DIF och Göteborg delade på poängen

  • 24 aug 2009

Efter sex raka förluster ställdes DIF mot ett guldjagande IFK Göteborg – och gjorde en av säsongens bästa insatser. En poäng var kanske som en förlust, men i säsonger där det mesta går emot, i världar där det inte finns lyckliga slut, hade Göteborg gjort 0-1 på en feldömd straff i femte övertidsminuten av tre. Med andra ord: hoppet lever!

Vi tar det ifrån matchminut 39. Där allt ont verkade vilja låsa sig in i ett av omklädningsrummen på Stadion för alltid.

Ett av många fina och genomtänkta DIF-anfall denna kväll ledde fram till att Daniel Sjölunds höger träffade ribban, ner i marken, upp i underkanten av ribban för att sedan rensas undan på mållinjen. Frågan allt handlade om efter matchen var just det – var den inne? Läget kunde inte ha varit mer liknande än Englands berömda mål från VM 1966.

Skillnaden då var att det dömdes mål och England vann sedermera VM. Nu kan det uteblivna målet (om det nu var det) i stället innebära degradering senare under hösten.

Djurgården hade så att säga inget bra utgångsläge inför mötet med Göteborg. Men med tanke på tabelläge, form, skador, avstängningar och motstånd svarade DIF för en alldeles utmärkt insats.

DIF har inte lyckats göra mål sedan Sjölunds straff mot Elfsborg. Men mot Göteborg var det första gången som anfallsspelet kändes farligt och denna match var det verkligen marginaler som förhindrade ett mål.

Visst, det är hårfint att bedöma om det var DIF som var bra eller Göteborg som var tama. Troligen en kombination av bådadera. Men faktum var att Djurgårdstränarna för en match åtminstone gav spelarna möjlighet att prestera utifrån sina kunskaper.

Dahlberg spelade på topp. Det gjorde både honom och kollegan Johan Oremo bättre. Dahlberg fungerade mycket bra i rollen som utpräglad target och Oremo kunde söka löpningar både på bredden och i djupet utan att känna ett ansvar som bollmottagare. Dan Burlin är inte van vid det allsvenska tempot. Han gav bort några bollar lite väl enkelt ibland, men han blev det viktiga komplement till Daniel Sjölund som gjorde att ålänningen kunde koncentrera sig på det han är mest lämpad för – det offensiva spelet.

I mitten var Peter Magnusson ett lyckat alternativ till Markus Johannesson som var avstängd. Peter var lugn och spred säkerhet omkring sig. Att Göteborg hade svårt att finna vägar fram centralt blev följden. Djurgården kontrollerade skeendet på ett sätt som gjorde att man bara satt och väntade på ett (!) Göteborgsmål.

Den tillsynes nyfunna tryggheten i spelet varade länge in i matchen. Men redan under den första halvan borde DIF ha skaffats sig slagläge för tre poäng. Oremo hade kanonläge efter hörna, Dahlberg var nära, Sjölunds dubbelribba var bara ett par situationer som kunde belönats.

I andra halvlek inledde DIF åter bra. Framför allt fann blåränderna ytor på kanterna där Milic och Rajalakso kändes farliga och också gavs tillfälle för det genom eminenta insatser av Petter Gustavsson och Jan Taeur. Dahlberg fick den gyllene möjligheten till frälsning, men fri i straffområdet svarade Kim Christensen för en refelxartad benparad.

Tillslut mattades DIF-offensiven. De sprittiga benen blev färre och tröttheten vanligare. Först då blev Göteborg farliga. Laget hade framför allt ett läge på slutet då 0-1 kändes troligt, men avslutet renderade endast i nätrassel på utsidan av målburen.

0-0 kändes tillslut lite logiskt. Men DIF var bättre än Blåvitt denna kväll och vann på poäng. Det var framför allt prestationen i det utsatta läget som värmde.

Djurgården-IFK Göteborg 0-0
Varningar, DIF: Sjölund, Magnusson, Dahlberg, Youssef.
Publik:7535

Laget
Touray
Gustafsson, Magnusson, Kuivasto, Tauer
Rajalakso, Sjölund, Burlin, Milic
Dahlberg, Oremo

Byten
Johan Oremo ut, Christer Youssef in (60)
Dan Burlin ut, Prince Ikpe Ekong in (89)

Ej inbytta
Wahlström, Ayuba, Ceesay

Statistik
Bollinnehav: 56-44
Skott totalt: 11-12
Skott på mål: 5-5
Frisparkar: 17-18
Hörnor: 8-4
Offside: 4-3
Varningar: 4-2


Jonathan Broberg© DIF Fotboll

Senaste nytt
Fler nyheter