Vinst i hemmapremiären

• 14 apr 2018

Djurgården visade upp fina kvalitéer när fjolårets ligatrea Eskilstuna United besegrades i premiäromgången av Damallsvenskan. Sheila van den Bulk blev stor matchhjälte med sina två mål.

Med Jenna Hellstrom, tvåmålsskytt i lagets senaste träningsmatch, borta på grund av sjukdom ställde Djurgården upp med en ensam Mia Jalkerud på topp. Jalkerud fick dock ordentligt understöd av både Malin Diaz och Irma Helin som tog plats strax ovanför tremannamittfältet i form av Andersson, Wörner och van den Bulk

Första halvlek blev en hyfsat lugn historia sett till målchanser, båda lagen uppträdde likartat och tillät sällan sin motståndare att komma loss för några farligheter. Det var främst de fasta situationerna som hettade till där både Djurgården och Eskilstuna visade på kvalitéer. Djurgården inledde med en fin frispark i den 10:e minuten som Emelie Lundberg i United-målet fick rädda ut till inspark.

Irma Helin rörde sig över stora ytor i samspelet med Diaz på mittfältet och det dröjde inte alltför länge tills Djurgården styrde upp ett fint kombinationsspel som sånär satte Jalkerud i läge efter Diaz djupa inlägg. Trots flera uteblivna målchansen spelade Djurgården med hög fart och ett initiativrikt spel som vid ett flertal tillfällen hade kunnat bli betydligt farligare.

En halvtimme in i matchen ökades tempot och en pendlande matchbild uppenbarade sig. Eskilstuna tryckte på hårt när de fick tag i bollen och Djurgården tvingades långt ner i försvaret med en ensam Mia Jalkerud uppe vid mittcirkeln. Men även Djurgården skruvade upp tempot och visade upp fina omställningar när de fick tag i bollen. I den 33:e minuten tilldömdes Djurgården straff efter att bollen tagit på handen på en motståndare. Sheila van den Bulk, som gjorde tre mål från elva meter förra säsongen, stegade fram och satte bollen kyligt i mål. 1-0 till Djurgården.

I andra halvlek klev Djurgården ut med taktpinnen i hand och skapade bra tryck mot Eskilstuna. I den 55:e minuten sköt van den Bulk in sig i målprotokollet ännu en gång. Malin Diaz pressade nere vid kortlinjen, fick tag på bollen och spelade den snett bakåt framför mål, en perfekt passning till en framrusande van den Bulk som rakade in bollen. Målet innebar 2-0 till Djurgården och ett lugn spred sig i laget som visade upp en fantastiskt fin fotboll. Eskilstuna försökte driva på mot mål men Djurgårdens stabila defensiv stod i vägen. Eskilstuna fick dock en superchans i den 70:e minuten, då Gudbjörg Gunnarsdottirs ribba skakades av ett kanonskott av Eskilstunas Loreta Kullashi. Returen landade lyckligtvis närmast Ingrid Ryland som kunde rensa i sista sekund.

Mer spännande än så blev det inte förrän matchens allra sista minuter. Eskilstuna lyckades reducera i den 87:e minuten via Mimmi Larsson, och var nära en kvittering i en lätt kaosartad situation där Gudbjörg Gunnarsdottir rusade ut för att rädda två gånger om utanför straffområdeslinjen. På övertid kom sedan Fanny Andersson i friläge och fick hela Stadion att tro på mål, men hennes skott tog i insidan av stolpen. Djurgården lyckades dock hålla i vinsten, och när domaren blåste av matchen var premiärsegern ett faktum.

14 april, lördag 15:00Stockholms Stadion