Djurgården befäster andraplatsen efter två sena mål

• 1 juli 2019

Djurgården tog sin femte raka seger när Kalmar FF besegrades hemma på Tele2 Arena. Segersiffrorna skrevs till 2-0 i en match där Djurgården successivt monterade ned gästerna lagdel för lagdel. Till sist var det bara målvakten Lucas Hägg Johansson kvar och när han tvingades kapitulera var segern klar. Men det tog tid.

Djurgården-Kalmar FF 2-0 (0-0)
1-0 (87) Marcus Danielson
2-0 (90) Mohammed Buya Turay
Domare: Martin Strömbergson
Publik: 12 717

Med tre nya poäng inspelade har Djurgården fortsatt rejäl tätkänning i den allsvenska tabellen. Efter en stark forcering från Djurgårdens sida i den andra halvleken fick de snålt spelande smålänningarna till sist se sig besegrade. De två halvlekarna i matchen hade helt olika ansikten och den första något avvaktande. Den andra mer öppen. Djurgården inledde matchen bra och tog tidigt kommandot men några direkta farligheter att ödsla tecken på fick de 12 717 åskådarna inte se.

Inte blev det bättre under den andra kvarten. Då blev tempot lägre och långbollarna längre. Den sista tredjedelen av den första halvleken blev ändå ett embryo till det som skulle ske i den andra halvleken. Djurgården började hitta öppna ytor att spela på och Kalmar hittade lägen som de kunde utnyttja till att kontra. Djurgården gick till halvtidsvila med en relativt bra avslutning av halvleken med fem avslut mot mål den sista kvarten.

Den andra halvleken öppnade Djurgården med att flytta upp laget rejält. Matchen tände till rejält både på läktaren och på planen. Redan under de inledande minuterna radade Djurgården upp målchanser. Det farligaste avslutet hade Aslak Witry efter fyra minuter men Lucas Hägg Johansson sträckte ut rejält och tippade det hårda välplacerade långskottet till hörna. Efter långskottet hade Marcus Danielson två nickar utanför målramen.

En kvart in i den andra halvleken bytte Lagerlöf och Bergstrand in Astrit Ajdarevic. Då öppnades fler ytor upp på Kalmars planhalva och målchanserna blev farligare och farligare. Sju minuter senare kom Edward Chilufya in och farten i anfallsspelet höjdes ytterligare. Den sistnämnde inhopparen var nära att näta redan efter en minut men hans avslut smet utanför målvaktens bortre stolpe.

Djurgården hade lyft upp sig lag rejält vid den här tidpunkten av matchen vilket gav Kalmar chans att slå långt över- och bakom hemmalagets lagdelar. Flera gånger kändes det farligt men få gånger kom Kalmar till avslut Tommi Vaiho hade en lugn dag i målet. 19-årige Nils Fröling kändes som det största offensiva hotet mot Djurgården i en match där högerspringaren Piotr Johansson kom till få inläggslägen.

Hemmapubliken började bli en aning frustrerad och när Haris Radetinac, som spelade sin 100:e allsvenska match för Djurgården, skruvade ännu ett avslut i Hägg Johanssons skopa ställde många in sig på en mållös match. Den känslan satt i några minuter till. Med fyra minuter kvar av ordinarie tid såg alla, nåja, en hands i Kalmars straffområde. Strömbergson såg den inte. Och när Hägg Johansson minuten efter för andra gången den här kvällen rånade Aslak Witry på ett drömmål kändes det omöjligt att få hål på gästernas målvakt.

På den efterföljande hörnan fick till slut Lucas Hägg Johansson kapitulera. Inför ögonen på förbundskaptenen Janne Andersson nådde Marcus Danielson högst och bollen nickades i mål. Ett enormt jubel utbröt. Danielson satte förövrigt knappt en fot fel under hela matchen.

Kalmar lyfte upp sitt lag efter målet och när Djurgården kunde kontra efter en fast situation kunde Mohammed Buya Turay kontra in 2-0. Elegant vände han bort en försvarare innan han rullade bollen in i mål. Matchen avslutades med att Tommi Vaiho fick göra två fina räddningar för att hålla sin nolla intakt. Ett fint slut på en redan trevlig och dramatisk måndagkväll.