Dzenis Kozica klar för Djurgården

Djurgården fortsätter att förstärka truppen. Den här gången med mångsidig offensiv kraft i form av Dzenis Kozica som gjort ett rejält avtryck i Allsvenskan det senaste året.Den 24-årige mittfältaren ansluter från Jönköpings Södra till Djurgården för ett fyraårigt kontrakt och han ser fram emot att kliva in i en av Sveriges största fotbollsföreningar.
– När jag fick reda på att det fanns ett intresse sa jag till mig själv att jag skulle till Djurgården - en allsvensk storklubb som spelar en offensiv fotboll som jag tror passar mig bra. Så jag är väldigt glad och stolt över att ha skrivit på, konstaterar Dzenis som sonderade läget med lagkompisarna och fd DIF-spelarna André Calisir och Stefan Karlsson i J Södra innan.
– Det är klart att jag ställde lite frågor till André och Stefan och båda hade väldigt mycket gott att säga om Djurgården.

Dzenis (vars namn uttalas Djennis) kom igång tidigt med bollkickandet där hans pappas fotbollsintresse bidrog till att han kom igång tidigt.
– Jag började i Värnamo när jag var sju år och spelade där tills jag var 22 år. Farsan älskar ju fotboll och följer alla ligor men han har aldrig spelat själv. Men han tog med mig på en fotbollsträning när jag var liten och det kändes bra direkt. Sedan har det drivet alltid funnits med och tagit mig vidare till Jönköping och dit jag är nu - i Djurgården. Ett av de största lagen i Sverige och kul att det blev en Europaplats i år. Jag vet att fansen är fantastiska så jag känner en stolthet över att få spela för Djurgården.

Det är en mångsidig spelare som anländer. Dzenis kan spela på samtliga offensiva positioner vilket ger  Özcan Melkemichel stora variationsmöjligheter i offensiven.
– Jag har växlat lite de senaste säsongerna. På kanten som yttermittfältare och som anfallare. Men även som släpande anfallare. Så jag kan spela på alla offensiva positioner och finns tillgänglig på den plats som tränaren vill ha mig på, säger Dzenis som dock trivs extra bra centralt.
– Senare delen av säsongen spelade jag centralt i anfallet. Det kändes bra och jag gjorde åtta mål och tre assist totalt under 2017.

Att Özcan representerar ett fotbollstänk som Dzenis gillar har också bidragit till valet av DIF och han ser fram emot att lära känna sin nye tränare ordentligt.
– Özcan tränade i Superettan samtidigt som jag var där och sedan har jag haft bra koll på Djurgården i år i Allsvenskan. Han står för en offensiv fotboll enligt en filosofi som passar mig med kombinationsspel och mycket skapade chanser, säger Dzenis som trivs med frihet på sista tredjedelen av planen.
– Det passar mig eftersom jag är en ganska rörlig spelare som kan vara med både i kombinationsspelet och gå i djupled. Jag har haft en bra poängskörd i år där målen trillat in och jag hoppas att kunna fortsätta med det i DIF.

Förhoppningsvis fortsätter även Dzenis med den fina matchsvit han har byggt upp. Under hans fyra senaste säsonger i Allsvenskan och Superettan har han spelat samtliga 120 seriematcher och kroppen känns fortsatt stark enligt Dzenis.
– Jag har haft turen att vara skadefri och har en bra fysik. Den här säsongen blev det trettiotvå matcher eftersom vi kvalade med J Södra men det har inte varit något problem. Min kropp håller och jag är alltid beredd att springa och slita mycket på planen.

Något som lär krävas i en tuff konkurrens på Kaknäs där Dzenis är inställd på att gå all in.
– Jag ska ge allt i träning och match för laget och försöka skapa så mycket som möjligt för mig och mina medspelare, berättar han och medger att han uppskattar att det finns en extra morot i form av Europa-spel som väntar.
– Det är klart att det är matcher som alla allsvenska spelare vill spela, så det ska bli riktigt spännande.

Spelandet inskränker sig dock inte bara till planen utan handkontrollerna hanteras även de med teknisk finess av den fotbollstokige Dzenis.
– Det blir mycket fotboll även vid sidan av planen med matcher på TV och rätt mycket FIFA-spelande. Så vi får se om någon är bättre än mig på det i laget, säger han med adress till Kerim Mrabti som han känner lite grann sedan tidigare.
– Jag tror att jag kan ge honom en omgång i FIFA 18, avslutar Dzenis med ett garv.

Dzenis blir en viktig - och framför allt flexibel - pusselbit i sportchef Bosse Anderssons lagbygge med tanke på att han kan användas i ett flertal olika positioner.
– Dzenis är en väldig talangfull spelare som är allround i alla offensiva positioner. Han kan spela forward eller spela kantspel och kan användas på många sätt på planen. Han har haft en stark utveckling sedan han kom till Jönköping från Värnamo och har en ljus framtid som väntar där Djurgården är nästa steg. Så det ska bli jättespännande att följa honom framöver, säger Bosse.

Fakta Dzenis Kozica
Position: Mittfältare
Född: 28 april 1993
Längd: 180 cm
Tidigare klubbar: IFK Värnamo, Jönköpings Södra
Landskamper: 10 U19-landskamper 

Senaste nytt
Fler nyheter