Lagerlöf och Bergstrand blir huvudtränare

Djurgården får en ny tränarduo från och med 2019. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf lämnar IK Sirius och skriver på för tre år med DIF.

Efter att ha jobbat tillsammans under sju år som tränare och fört IK Sirius upp från Division 1 Norra till en etablerad allsvensk nivå växlar nu Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf upp ytterligare ett steg genom att ta sig an Djurgården. Båda två kommer att vara huvudtränare och det är ett minst sagt samspelt par som kan varandra utan och innan, delar jämnt på ansvar och som är grundligt enade i en gemensam fotbollsvision.

Någon längre betänketid behövdes inte för Kim och Thomas när samtalet från sportchef Bosse Andersson kom och nu ser de fram emot att komma igång med arbetet i Djurgården under de kommande tre åren.
– Det var positivt och extra glädjande att frågan kom från Bosse som vi känner sedan länge och har väldigt stor respekt för, framför allt för det han har genomfört i Djurgården. Man vet att han gör sitt jobb grundligt och han var väldigt tydlig med att han ville ha oss. Samtidigt har Djurgården som förening visat vad man går för och vi gillar värderingarna och den stämning som finns här, berättar Kim och Thomas fyller på:
– Vi lyssnade på vad Bosse förmedlade och kände att här finns rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Det finns många bra människor i organisationen och alla bitar är på plats. Samtidigt var det självklart mycket känslor i att lämna Sirius där vi varit under en lång tid med alla spelare, ledare och övriga människor som man träffat nästan dagligen. Men det var dags för nästa steg.

Ett steg som innebär att det kommer att ges nya möjligheter beträffande organisation, planering och ekonomi för Kim och Thomas fotbollsvision.
– Vi trivs ju med att utveckla spelare och spelsätt men man måste också få resultat med sig på vägen. Min känsla är att det finns en väldigt bra träningsmiljö och fina förutsättningar för att bygga något bra. Dessutom finns en sund och stabil ekonomi som har byggts upp genom hårt arbete de senaste åren. Så jag ser det som att vi har jättegoda möjligheter att göra ett bra jobb och ska förhoppningsvis kunna vara med och hota om de Europaplatser som Bosse har pratat om tidigare som en rimlig vision för Djurgården, säger Thomas
–  Innanför plan och krita är det samma jobb men allting runt omkring kommer naturligtvis att bli lite annorlunda. Vi kommer att kunna ha mer support från människor runt omkring och ett annat intresse för vad vi gör. De som har följt oss vet vilken fotboll vi har försökt genomföra i Sirius med mycket passningsspel och en vilja att kunna driva matcher. Vi ska inte prata för mycket om det i nuläget, innan vi har en klar organisationsform kring hur vi ska spela, men däremot vill vi gärna se att Djurgården blir ett lag som driver fotbollsmatcher, tillägger Kim.

Att de dessutom får lite avlastning i sina roller från att varit tränare/sportchefer i Sirius till att enbart agera tränare blir också en välkommen förändring.
– För oss blir det ju bara positivt och vi kommer få mer tid över till att göra resultat på fotbollsplanen och utveckla spelarna. Vi kommer till exempel att kunna lägga mycket mer tid på att kunna ge spelarna individuell feedback, berättar Kim och Thomas tillägger.
– Det där är ju Bosses avdelning även om vi kommer så klart att ha synpunkter på det. Men vi har ett stort förtroende för hans kapacitet och litar helt och fullt på honom när det gäller värvningarna. Vi fick ju ”gräva där vi stod” i Sirius för att hitta talanger och gjorde vad vi kunde men det går ju inte att jämföra med Bosses kontaktnät.

De två kommer till en DIF-trupp som genomgår en del förändringar med några utgående kontrakt där det också lär tillkomma några namn inför 2019.
– Det försvinner ju några tunga pjäser men det finns fortfarande gott om fotbollskompetens bland de som är kvar. Sedan kommer det ju att behövas påfyllning men som sagt, det finns många duktiga och intressanta fotbollsspelare under kontrakt redan i nuläget, förklarar Thomas samtidigt som Kim poängterar vikten av att snabbt lära känna och inventera truppen.
– Vi har ju sett de spelare som har spelat de flesta matcherna och de spelarna kan vi bra. Utöver det finns det säkert en mängd intressant spelare som vi inte vet exakt vad de går för, det finns säkert många saker som vi inte har sett som kan vara positiva. Nu ska vi träffa och lära känna alla för att få en uppfattning om vad de har i sig.

När det gäller uppfattningen av att ta sig an tränaruppdraget i Djurgården är den dock kristallklar för Kim och Thomas angående det tryck som uppstår  i form av massivt engagemang från den stora och hängivna Djurgårdspubliken.
– Vi har båda varit länge i en fotbollsmiljö där det är ett visst tryck så vi vet vad som gäller. Men alla vill ju vara där det är tryck för det är det som ger puls och sedan finns det självklart både positiva och  negativa sidor av det. Så om man inte uppskattar det ska man nog inte träna eller spela för Djurgården, här finns ett arv, en nutida historia och ett engagemang som man måste gilla, berättar Kim.
– Det är ju ett större intresse, mer publik, det finns en hemmaarena där vi får ett helt annat tryck än på Studenternas IP som kan driva tempot i matcherna. För mig ger det en extra dimension till sporten. Supportrarna och stämningen ger den där extra delen som pulserar matcherna på olika sätt. Det skapar en enorm energi till inramningen av matcherna, tillägger Thomas.

Med tanke på deras bakgrund som spelare i rivaliserande klubbar är de givetvis väl medvetna om att det kommer att storma lite extra i och med deras ankomst.
– Det är en del av livet och det är erfarenheter som vi har med oss så man både förstår det och förstår det inte. Det är ju sällan man är länge på en och samma station i fotbollstillvaron. Nu har vi varit sju år i Sirius och det är klart att våra tränarhjärtan kommer att ha färgats av tiden där. Men framför allt är vi professionella och nu är vi här för att göra vårt bästa i Djurgården och då kan man inte stirra bakåt utan vi ska istället blicka framåt.

Framåt innebär träningsstart den 8 januari på Kaknäs men innan dess blir det dubbeljobb med att avsluta uppdraget i Sirius och samtidigt starta upp verksamheten i Djurgården.
– Vi ska driva träningar i Sirius i två veckor till och parallellt börja engagera oss i Djurgården för att förbereda oss på nästa säsong. Vi måste sätta oss in i så mycket som möjligt när det gäller organisationen och titta på en hel del fotboll. Vi har sett Djurgården ett antal gånger i år man nu måste vi nöta in ännu mer kunskap. Det är mycket jobb men det här ska bli otroligt kul och väldigt spännande. Vi är fyllda av energi trots att vi är i slutet av fotbollssäsongen så vi ser verkligen fram emot att komma igång, summerar den nya tränarduon.

  • Målskyttar

  • Gula kort

  • Röda kort

  • Domare

  • Publik

Till matchen
Senaste nytt
Fler nyheter