Kevin straffade Debreceni

• 2 feb 2017

En solid defensiv och en säker straff från Kevin Walker såg till att Djurgården besegrade Debreceni med 1-0 i första matchen i Atlantic Cup.

Djurgården inledde Atlantic Cup i Portugal med ungerskt motstånd i form av Debreceni VSC. Ett av de tunga namnen inom nutida ungersk fotboll som dock haft det lite tyngre i ligan på sistone. För Djurgårdens del var det också lite tungt men främst i benen efter hård försäsongsfys och dubbla pass under måndagen och tisdagen. Men det var ändå en taggad startelva som gick ut på Estadio Bela Vista för att sparka igång matchen.

Djurgårdens fokus var mest riktat mot försvarsspelet som Özcan och laget har börjat implementera gradvis – där provspelande Alexander Michel ånyo fick förtroende från start- men det var offensiven som märktes mest inledningsvis.

Amadou Jawo var nära ett ledningsmål efter en djupledslöpning redan i första minuten, men skottet gick rakt på Danilovics i ungrarnas mål. Därpå följde en hyfsad chans för Daniel Berntsen och ännu närmare kom sedan energiknippet Othman El Kabir när han dribblade sig fram på vänsterkanten och sköt strax utanför.

Det var en studsig plan som gjorde det knepigt i uppspelen. Men trots det hade DIF ändå bra flyt i passningsspelet och fortsatte med frejdig offensiv. Både Kevin Walker och Jacob Une Larsson hade fina lägen efter hörnor medan El Kabir fortsatte att skoja med sin försvarare Jovanovic på vänsterkanten.

Efter ytterligare en uppsnurrning från El Kabir halvvägs in i matchen tvingades Jovanovic till slut att fälla honom och domaren pekade på straffpunkten. Kevin Walker klev fram och satte bollen resolut i vänstra burgaveln.
– Det är en bra prestation av Othman som går förbi sin gubbe, så bra cred till honom. Sen gör jag bara mitt jobb och sätter den där den ska sitta, sa Kevin till C More om det matchvinnande målet. (Klicka här för att se målet)

Målet väckte dock Debreceni en smula som kom upp i sina första anfallsförsök. Men ungrarna lyckades inte hota på allvar mer än en halvchans på hörna. Djurgården tappade i sin tur en del fart i anfallsspelet och chansskapandet avtog efter ledningsmålet.
– Vi är aggressiva från början, sätter press på dem och för matchen. Efter vårat 1-0 blir det lite tunga ben på oss men vi kryper ner ytorna för dem. De får lite mer bollinnehav men vi ligger bra i positionerna. Får vi bara fast bollen och kan etablera lite eget spel i andra halvlek så kommer det att se bra ut för oss, sa Kevin i pausen.

Inga byten i paus från Özcan & Co och även de vassa målchanserna lyste med sin frånvaro för båda lagen där det blev mer av ett ställningskrig. Kvarten in i halvleken kom sedan första bytet när Marcus Hansson klev in istället för Kerim Mrabti som slussas in i matchspelandet med viss varsamhet enligt önskemål från Özcan.

I 63:e minuten brände det dock till när Tim Björkström fick agera räddande ängel då Debrecen sågade sig igenom DIF-försvaret. Tim dök dock upp med ett långt ben i sista sekunden och avstyrde ett mycket farligt inspel från höger. Ungrarna såg hetare ut nu och började skapa mer lägen framåt medan Djurgården testade ett dubbelbyte av yttrarna där Mihlali Mayambela och Joseph Ceesay kom in.

Matchen saktade sedan av på nytt men mitt i chansstiltjen kom sedan ett läge för Magnus Eriksson. DIF:s lagkapten för dagen blixtrade till och var mycket nära att bryta sig helt fri, efter en smart överhoppning av Jawo. Ett brytande ungerskt ben stoppade dock attacken i sista stund.

Men fokus var som sagt riktat på försvarsspel och Debrecens måltorka från ligaspelet fortsatte mot ett stabilt DIF-försvar som var välorganiserat i positionerna och med en säker sista utpost vid namn Andreas Isaksson.

Betydligt närmare ett mål var istället Magnus Eriksson som fick ett nytt bra läge i 84:e minuten men skottet räddades av Danilovic. Allra närmast tvåan var sedan Besard Sabovic vars fina dribblingsraid med avslutande skott räddades precis framför mål av en ungersk försvarare.

Dock räckte ett mål framåt gott med tanke på nollan bakåt och Magnus Eriksson var trött men nöjd efter en rejäl krigarinsats under nittio minuter.
– En bra genomkörare. Jag tycker att vår första halvlek är väldigt fin. Vi gör mycket bra saker som vi har tränat på och jag är stolt över det vi åstadkom. Andra halvlek är ju lite tyngre men det är som det är. Segern ger oss ett kvitto på det vi har tränat på. Vi är ju i en fas där vi tränar otroligt mycket så det är en bra insats sett till förutsättningarna, sa Magnus som var stolt över att få bära kaptensbindeln som kommer att rotera bland några spelare under försäsongen.
– En stor ära och jag är väldigt stolt över att få vara kapten idag. Det är det största man kan vara i ett klubblag och att få vara det för Djurgården är fantastiskt. Vi har bra ledargestalter i lagts så det kommer att bli bra oavsett vem det blir.

1 februari, onsdag 20:45Estádio Bela Vista