Andreas Isaksson tillbaka i Djurgården

Ett stort glädjebesked för hela Djurgårdsfamiljen och kanske årets mest spektakulära värvning i Allsvenskan - Andreas Isaksson vänder hem till Djurgården.

Vissa värvningar behöver ingen närmare presentation. Två SM-guld och cupguld med Djurgården, 133 A-landskamper, utsedd på Fotbollsgalan till Årets Målvakt tio gånger och klubbadresser som bland annat Manchester City, Juventus samt PSV Eindhoven på cv:t är en meritlista som talar sitt eget tydliga språk.

Men nu vänder målvaktslegendaren Andreas Isaksson åter tillbaks till Sverige efter tre år i turkiska Kasimpasa och han gör det till välbekanta, blårandiga domäner i Stockholm.
– Det känns fantastisk kul att komma tillbaka, det är som att komma hem igen, berättar Andreas som var tvärsäker på sitt val när sportchef Bosse Andersson kontaktade honom.
– Bosse hörde av sig, la ut frågan och jag tänkte till en sekund - sedan var det klart att jag skulle komma hem igen. Det krävdes ingen övertalning eller betänketid utan det kändes helt självklart att jag skulle hem till Djurgården.

Onekligen en majestätisk bomb i transferfönstrets slutskede som har krävt sin sekretess.
– Ja, det har varit väldigt mycket diskretion, hemlighetsmakeri och fixande med papper för att få allt klart. Det har varit väldigt få inblandade och vi skötte förhandlingarna på hemlig ort för att få ordna upp det i lugn och ro. Men nu är det klart och det känns väldigt bra.

För Andreas blir hemkomsten till DIF ett logiskt avslut på en fantastisk fotbollskarriär där det stora lyftet kom i samband med hans ankomst till Djurgården 2001.
– Det blir härligt att komma tillbaka på Kaknäs och få avsluta karriären där. Även om jag inledde i Trelleborg så var det i Djurgården som allt egentligen började och min karriär sköt fart. Vi hade underbara år med ett kanonlag och två SM-guld så det känns skönt att få sluta cirkeln nu, säger Andreas som börjar träna med laget redan på fredag och får lära känna en ny upplaga av DIF.
– Jag känner till laget bra men har inte total koll på alla spelare. Eftersom jag varit utomlands så länge har jag inte sett så mycket av matcherna. Men jag har ju hela tiden följt DIF i tidningarna och kollat tabellen. Jag vet ju att det har gått lite tyngre på sistone, om man bortser från senaste matchen mot Göteborg, men det tabelläget ska vi se till att vända på nu.

Att dessutom få spela derbyn igen ser han som ett extra plus.
– Det har jag saknat, den speciella stämningen som blir med trycket på läktaren. Det är en oslagbar känsla och det är inte många länder som lever upp till de derbyn som blir i Stockholm, berättar Andreas som ännu inte varit inne på Tele2 Arena.
– Jag har faktiskt aldrig varit inne på arenan men har hört mycket gott om den. Många har sagt att det ska vara betydligt bättre tryck och akustik där inne än på Friends, så jag ser fram emot stämningen och publiken.

Fystester med DIF:s naprapat Christian Andersson måste även Sveriges tredje meste landslagsman underordna sig innan kontraktsskrivande. Men det var inga problem för Andreas som är i gott skick.
– Några krämpor blir det så klart när man är 35 år och har spelat elitfotboll i över tjugo år, haha. Det är något finger som är lite krokigt men överlag känns kroppen bra tycker jag. Nu har jag dessutom varit ledig i sex veckor, jag har aldrig haft så lång semester förut. Jag har hållit igång och sprungit en del men det tar ett tag innan jag är i full form igen. Det är inget som sker på en dag så det tar nog en vecka innan jag är inne i matchform igen, konstaterar han och tillägger att match redan mot Elfsborg inte är att räkna med.
– Vi får se hur snabbt jag kan komma i form. Det viktigaste är att vara redo för match och att jag är i fysisk form för det.

Dessutom; de tunga meriterna till trots tar Andreas absolut inte sin plats för given utan är inställt på att bevisa på planen att han ska vara förstemålvakt. – Det kommer att bli tufft om platserna och det ska alltid finnas en konkurrens. Jag tror att det är bra att man aldrig känner sig säker och man utvecklas av ha flåset i nacken.

Något mer konkurrerande i svenska landslaget lär det dock inte bli för ”Isak” som definitivt stängt den dörren nu.
– Det kändes naturligt att avsluta i landslaget. Det kommer in nya killar och många ur min generation slutar nu och det var ett bra avslut att få spela ett EM. Även om vi inte tog oss vidare från gruppen så gjorde vi det helt okej tycker jag. Med lite tur hade vi tagit oss vidare men marginalerna är ofta små inom fotbollen, säger Andreas som inte påverkades nämnvärt av att rumskompisen Kim Källström också la ner sin landslagskarriär samtidigt.
– Jag tror att vi båda kände att det var dags att lägga av så det var inget vi pratade om. Det kändes rätt att avsluta för egen del helt enkelt.

Istället blir det fullt fokus på Djurgården i de närmaste 2,5 åren och med tanke på att målvakter ofta har de längsta karriärerna inom fotbollsvärlden behöver förmodligen inte handskarna läggas på hyllan på ett bra tag.
– Jag får se lite hur det känns. Det ska bli skitkul att köra på och börjar med den här perioden, sedan får framtiden utvisa hur det blir efter det. Men nu tänker jag bara på att komma igång. Jag är jag extremt motiverad att spela för Djurgården nu och hungern efter segrar är lika stor som den alltid varit. Så det ska bli otroligt roligt det här, summerar Andreas.

För Bosse Andersson har det blivit en mängd fina skalper sedan han kom tillbaka till DIF men frågan är om inte värvningen av Andreas Isaksson toppar listan.
– Det är fantastisk, man får nypa sig i armen. Andreas Isaksson återvänder till Djurgården efter över 300 internationella matcher runt om i världen. Nu sluts cirkeln. Han hade fantastiska år i DIF, är tredje meste landslagsmannen genom tiderna, har spelat Champions League och mycket mer därtill. Så det är som en saga, säger Bosse som sin vana trogen hade krokarna ute.
– Under sommaren så jobbar man på och tar lite referenser. Så jag ringde Andreas under juli månad och pratade lite för att därpå ställa frågan: Vad ska du göra sen? Sen kom svaret: ”Jag skulle vara sugen på att spela i Djurgården". Jag blev rätt överraskad om man säger som så, haha, och sedan har vi hållit kontakten, Glädjande nog har Andreas valt att bosätta sig i närheten av Västerås med familjen och han är jättemotiverad och väldigt glad över att komma tillbaka till Djurgården. Så för mig känns det nästan osannolikt. Men det är kul att vi är väl rustade som förening att kunna göra det här. Vi ska satsa och tänka långsiktigt och nu är han här för att komma in i gänget och bli en nyckelspelare för DIF framöver. Med den kroppen och egenskaperna han har kan han spela långt upp i ålder och jag är övertygad om att han har några riktigt bra år framför sig, avslutar en synnerligen nöjd Bosse Andersson.

Välkomna Andreas Isaksson hem igen när DIF möter Elfsborg på söndag. Köp biljett till matchen här.

Se DIFTV med Andreas Isaksson och Bosse Andersson här. Läser du i appen ser du klippen i DIFTV-menyn.  

Senaste nytt
Fler nyheter