Alexander Abrahamsson till A-laget

Den 19-årige backtalangen tar steget upp till Djurgårdens A-trupp med ett tvåårigt kontrakt efter en övertygande defensiv leverans i DIF U19 och U21.

Det är mycket som är A med Alexander Abrahamsson. Förutom initialerna är det numera också lagtillhörigheten i Djurgården och ser man det betygsmässigt stämmer det också överens med många omdömen kring hans försvarsinsatser i DIF U19 och U21. 

För Alexander är klivet upp i A-laget en välkommen premiering för ett långt, hårt arbete under träningar och matcher och han är givetvis väldigt glad över beskedet.
– Jag kom till Djurgården från Sunnersta i Uppsala för tre och ett halvt år sedan och målet har ju hela tiden varit att spela till mig ett A-lagskontrakt. Så det känns fantastiskt kul att jag gjort det nu och jag ser verkligen fram emot kommande säsong, berättar han.

Förhoppningsvis fortsätter hans utvecklingskurva att stiga på samma sätt som under fjolåret.
– Jag tycker att föregående säsong var ganska bra. Jag höll mig skadefri under största delen av året och när man får kontinuitet i spelet  känns det bra. Så jag är nöjd med förra säsongen och det här är väl ett bevis på det, att jag belönades med ett kontrakt.

Assimileringen till Kaknäs är dessutom redan avklarad efter att Alexander tränat frekvent med A-laget under 2018.
– Det tror jag har varit viktigt och det gör att steget nu blir lättare. Nu har jag lärt känna spelartruppen och de nya tränarna och det har en stor påverkan, berättar Alexander som hunnit med ett antal pass med Kim och Tolle vid det här laget.
– Det är kul och det märks att alla är taggade på att komma igång. Dels med fotbollen och dels med det nya laget och ledarna. Det kommer väl att ta ett tag för att bli van med allt men det har känts väldigt bra direkt.

Fotbollsspelandet för Alexander tog sin början som knatte i Uppsala-klubben Unik FK och sedan bar det vidare till Sunnersta AIF innan han gick till Djurgården för 3,5 år sedan. Han är en stark och fysisk försvarare på 1,87 meter men också en spelande mittback som är mån om att försöka vara kreativ i uppspelsfasen.
– Jag gillar att spela bollen efter marken med båda fötterna och försöker bidra spelmässigt, så att det inte bara handlar om att försvara. Men det är också i försvarsspelet jag ser min största utvecklingspotential, säger Alexander som inte är rädd för att gå hårt in i duellerna.
– Ja, det kan jag instämma i. Men det ingår ju i jobbet som försvarare så det hade varit illa om det inte varit så. Men jag kan utvecklas där också.

Målbilden är tydlig men Alexander känner ingen stress över att jaga en startplats omgående.
– Nu handlar det väl främst att komma in i laget så bra som möjligt i början och sedan får det ta den tid det tar för att få speltid. Det är klart att man vill spela fotboll men det är ett stort steg från U19 till Allsvenskan. Man får ha lite tålamod men målsättningen är självklart att på sikt få speltid i A-laget.

Bosse Andersson om Alexander Abrahamsson:

– Alexander kom ju till oss från Uppsala och har varit här en längre tid. Han har visat att han är en skicklig fotbollsspelare som mittback med en fin vänsterfot och han kan även spela ytterback. Nu tog han studenten i somras och har fått vara med och tränat mycket med A-laget. Han har haft en del problem med skador tidigare men gjorde en bra andra halva av 2018 i både U19 och U21 och även i vår träningsmiljö. Så när vi nu har lånat ut Marcus Hansson och Souleymane Kone kan vi erbjuda honom en väldigt bra sportslig miljö framöver som en av våra fyra mittbackar, förklarar Djurgårdens sportchef.

Fakta Alexander Abrahamsson

Position: Mittback
Född: 7 augusti 1999
Längd: 187 cm
Tidigare klubbar: Unik FK, Sunnersta AIF

Senaste nytt
Fler nyheter