Djurgården cupmästare

• 10 maj 2018

Djurgården – Malmö 3-0 (1-0)

1-0 Jacob Une Larsson (17) 2-0 Kerim Mrabti (47) 3-0 Jonathan Ring (81) Domare: Bojan Pandzic Varningar DIF: Kerim Mrabti, Jesper Karlström Publik: 25 123 Laget: Andreas Isaksson Felix Beijmo (Niklas Gunnarsson, 81), Jonas Olsson (k), Marcus Danielson, Jacob Une Larsson Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström, Haris Radetinac (Kevin Walker, 78) Tinotenda Kadewere, Kerim Mrabti (Dzenis Kozica, 70) Avbytare: Tommi Vaiho, Edward Chilufya, Niklas Gunnarsson, Kevin Walker, Aliou Badji, Yura Movsisyan Matchrapport: Djurgården körde över Malmö i cupfinalen inför drygt 25 000 åskådare. Blåränderna upprepade segersiffrorna från det senaste allsvenska mötet på Tele2 Arena och vann med 3-0 (1-0) efter en mycket stark insats. – Vi gör en fantastisk match. Vi hade ett otroligt stöd som lyste oss och gjorde flera bra individuella prestationer, sa Kerim Mrabti som skickade in det viktiga 2-0-målet i början av andra halvlek. Malmös tränare Magnus Pehrsson förklarade inför matchen att MFF varit "ännu större favoriter" om de spelat på hemmaplan. Kanske hade han redan glömt bort 3-0-utskåpningen för mindre än en månad sedan. Det var hur som helst två pressade lag som gjorde upp om Svenska Cup-titeln på ett välfyllt Tele2 Arena. Efter att ha imponerat i cupen har de båda storklubbarnas senaste resultat i allsvenskan långt ifrån motsvarat förväntningarna. Efter en något trevande inledning var det Djurgården som vågade släppa på handbromsen och publiken var med på noterna. Av Malmös påstådda favoritskap syntes inte mycket. Kerim Mrabti visade att hans återkomst i startelvan skulle tillföra laget en hel del samtidigt Tino Kadewere bjöd på löpvilja och rörlighet. Efter tio minuter sprang sig Tino till en hörna på vilken Jesper Karlström prickade Jacob Une Larsson i straffområdet. Det var inte första gången som Une Larsson, i dag utmärkt vänsterback i skadade Jonathan Augustinssons frånvaro, var inblandad i en offensiv fast situation med rejäl målkänning, men den här gången kunde Johan Dahlin i Malmömålet rädda tämligen enkelt. Nicken blev ändå ett startskott på en mycket bra 20-minutersperiod från de blårandiga. Djurgården hamnade helt rätt i det offensiva presspelet och skapade målchanser, framför allt på fasta situationer. Efter en dryg kvart kom ledningsmålet när Jacob Une Larsson dök upp vid bortre stolpen och tofflade in Jesper Karlströms högerhörna. – Det var inte det snyggaste målet jag gjort men det blev mål, sa målskytten. Djurgårdens hot på hörnor och frisparkar var konstant med Jesper Karlström vid bollen. Marcus Danielson var närmast ett nytt Djurgårdsmål med en nick strax över innan Jacob Une Larsson fick en ny jättechans i straffområdet. Den här gången skickade han bollen över ribban och efteråt var han självkritisk: – Jag fick inte riktigt ner den. Det ska vara mål där. Malmö hade det riktigt jobbigt med Djurgårdens press och började tidigt slå långbollar för att kunna flytta upp laget. Skåningarna skapade bara ett farligt läge innan halvtidsvilan men då stod Andreas Isaksson i vägen i Djurgårdens mål. Isaksson, som inte släppt in ett mål under årets cupspel, tvingades släppa en retur på Markus Rosenbergs luriga skott men lyckades sedan stoppa Carlos Strandbergs forcering med en hand. Det kostade några dobbmärken på underarmen men nollan var intakt. – Jag är nöjd med vår första halvlek. Vi skapar målchanser och har ett bra anfallsspel. Det finns ett mod i grabbarna, sa DIF-tränaren Özcan Melkemichel. Han kunde vara minst lika nöjd med inledningen på den andra halvleken. Ett par minuter efter halvtidsvilan låg bollen bakom Johan Dahlin i Malmömålet igen. Det var resultatet av ett mönsteranfall där Tino Kadewere och Felix Beijmo opererade framgångsrikt på högerkanten. Beijmo avslutade med ett perfekt inspel mot bortre stolpen där Kerim Mrabti stötte upp bollen upp i nättaket. – Ett fantastiskt mål. Jag ser att Felix får bollen och springer mot bortre ytan och bollen kommer där, säger 2-0-målskytten Mrabti. Någon omedelbar reaktion från Malmö kom inte. I stället hängde ett tredje DIF-mål i luften. Med en allt mer euforisk publik i ryggen gick Djurgården för ett definitivt avgörande och Tino Kadewere var centimetrar från att kunna frispela Felix Beijmo, men den sista dribblingen fastnade på Malmöbacken Rasmus Bengtsson. Trots att MFF flyttade upp laget och gjorde offensiva byten hamnade Djurgården aldrig under någon längre press. Fouad Bachirou distansskott for ett par meter över Isakssons ribba men var skånelagets bästa reduceringschans. Hela Djurgården gjorde ett imponerande arbete i defensiven, till exempel nickade Kadewere undan en handfull av Malmös hörnor. Djurgårdens 3-0-mål kom ganska logiskt och var resultatet av en galen prestation av Fredrik Ulvestad i minut 81. Norrmannen startade med bollen utanför eget straffområde och lyckades transportera den över hela planen innan han släppte i helt rätt läge till Jonathan Ring som kyligt rakade in trean. Stockholms Stolthet hade säkrat sin femte cuptitel. – Jag bara lyfter på hatten för tränarteamet, spelarna och Djurgården, sa sportchefen Bosse Andersson i glädjeruset efter slutsignalen och fortsatte. – Jag vet hur mycket grabbarna och tränarna har slitit, det är klart att det är en triumf för vår förening som ska ge en boost. Det handlar om att vinna titlar och nu har vi gjort det och jag är jävligt stolt över att ha varit med om det. Då hade firandet tillsammans med tusentals Djurgårdare bara börjat. På söndag fortsätter det med hemmamatch mot Dalkurd i Allsvenskan. Köp dina biljetter här.