Företag

Vem är Lars Sandberg?

  • 9 dec 2004

Lars Sandberg är Djurgårdens senaste nyförvärv. Tillsammans med Stefan Rehn, Kjell Jonevret och Kjell Frisk kommer han under de närmaste åren ingå i Djurgårdens fyrklöver av tränare.


Lasse Sandberg
Lasse Sandberg är 47 år, gift med Annika och har två vuxna döttrar, Sofia och Lisa. Han har under många år arbetat på Folksam och skulle precis tillträda en ny tjänst som arbetsledare när Djurgården hörde av sig och erbjöd honom tjänsten som tränare.
- Det blev ju lite komplicerat. Men Folksam visade sig tillmötesgående och gav mig möjligheten att ta tjänstledigt. Det var avgörande för mig att jag inte behövde säga upp mig, eftersom jag vid min ålder tycker att tryggheten är viktig. Det är inte så tryggt att vara fotbollstränare. Men nu fick jag chansen att syssla med det jag älskar allra mest och samtidigt ha min anställning kvar, säger Lasse.


Började i BP
Som liten spelade han fotboll i Brommapojkarna. Det gick bra och med tiden tog han plats i klubbens representationslag. Efter fem år i BP:s A-lag hörde Djurgården 1979 av sig och erbjöd en plats. Valet var enkelt, inte bara för chansen att komma högre upp i seriesystemet. Uppväxt med pappa Gösta Sandberg, eller ”Knivsta” som han är mer känd som, hade han alltid varit djurgårdare.
- Jag är väl mer eller mindre uppväxt på Stadion. Pappa Gösta har i många stycken varit en förebild för mig som ledare. En ledare med ett väldigt stort hjärta, både för föreningen i stort och för de enskilda människorna. Det är något jag alltid uppskattat hos honom och försökt ta efter. Jag tror att jag fått mycket av det med mig, berättar han.

Så det är ingen tillfällighet att det blev Djurgården för Lasse. Han berättar att under hans tid i Café Opera så hade man reservlaget ihop med AIK.
- Och jag kan lova att det inte var någon i ledningen som fick på mig AIK-overallen det året, även om de försökte. Där gick gränsen, säger han och skrattar.


Historien går igen
Knivsta hade under 1979 varit tränare i Djurgården, men när Lasse kom togs laget över av Arve Mokkelbost.
- Det är faktiskt nästan på dagen 25 år sedan jag skrev på som spelare för Djurgården. Vad som är lite lustigt är att den gången hade AIK också degraderats från Allsvenskan. Så historien går igen.

Det blev sju säsonger, samanlagt 49 allsvenska matcher och en mängd division I-matcher i Djurgården. De första två säsongerna spelade Djurgården i Allsvenskan, men 1981 åkte man ur. Sedan väntade fyra år i Division I Norra. Lasses sista säsong i laget, 1986, blev det åter dags för Allsvenskan, då med bland annat Stefan Rehn i laget.

Efter Djurgården blev det fem år som spelare i Spånga IS. Några år efter sin spelarkarriär där började han 1994 jobba som ledare i klubben för att 1996 ta över som huvudtränare.


Med Jonevret i Café Opera
Äventyret fortsatte i Café Operas där Lasse var assisterande tränare under fyra år. De två sista åren var Kjell Jonevret huvudtränare för laget. Nu återförenas de i Djurgården.
- Kjell och jag hade ett mycket gott samarbete. Det är väl inte så ovanligt att tränare tar med sig sina assisterande tränare, det är väl ett betyg på att även han tycker att det fungerade bra under vår gemensamma tid i Café Opera, menar han.

Samtidigt påpekar han att Stefan Rehn nog har varit en viktig person i Djurgårdens beslut att anställa honom.
- Stefan och jag har suttit och pratat i många timmar under november. Jag tror att hans ord har fått väga tungt eftersom det är han och jag som kommer jobba ihop allra mest. Jag kände en väldig trygghet efter våra samtal. Jag tycker att vi har samma grundsyn på människor och hur man ska bete sig med olika personer och hur de i gruppen bör bete sig mot oss. Likadant kände jag med Kjell Frisk.


Trivs med rollen som ledare
Hur är han då som tränare? Själv tycker han att styrkorna finns inom ledarskapet, att erfarenheter inom både arbetslivet och inom fotbollen tillsammans med intresset för just ledarskap har gett honom en bra grund att stå på.
- Jag är nog känd för att ha lätt för att få med mig folk, att få gruppen att dra åt samma håll. Jag tycker att Djurgården har en bra och familjär stämning och jag ska försöka se till att det fortsätter så och kanske även blir ännu bättre, menar han.

Den fotbollsfilosofi som Djurgården representerar trivs han bra med och menar att den har ju både varit nydanande och gett resultat.
- Det känns som en jätteutmaning att nu försöka ta ett steg till. Jag tycker att grundidén är mycket bra, även om man kanske inte lyckats genomföra den helt i år då man varit lite för stillastående. Men idén, att äga bollen mycket och vårda den, det tycker jag om och det ska vi självklart jobba vidare med.

Men han har även tankar om vad som kan förändras.
- Jag tycker att vi ska bli bättre på att variera vårt spel. Ibland kör man på likadant matchen igenom och då kan motståndarna till slut läsa oss, det blir inget överraskningsmoment. Variationsrik fotboll tycker jag är bra, att till exempel spela på djupet ibland och spela bollen på fötterna ibland. Passningsspelet, som varit Djurgårdens signum, det ska vi fortsätta att jobba med. Det är roligt att se Djurgården spela fotboll, det ska det vara i framtiden också, säger Lasse.


Har redan tjuvstartat
Formellt börjar han sitt nya uppdrag den första januari, men redan nu försöker han sätta sig in i rollen och har många möten med de andra tränarna. Kontraktet är på två år, men med rätt att bryta det efter ett.

Någon nedskriven rollfördelning blir det inte för tränarna. I stället vill de vara så flexibla som möjligt. En dag kan Lasse ta hand om och drilla några spelare, medan Stefan kör med resten av laget, nästa dag kan det vara tvärtom. Så är det i alla fall tänkt. Det enda som är klart uttalat är att Kjell Jonevret blir head coach medan Stefan och Lasse ansvarar för den dagliga träningen.
- Jag ser det som att Kjell är huvudtränaren och att jag är en i det här teamet. Att vara det känns oerhört roligt. Speciellt när man får vara det i Djurgården, det kan inte bli bättre än så.


Jonas Riedel © DIF Fotboll

Senaste nyheter