Jacob Une Larsson klar för Djurgården

Det svenska transferfönstret står redo för öppnande men redan nu presenterar Djurgården ett nyförvärv.

Brommapojkarnas 21-årige mittback Jacob Une Larsson väljer DIF som sin kommande förening och har skrivit på ett treårigt kontrakt som gäller från och med 2016. Klubbarna är överens om att han spelar kvar i BP under säsongen 2015 och Jacob ansluter sedan till DIF, enligt sportchef Bosse Andersson som är mycket nöjd med värvningen.
– Vi är jätteglada att Jacob har valt Djurgården. Han är en ung spelare med många allsvenska matcher i bagaget och han har även spelat i nya U21-landslaget och gjort bra ifrån sig. En välutbildad spelare med mycket erfarenhet trots sin ringa ålder som har en stor potential och starka ledaregenskaper. Dessutom är han Djurgårdare i hjärtat så för Jacob är det en pojkdröm som slår in, säger Bosse.

Något som märks tydligt när Jacob själv får frågan om hur känslorna för DIF påverkade hans beslut.
– Det gjorde ju valet ännu lättare eftersom jag är Djurgårdare i själ och hjärta, svarar Jacob som emellertid är en analytisk och reflekterande person vilket gjorde att han ändå tog en del betänketid på sig när anbudet dök upp.
– Som fotbollsspelare måste man alltid se över alla alternativ och se vad som är bäst för en i samband med sådana här övergångar. Så det var planen som DIF presenterade för mig som övertygade mest, även om känslorna hela tiden talade för Djurgården. Men känslorna ska inte få ta över helt vid den här typen av tillfällen utan man måste använda hjärnan också. Så betraktat från de båda sidorna framstod Djurgården som det solklart bästa alternativet.

För Jacob blir dessutom lagsympatierna mycket smidigare att hantera med tanke på att han har varit mån om att agera professionellt under sin seniorkarriär i BP.
– När jag var yngre gick jag mycket på Stadion. Sedan i och med att jag blev äldre – och av respekt för Brommapojkarna – har jag tonat ner det. Men jag har varit på Tele2 Arena och kollat matcher också, senast var jag på derbyt mot AIK. Så jag känner mig hemma på Tele2 och jag har ju spelat där mycket med BP i Europa League och alla Stockholmsderbyn.

Redan nu finns en liten BP-maffia ute på Kaknäs med Jesper Karlström, Tim Björkström och Emil Bergström och Jacob ser fram emot att ansluta till dem under nästa säsong.
– Det är sköna grabbar. Jag surrade lite med Jesper (Karlström) innan och även med Kerim (Mrabti), som jag känner bra. De fick svara på frågor om laget och jag gillade det jag fick höra.

När det gäller Jacobs egenskaper har han en klar bild av dem och är numera noga med att vara lättbegriplig i sina definitioner.
– Jag tycker att jag är en modern mittback. I en annan intervju sa jag att jag är en "framåtlutad mittback" och då fick jag mycket frågor om det, haha. Men jag är bra med fötterna, läser spelet bra och är duktig på huvudet. Sedan är jag en vinnarskalle också, säger Jacob som även trivs bra i en ledarroll på planen.
– Det hör väl ihop lite med vinnarskallen. Jag har ju varit kapten i BP i ett knappt år nu och varit kapten i ungdomslandslag också så ledaregenskaper är något jag känner igen.

Fram till nu har det blivit en hel del landskamper för Jacob. 17 U17, 3 U19 och 2 U21 finns på meritlistan så här långt och han tycker att den blågula representationen har varit viktig för honom på flera sätt.
– Till en början var det bra att mäta sig med internationella spelare och deras kvaliteter med tanke på att jag spelade i St:Erikscupen och Pojkallsvenskan där kvaliteten generellt är lite lägre jämfört med internationell nivå. Men nu i de senaste samlingarna i U21 har det varit väldigt givande för att jag har fått träna med väldigt bra spelare. Där har jag kunnat känna mycket glädje vilket har varit skönt eftersom det har gått ganska tungt med BP de senaste ett och ett halvt året. Så det har varit kickar som man kunnat ta med sig in i vardagen och som har gett mycket energi, konstaterar Jacob som har kunnat glädja sig åt landslagskompisarnas guldbragd i U21-EM vilket ju ger en möjlighet för OS-deltagande för hans egen del.
– Det är en av mina målsättningar, att spela OS nästa år. Konkurrensen är ju tuff, speciellt med tanke på vad de åstadkom nere i Tjeckien, men det är absolut ett av mina mål.

Tuff konkurrens ges även i Djurgården där Jacob har Emil Bergström, Omar Colley och Fredrik Stenman att tampas med om platser i startelvan.
– Jag har pratat mycket om konkurrenssituationen med Bosse Andersson, Pelle Olsson och Henrik Berggren (VD, DIF) innan jag skrev på. Jag själv är enbart positivt inställd till det. Som det har varit i hela min seniorkarriär har konkurrensen varit ganska svag och hård konkurrens tror jag kommer att trigga mig till att träna ännu hårdare och bli ännu bättre. Att helt enkelt få uppleva hur det är i ett lag med väldigt många bra spelare. I BP har jag varit ganska självskriven i 2-3 år nu så jag tror att det gynnar min karriär långsiktigt. Sedan är det svårt att säga om jag kommer att gå in och ta en plats direkt men min målsättning är ju att göra det. Fast Emil (Bergström) och Omar (Colley) har ju gjort det fantastiskt bra så här långt så det kommer att bli en jättetuff uppgift såklart.

När Jacob befinner sig utanför planen har han gott om intressen varav de flesta är kopplade till naturen.
– Mycket friluftsaktiviteter blir det. Jag pratar ofta fiske med Kerim, gillar att jaga och åka båt. Jag spelar lite golf också så det är väl ungefär det som jag sysselsätter mig med vid sidan av fotbollen.

Avslutningsvis känns det angeläget att ställa frågan om pojkdrömmen och om hur det kommer kännas att få dra på sig den blårandiga tröjan under nästa säsong i samband med att övergången verkställs.
– Det är stort för mig och extra roligt eftersom är det många runt om kring mig som är djurgårdare i min familj och bland mina kompisar. Först ska jag naturligtvis sköta mina åtaganden i BP på bästa sätt men det känns väldigt roligt att få dra på sig den när det väl blir dags, avslutar Jacob.

Fakta Jacob Une Larsson

Född: 8 april 1994
Längd: 179 cm
Klubbhistorik: BP hela vägen och har spelat 94 tävlingsmatcher för A-laget  till dags dato.
Landskamper: 17 U17, 3 U19 och 2 U21.      

Jacob kommer att finnas på plats på Tele2 Arena i samband med matchen DIF-Örebro, lördag 16.00 för en intervju i halvtid. Har du inte skaffat biljett än kan du klicka här för att köpa.

Senaste nytt
Fler nyheter