Aslak Witry klar för Djurgården

Djurgården fyller på i defensiven – och offensiven – med vindsnabbe högerbacken Aslak Witry som skriver på för fyra år med DIF.

Transferfönstret är igång med besked och Djurgården boostar truppen med norske ytterbacken Aslak Fonn Witry, (mellannamnet Fonn använder han dock mycket sparsamt). En 22-årig försvarare som trots sin unga ålder redan hunnit med fyra säsonger på elitnivå. Aslak kommer närmast från Eliteserie-klubben Ranheim där han svarat för 90 matcher (5 mål) sedan 2015 innan det nu blir dags att dra på sig den blårandiga tröjan.
– Det känns väldigt spännande att få komma till Djurgården. Det är ju en stor förening och jag kommer från en liten klubb så det här blir riktigt intressant och ett viktigt steg för mig för att utvecklas som fotbollsspelare, berättar Aslak som ser fram emot att lära sig mer om sin nya förening.
– I nuläget vet jag att det är en stor förening med traditioner som har vunnit mycket titlar. Det verkar också finnas väldigt bra supportrar bakom laget. Det känns som att jag gjort ett klokt val och att Djurgården är ett lag som ska slåss i toppen.

Hans landsman och blivande lagkompis Fredrik Ulvestad känner han inte men han har bättre koll på brorsan Pål Erik.
– Jag känner inte Fredrik men jag har spelat mycket mot hans bror i Kristiansund, förklarar Aslak som i övrigt fått ett gott intryck av tränarparet Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.
– Jag har inte hunnit sätta mig in så mycket i deras syn på fotboll men jag har hört mycket gott om dem. De verkar vara duktiga tränare och det kommer säkert att leda till en bra utveckling för min del.

Aslaks fotbollskarriär tog sin början i unga år i ett annat Trondheim-lag.
– Jag började i Strindheim och sedan gick jag till Rosenborg som femtonåring. Där var jag i tre år och när jag var arton år gick jag till Ranheim och gjorde fyra säsonger där. Det blev inte så många matcher första året men sedan har jag spelat i stort sett varenda match. Utöver det har det blivit tio U18-landskamper och två U21-samlingar med Norge så här långt.

Som person märks tydligt att Aslak är utåtriktat och han har inga problem med att leverera en kort beskrivning av sina egenskaper som spelare.
– Jag är snabb, har bra uthållighet och är sällan skadad. Tycker att jag har en bra högerfot men kan använda båda fötterna. Av de mål jag gjort i Ranheim har nästan alla varit med fel fot när jag vikt in från kanten och gått på skott med vänstern. Men till nästa säsong hoppas jag kunna göra mer assist och gärna mer mål också, säger Aslak som även kan spela högre upp i banan vid behov.
– Jag har spelat en del som yttermittfältare också och kan den rollen men jag har spelat mest som högerback och det är det jag kan bäst.  

Vid sidan av planen är han gärna i sällskap med andra människor och studierna är viktiga för honom.
– Jag studerar pedagogik och vill gärna jobba med människor den dag jag slutar med fotbollen. Annars gillar jag att vara med min sambo eller hänga med vänner och jag tycker om att fiska också, säger Aslak som därmed kommer att få en hel del umgängesmöjligheter vid sidan av planen med övriga fiskeintresserade lagkompisar.

Senaste nytt
Fler nyheter