DIF:s chockstart gav tre poäng

• 5 juli 2009

Mattias Jonson gjorde comeback och Yosif Ayuba debuterade när blåränderna bärgade tre poäng på ett soldränkt Stockholms Stadion.

Text: Fredrik Essevad

”Det kändes innan matchen att vi hade något stort på gång och att vi skulle få med oss ett bra resultat från den här fighten”. Orden kommer från Andrée Jeglertz och är hämtade från presskonferensen efter dagens härliga trepoängare mot Helsingborg hemma på Stockholms Stadion. Och det är bara att vara efterklok och hålla med Jeglertz i hans resonemang, för det märktes tidig att DIF-spelarna såg omstarten på Allsvenskan som en nystart, och oavsett vad Andrée och hans nygamle tränarkollega Steve Galloway har sagt till spelartruppen under träningsveckorna efter sommarledigheten så har det att döma av dagens match gett dem en hel del självförtroende.

I jämförelse med våravslutningen mot Örgryte så hade Djurgårdens nya tränarpar Jeglertz/Galloway av olika anledningar fått möjlighet att vaska om en del i startelvan, vilket de även gjorde. Dels fick comebackande Mattias Jonson chansen direkt i anfallet, precis som sommarförvärvet Yosif Ayuba som fick äran att inleda sin Djurgårdskarriär till vänster i backlinjen. Dessutom gavs Patrik Haginge chansen att bilda mittlås med Toni Kuivasto. Alla tre såg ut att trivas förträffligt i det Djurgården som inledde oerhört piggt mot tabelltrean Helsingborg.

DIF pressade högt och lyckades vinna boll i attraktiva ytor framför HIF:s backlinje, vilket resulterade direkt. I den tretton matchminuten vaskade DIF fram en hörna efter distansskott från Daniel Sjölund. En hörna som Sjölund prickade Mattias Jonsons skalle med, vilket tvingade HIF-målvakten Pär Hansson till en fin reflexräddning. Returen lyckades dock HIF:s Rasmus Jönsson inte rensa iväg bättre än att Hrvoje Milic snappade upp bollen i utkanten av straffområdet. Milic utmanade sin försvarare innan han måttade in inlägget på Patrik Haginge som med en distinkt språngnick placerade in 1-0.

Målet gav blåränderna ytterligare energi och laget fortsatte att pressa högt, ofta genom yttrarna Milic/Rajalakso som störde HIF:s mittbackspar Landgren/Patronen i uppspelsfasen. Detta höll på att resultera i matchminut 18 då Milic läste en sidledspassning från Patronen och galopperade mot mål. Milic avslut, från vänsterposition i straffområdet, smet dock ett par meter utanför. Därefter letade sig Helsingborg in i matchen. Istället för att uppspelen gick direkt från backlinjen, som de gång efter annan gjorde under matchens första minuter, så spelade man sig fram via mittfältet upp på det ständigt löpande anfallsparet René Makondele/Erik Sundin. Ett av detta uppspel, i form av ett instick på Erik Sundin, var ytterst nära att resultera då Sundin helt enligt skolboken chippade bollen förbi en utrusande Pa Dembo Touray. Som tur var hann Patrik Haginge, som hamnat lite på mellanhand i sekvensen innan, till undsättning och rensade undan bollen någon halvmeter från mållinjen.

Genomgående hade bortalaget en bra period i mitten av första halvlek och bara minuterna efter Sundins chans hade islänningen