Sent mål frälste segt Djurgården

Segt, temposvagt, andefattigt – det finns många mindre smickrande sätt att beskriva Djurgårdens spel mot Sundsvall. Men när nöden är som störst är hjälpen som närmast, heter det ju. I det här fallet hette den Tobias Hysén och dök upp i den 94:e matchminuten.

När Tobias Eriksson läste ett utkast från Dembo Touray, snodde bollen och vackert skickade in 1-0 för Sundsvall var det rullgardin ned för Djurgården. Knappt en målchans värd namnet hade vaskats fram och hoppet stod snarare till att behålla nollan bakåt intakt och därmed ta med sig i varje fall en poäng till Stockholm.

Inte för att Sundsvall direkt imponerade, snarare för att detta var en typisk "sån" dag för blåränderna. Intentioner fanns, men fastnade ideligen på en Gif-tå, vid en skral mottagning eller i den obegripligt sträva plastmattan. Eftersom Giffarna inte var mycket vassare blev följden ett tempo som Sundsvallsfostrade Tomas Brolin gillat – år 2005…

Sundsvall kändes ändå snäppet hetare, inte konstigt då en titt i tabellen ger vid handen att vägen bär mot superettan för Norrlands stolthet. Det märkliga och ur Djurgårdsögon sett aningen onödiga ledningsmålet kom också helt logiskt i en fas där Giffarna skruvat upp tempot och ordnat fram ett par riktigt vassa lägen åt för dagen oskarpe Andreas Hermansson.

När så målet fallit var det som att Sundsvall fick ännu mer fart under fötterna. Den förväntade köttmuren runt egen box blev till ett effektivt bolltrillande på Djurgårdens planhalva, och minuterna rann iväg snabbt. 2-0 kändes betydligt närmare till hands än en kvittering. De många tillresta djurgårdarna började räkna in den första förlusten på nära två månader.

Inbytte Ibrahim Ba ville dock annorlunda. I stort sett ensam började han etablera spel på offensiv planhalva och ett par halvchanser vaskades fram. Till slut, efter två minuters stående segerovationer från hemmapubliken, kom utdelningen. Ba slog en stickare i djupled, som efter en studs hamnade hos Patrick Amoah i högerinner-position. Den senare lättade bollen inåt-framåt mot en framstormande Tobias Hysén, som i sin tur iskallt lät bollen ta i huvudet och fortsätta sin väg mot nät förbi en ställd Fredrik Sundfors.

Uret stod då på 93.35 – 25 sekunder kvar av den annonserade stopptiden. Ett chockat Sundsvall hann knappt göra avspark innan Martin Hansson flöjtade in Djurgårdens åttonde raka utan förlust. Rättvist? Möjligen inte. Men det som skiljer topplag från bottenkollegor är ofta just oväntade mål på stopptid.

Gif Sundsvall – Djurgården 1-1 (0-0)
1-0 (78) Tobias Eriksson
1-1 (90+4) Tobias Hysén (Patrick Amoah)

Varningar, DIF:
Arneng (avstängd nästa), Árnason, Kuivasto

Bollinnehav: 45-55
Avslut: 12-6

Domare: Martin Hansson, Holmsjö

Publik: 7 741


Viktor Barth-Kron © DIF Fotboll

Senaste nytt
Fler nyheter