Djurgården körde över Sirius

• 10 aug 2019

Ett tidigt mål efter en tidig utvisning. Serieledarna Djurgården gjorde processen kort med gästande Sirius och spelade hem en ny trepoängare. Segersiffrorna skrevs till 4-0 inför 13797 nöjda åskådare på Tele2 Arena. Curtis Edwards gjorde mål i sin DIF-debut.

Djurgården befäste sin serieledning när IK Sirius komfortabelt besegrades med klara 4-0. Redan efter fem minuter stod det klart att gästerna skulle få det riktigt jobbigt. Då rev backen Axel Björnström ned Edward Chilufya som kontrade efter en Sirius-hörna. Domaren Kaspar Sjöberg bedömde förseelsen som frilägesutvisning och det röda kortet halades upp direkt. På den efterföljande frisparken, som slogs två minuter senare, prickade Aslak Fonn Witry ribban. Nyförvärvet, och således DIF-debuterande, Curtis Edwards höll sig framme och rakade in returen i mål. En drömstart för hemmalaget som med sitt mål hindrade Sirius från att spela på ett mållöst resultat.

Målet och utvisningen gav Djurgården utrymme att spela ut. Laget tryckte tillbaka gästerna rejält och det var allt som oftast spel mot ett mål. Det var bara en tidsfråga innan Djurgården skulle göra ett mål till. Det målet kom i den 21:a matchminuten. Mohamed Buya Turay nådde inte ett lågt inlägg från höger men bollen fortsatte vidare till motsatt kant. Där mötte Elliot Käck upp. Han klev in i straffområdet och avlossade ett skott från snäv vinkel. Buya Turay hade precis hunnit resa sig när han träffades av bollen som styrdes in i mål. Hans åttonde mål för säsongen. Några minuter senare var det väldigt nära mål igen men Edward Chilufya lyckades från nära håll få bollen över ribban.

Sirius fick i det närmaste uteslutande inrikta sig på försvarsspel men efter en halvtimme, när Djurgården för en kort stund såg ut att sänka tempot en aning, hade laget två möjligheter att faktiskt skapa viss nerv i matchen. Tommi Vaiho var välplacerad John Junior Igbarumah kom till avslut i den 29:e minuten. När Sam Lundholm två minuter senare skruvade bollen utanför i ett bättre läge behövde han inte ingripa. Nu blev det inget mål och således inte heller någon nerv i matchen utan Djurgården skruvade istället upp tempot i sitt passningsspel igen och matchbilden såg på nytt ut som den gjorde före gästernas två chanser.

Ring med femte målet för säsongen

Edward Chilufya hade även i den 34:e minuten chans att bli antecknad i målprotokollet men inte heller den här gången lyckades han få bollen mellan stolparna. Han behövde ändå inte vänta länge på att få måljubla för minuten senare nickade Jonathan Ring in 3-0 efter ett fint inlägg från Elliot Käck på vänsterkanten. Ett mål som definitivt punkterade matchen.

Matchens andra halva blev en ensidig historia. Djurgården hade bollen mer eller mindre hela tiden och Sirius backade hem med åtta spelare för att freda sitt mål från påhälsning fler gånger. Gästerna såg ut att vara nöjda med att ”bara” förlora med tre mål. Djurgården hade bud på fler mål och både Fredrik Ulvestad och Mohamed Buya Turay borde ha gjort något bättre av de lägen som de hade.

Sirius hade inte många anfall men med 20 minuter kvar att spela dök ändå en bra reduceringsmöjlighet upp. Karl Larson var nära att måla men han gjorde en rejäl tavla och sköt bollen högt över Tommi Vaihos ribba.

Mede kvarten kvar att spela bytte Bergstrand och Lagerlöf in Oscar Petterson. Allsvensk debut för 19-åringen från Bromsten.

I slutet av matchen fick ett slutkört Sirius kapitulera en fjärde gång. Fredrik Ulvestad nådde högst på ett inlägg från Aslak Fonn Witry. Där och då föll matchens sista mål.

Obesegrade i elva matcher

Djurgården gjorde en stabil insats i 90 minuter även om det såklart inte går att blunda för att laget fick spela matchen med en man mer i 83 minuter. Laget spelade konsekvent och tålmodigt och tillät inte Sirius att vara något annat än en deltagare i den här matchen. I och med segern är Djurgården obesegrade i elva raka matcher och i fortsatt serieledning. Guldjakten fortsätter 19  augusti när AFC Eskilstuna kommer till Tele2 Arena.

Text: Thomas Segerbrant

10 augusti, lördag 16:00Tele2 Arena