Heroisk seger mot MFF

Ett stenhårt kämpande Djurgården gick segrande ur seriefinalen där ett vackert mål av Buya Turay och en straffräddning av Tommi Vaiho krönte en grym laginsats.

Haussen var enorm inför seriefinalen mot MFF på ett utsålt Stadion där det kokade rejält när Djurgården klev ut för avspark. Dock utan Aslak Witry och Edward Chilufya som fick lämna återbud pga sjukdom och Jonathan Augustinsson klev in för att ersätta på högerbacken medan Haris Radetinac tog sig an den offensiva högerkanten.

Det började oroligt med en farlig inläggsfrispark där Markus Rosenberg brände ett jätteläge och sedan var det minst sagt högintensivt. Det smällde rejält i närkamperna i den stekheta värmen och hemmalaget etablerade ett visst tryck inledningsvis.

En olycklig varning blev det sedan för Elliot Käck med kvarten spelad som innebär att han missar derbyt mot AIK. Ytterligare oflyt infann sig när Buya Turay blev avblåst för offside i en farlig omställning med en dryg meter till godo på mittlinjen.

I 20:e minuten kom ett fint läge för Fredrik Ulvestad, efter fint förarbete från Augustinsson, men avslutet gick någon meter utanför. Ännu närmare kom Markus Rosenberg som sköt strax utanför efter en lurig screenande hörnvariant.

Det var grinigt på planen och det brottades frekvent där speciellt Rosenberg och Anders Christiansen frestade tålamodet hos domare Glenn Nyberg. Detta under en bra DIF-period där Fredrik Ulvestad var oerhört nära ett ledningsmål när han sköt centimetrar utanför högerstolpen i 33:e minuten.

Djurgården var fortsatt heta och Buya Turay kapades av Rasmus Bengtsson när han ensam var på väg igenom i ett friläge på djupet men Glenn Nyberg valde det gula kortet vilket också var helt korrekt sett till situationen.

Det osade DIF-mål nu och Marcus Danielson nickade precis över i 40:e minuten på Curtis Edwards välavvägda frispark.  Men något mål blev det inte och oavgjort i paus kändes ändå ganska rättvist med ett par vassa chanser för båda lagen och där båda lagen hade varsin del av den synnerligen intensiva halvleken.
– Vi äter oss in i matchen men vi öppnar lite trögt och Malmö kan trycka ner oss skapa en del på några fasta situationer. Men vi tar tag i det här på slutet och har två riktigt bra chanser, sa Marcus Danielson till C More i pausen med förhoppning om ett fortsatt högt tempo.
– Det smäller på bra, det är tätt och intensivt men jag gillar det och hoppas att det fortsätter så i andra halvlek.

Så blev det också och det var inga byten i paus, detta trots en viss oro för Jonathan Augustinsson som grinade illa under första halvlek men valde att spela vidare. Djurgården började bra, låg tätt på hemmaspelarna och skapade ett par hörnor. Tempot var fortsatt högt men det blev mer ställningskrig och inte några heta avslutslägen.

Men med timmen spelad skulle DIF-klacken explodera. Jonathan Ring spelade smart fram till en ruschande Haris Radetinac på högerkanten som drev fram och spelade in till en fri Buya Turay i boxen. Avslutet var kliniskt och bollen seglade in i krysset bakom en maktlös Dahlin.

Lika kliniskt var inte rättskipandet en stund senare när Anders Christiansen föll väldigt lätt i straffområdet och lyckade få domare Nyberg att blåsa. Men Malmös bisarra straffhistorik är ett spöke för skåningarna. Markus Rosenberg klev fram och Tommi Vaiho såg till att skapa lite poetisk rättvisa med en glimrande benparad.
– Vi hade pratat om det innan matchen, jag och Nikos (Gkolious, målvaktstränare), att de har bommat fem straffar i rad och han sätter den säkert mitt i målet. Så jag gick åt vänster och håller kvar benet så det var skönt, sa straffhjälten Vaiho till C More om räddningen.

Vilt jubel bland de tillresta DIF-supportrarna men det gavs ingen möjlighet att pusta ut. MFF forcerade vilt och Tommi Vaiho visade klassen ånyo med en monsterräddning på Roman Galls skott från nära håll.

I 81:a minuten var det sedan dags för allsvensk premiär för Emir Kujovic som bytte av Buya Turay och DIF mobiliserade för att hålla emot.Det var tungt tryck men Tommi Vaiho fortsatte att storspela och greppade Sören Rieks skott inför de fem övertidsminuterna.

Det såg oroligt ut mot slutet när Rosenberg nickade strax utanför men ett för dagen stenhårt krigande Djurgården höll ut hela vägen. En heroisk insats och en extremt skön trepoängare som drygar ut serieledningen till fyra poäng inför det kommande derbyt.
– Över två matcher mot Malmö har vi tagit fyra poäng vilket är helt rättvist. VI var bättre än dem hemma och idag var det helt jämnt. Vi klarar av deras fysik och deras fart, de har ett lag som spelar med en fysisk överlägsenhet och där står vi upp bra, förklarade en stolt Kim Bergstrand efter matchen för C More och nämnde att han gärna håller sig till klyschorna.
– Nu tar vi en träning i taget och gör en bra träningsvecka och sedan får vi se hur det ser ut på söndag.

Senaste nytt
Fler nyheter