Mathias Ranégie klar för Djurgården

Mathias Ranégie är klar för Djurgården som lånar den 31-årige landslagsmeriterade anfallaren från Watford under 2016.

Det kom knappast som en blixt från klar himmel med tanke på ryktena som surrat men nu är det klart att Bosse Andersson landar en riktig tung skalp. Mathias Ranégie ansluter från Watford till Djurgården på lån under 2016 och det är onekligen en välmeriterad anfallare som anländer med följande lag på sitt CV: IFK Göteborg, Go Ahead Eagles (Holland), BK Häcken, Malmö FF, Udinese, Watford, Milwall och nu senast kinesiska Dalian Aerbin.

Till detta tillkommer även fem A-landskamper för Sverige så det finns alla anledning till belåtenhet för DIF:s sportchef i och med att Ranégie nu ansluter.
– Vi har fört diskussioner med Watford om en övergång till Djurgården. Nu har Mathias varit fyra veckor nere i Udinese och tränat för ett eventuellt kommande spel i Serie A där tränaren var sugen på att skriva in honom. Men sedan fick de för stor kvot av utländska spelare och eftersom det bara får vara sex utlänningar i italienska klubbar så dök den här möjligheten upp, säger Bosse som förklarar att huvudstaden och den fotboll DIF spelar var viktiga faktorer i uppgörelsen.
– Stockholm var ju attraktivt för Mathias och den fotboll som han skulle passa in i var glasklart Djurgårdens, så det var förstavalet för honom att komma hit. Vi undersökte det, diskuterade och fick en positiv indikation på villkoren som gjorde att jag åkte ner till Udinese och var där i tre dagar och följde Ranegie på träningen med laget. Då passade jag även på att förklara vilka krav vi ställer på en spelare för att han ska komma hit. Efter den tiden kände jag att det inte fanns någon tvekan. Om vi sedan ser till vad som varit så vet jag att han har haft sina brister men han har fått klara direktiv på vad som gäller i DIF och det känner jag mig väldigt trygg med.

Matchformen är inget problem för Ranégie som efter en månads hård träning på Serie A-nivå är redo för hetluften direkt.
– De har kört hårt i Udinese och han är förberedd. Det finns inget att vänta på utan det är omgående leverans som gäller och det vet Mathias om också. Han har alla grundkriterier för det vi söker och för att ingjuta respekt hos motståndarna, konstaterar Bosse som tycker att han fått till en bra deal med en mycket skicklig forward.
– Vi har fått till en oerhört bra möjlighet genom att låna honom säsongen ut 2016. Vi är överens med Watford och det har ju skrivits lite grann om att det skulle vara en dyr värvning men jag är väldigt nöjd med den här värvningen, det är en riktig kvalitetsspelare vi har tagit in. Balansen i affären är god och det är självklart att när vi säljer fotbollsspelare så är min bestämda uppfattning att vi alltid ska bli bättre. Så med tanke på försäljningen av Emil Bergström kan vi göra den här satsningen, summerar Bosse.

Mathias själv är mycket nöjd med att komma tillbaka till Sverige och när det gällde valet av klubb var det tydligt från början att Djurgården var det alternativ som lockade mest.
– Det här känns skitkul. Det var en rätt snabb process och jag hörde om Djurgårdens intresse och det kändes helt rätt. Skulle jag tillbaks till Sverige så ville jag till Stockholm framför allt. Jag kände att DIF skulle passa mig bra och jag gillar fotbollen som laget spelar. Ett spännande lagbygge som är på gång, säger Mathias som har kollat in blåränderna frekvent ifrån Kina under 2015.
– Jag följde Djurgården rätt mycket förra året från mitt C More-konto och tycket att de spelade väldigt bra fotboll. Ett rakt spel, bolltryggt med bra yttrar och mycket inlägg vilket passar mig bra. Jag har alltid gillat Djurgården, det har varit laget som haft lite oflyt ibland och inte kunnat vara med i toppen under vissa år tidigare. Men vi får se hur det går i år, jag hoppas att vi kan kriga på i toppen.

Ser man till bakgrunden är Mathias född i Majorna i Göteborg med mamma från Sverige och pappa från Guadeloupe och påbörjade fotbollskarriären i Göteborgs FF för att sedan gå Masthuggets BK där han gjorde avtryck som tolvåring i Gothia Cup. Under tonåren flyttade han sedan till sin pappa i Paris och spelade fotboll sporadiskt för att sedan återvända till Sverige och division 5-laget Majornas IK 2005. Efter det blev det division 2-fotboll med Lärje/Angered tills IFK Göteborg visade intresse och därpå bar det av till holländska Go Ahead Eagles innan Mathias kom tillbaka till Sverige och BK Häcken.
– Häcken var väl min riktiga start i Allsvenskan där jag spelade under tre år och sedan blev det Malmö FF, Udinese, Watford och Kina. Jag var även en kort sväng i Millwall också, berättar Mathias som under senaste månaden varit i Italien och tränat med Udinese för att slipa fysik och form.
– Det svårt att jämföra var svenska spelare ligger nu under försäsongen men jag har varit i Udinese under en månad nu och de har ju varit i säsong så det har varit lite annorlunda än här. Men jag kollade med fysteamet som jobbade där och de tyckte att allt såg bra ut, så det är lugnt med fyren för min del. Jag kommer att vara i form när det vankas match.

Vilket det gör redan på måndag då Svenska Cupen inleds mot Ljungskile på Tele2 Arena med ett stekhett derby mot Hammarby kort därpå.
– Ljungskile är väl inte riktigt lika tungt som ett derby mot Bajen, haha. Vi får dessutom se om jag är redo för spel tills dess, men Hammarbymatchen ser jag verkligen fram emot, det blir grymt kul. Matcher som blir inledningen på ett blårandigt år som kan bli väldigt spännande och Mathias har självklart en hel del förväntningar. – Jag förväntar mig en bra säsong för egen del, att vi vinner mycket matcher och det ska bli jäkligt coolt att spela Stockholmsderbyn, det ser jag verkligen fram emot. Sen blir det kul att spela i Allsvenskan igen överlag. Det är mycket nostalgi i det här och det var länge sen jag var hemma, många profiler har kommit hem så det blir ett intressant år för hela fotbolls-Sverige och jag hoppas att vi kan bidra med fin fotboll och mycket mål här i Djurgården, summerar han.

Se DIFTV med Mathias Ranegie här:      

Senaste nytt
Fler nyheter