Välkommen PK Bråtveit

Den akrobatiske och reflexsnabbe keepern har anlänt från Haugesund och skrivit på ett fyraårigt kontrakt med DIF.

Efter att Andreas Isaksson lagt handskarna på hyllan har jakten på en ny målvakt pågått frekvent för sportchef Bosse Andersson. Men nu är letandet över när PK Bråtveit (det fullständiga namnet Per Kristian använder han väldigt sällan) går från Haugesund till Djurgården med ett nykritat fyraårigt kontrakt. En 22-årig keeper med 107 Eliteserie-matcher i ryggen och stor erfarenhet från spel i norska U-landslagen som är oerhört nöjd över att få spela i Djurgården.
– Jag är väldigt glad över att få skriva på för Djurgården och när frågan dök upp kände jag att det här vill jag verkligen göra. Nu har jag varit och sett på träningsanläggningen, arenan och träffat alla människor som jobbar här och känner att det här är rätt för mig. Jag trodde att det skulle vara stort men föreningen var faktiskt ännu större än jag trodde, berättar PK.

Lite extra vägledning i beslutet fick han från en annan norsk målvaktskollega.
– Jag har pratat mycket med Kenneth Höie på telefon och han har bara haft positiva saker att säga om Djurgården. Det enda som var negativt var att lägenheterna var dyra här i Stockholm, konstaterar PK med ett garv.

Förutom eventuella höga boendekostnader blir det även höga ljudvolymer för PK som enbart ser det som positivt med ett massivt läktartryck och starkt engagemang i en stor förening.
– Jag har kollat youtube-klipp på Stockholmsderbyn och sett att det är bra tryck på matcherna. Men det är inget jag tänker på och jag har ju spelat Europa League-matcher mot till exempel Lech Poznan och FK Sarajevo med 30.000 på läktarna där alla hatar dig. Jag har inga problem att behålla lugnet i sådana lägen utan det är bara att zona ut och fokusera på matchen så går det fint, säger PK som inte heller vill göra någon större grej av att han kommer in och efterträder Andreas Isaksson.
– Jag känner ju till hans karriär och vet att det är en stor målvakt som det blir en utmaning att ersätta honom. Men jag tror att det kommer att bli bra och att jag tas emot väl av supportrarna.

Närmast kommer han från Haugesund där han varit bofast i startelvan under lång tid.
– Jag har varit förstekeeper under de senaste fyra säsongerna så det har blivit en hel del ”kamper” för mig och jag har samlat på mig mycket rutin, berättar PK som även har skaffat sig gott om rutin från landslagsfotboll där han spelat i norska U-landslag sedan femton års ålder och även hunnit med nio U21-landskamper.

I övrigt är det är en positiv och social gutt som kommer till Kaknäs som gillar att snacka och skämta så acklimatiseringen i laget lär inte bli något problem. När det gäller målvaktsegenskaperna är det en reaktionssnabb och modern målvakt som anländer, enligt PK själv.
– Jag är ju inte så stor och kraftig utan mer en akrobatisk målvakt. Har god spänst och bra reflexer i benen, så jag är nog mer av en modern keeper och ganska otraditionell om man jämför med hur det ser ut i England till exempel där alla målvakter är två meter långa. Det har ju gått bra för mig så här långt och det hoppas jag att fortsätta med i Djurgården, säger PK som också är duktig med fötterna och gärna aktiv i uppspelsfasen.
– Jag gillar att spela boll och i Haugesund slog jag ofta långt på medspelare för att sätta igång anfallen. Så jag är gärna delaktig i spelet och fördelar bollar, sedan får vi se vad tränarna har för planer.

De bollskickliga fötterna skolades i SK Djerv där PK började sin fotbollsresa och rollen som målvakt dök upp ganska sent.
– Jag var utespelare tills jag var fjorton år och stod i mål ibland. Oftast var jag anfallare och målvakt varannan match men till slut valde jag ändå att vara målvakt.

Utvecklingen tog sedan rejäl fart i Haugesund och PK vill ge stort cred till målvaktstränaren Espen Skistad som har varit en viktig läromästare.
– Han är den som ska ha den största äran för att jag kommit så här långt. Vi jobbade ihop under 4-5 år och jag märker att Nikos (Gkoulios) som är målvaktstränare här i Djurgården är ganska lik i sitt sätt att jobba. Det känns positivt att jag kan fortsätta med en duktig målvaktstränare som tänker på ett liknande sätt kring hur jag utvecklas bäst.

Nikos, övriga tränarteamet och lagkompisarna kommer han att få träffa den 8 januari på Kaknäs när första träningen drar igång. Men innan dess väntar lite julledighet.
– Nu reser jag hem till Norge och firar jul och sedan kommer jag tillbaka i januari. Jag har dessutom uppkörning i mellandagarna så jag siktar på att ha körkortet klart när jag kommer till Stockholm och börjar träna med laget, summerar PK.

Senaste nytt
Fler nyheter