Kontraktet klart trots förlust

• 26 okt 2019

Djurgården spelar i OBOS Damallsvenskan 2020 även om Vittsjö vann med 2-0. Detta tack vare Kopparberg/Göteborgs seger mot Limhamn Bunkeflo vilket gav en lycklig slut till en synnerligen nervös och dramatisk avslutningsomgång.

Det var en laddad stämning inför den sista omgången i OBOS Damallsvenskan där premisserna var kristallklara. DIF hade samma poäng men väsentligt bättre målskillnad än Limhamn Bunkeflo, så uppgiften handlade om att se till att få minst lika många poäng som LB för att säkra kontraktet. Ett faktum som gjorde att många höll ett vakande öga på resultatet i LB:s match.

Laget som klev ut på Vittsjö IP för att ta sig an uppdraget innehöll två förändringar där Tilde Lindwall och Ogonna Chukwudi tog plats i elvan mott ett Vittsjö med seriens bästa defensiv - endast 13 insläppta mål på 21 matcher.

Det var blött och halt på planen vilket gjorde att matchen inte fick någon riktig struktur även om hemmalaget etablerade lite tryck, dock utan några klara chanser. I 13:e minuten kom sedan matchens första farlighet när Vittsjös Sandra Adolfsson nickade strax utanför.

I 18.e fick sedan Mia Jalkerud en hyfsad chans på ett inlägg från Ogonna Chukwudi men någon riktig oro blev det inte för Sabrina Dángelo i Vittsjö-kassen. Desto oroligare blev det i 28:e minuten när ett bolltapp gav Vittsjö en omställning där bollen ping pong-studsade i Djurgårdens straffområde innan Olivia Schough lyckades rensa undan.

Det var chansfattigt överlag men hemmalaget skapade stundtals tryck och Jennifer Pelley greppade bollen säkert när Alexandra Benediktsson gick på avslut i 38:e minuten. I övrigt höll DIF fortet med hårt krigande i defensiven och kunde gå till pausvila med 0-0 i halvtid. Samma resultat var det för övrigt mellan Kopparbergs/Göteborg och Limhamn Bunkeflo.

Inga förändringar i formationen inför andra halvlek och inga förändringar i väderleken där det var fortsatt regntungt med lerig och hal plan. Dessvärre skulle dock resultattavlan ändras när Clara Markstetdt fick utrymme och kunde nicka in 1-0 för Vittsjö i den 50:e minuten.

En riktig käftsmäll vilket skapade ett utsatt läge eftersom Göteborg inte fått hål på LB än. Djurgården var nu tvungna att flytta upp spelet och skapade några nästan-lägen men den riktigt vassa chansen lös med sin frånvaro.

Pierre Fondin testade att skaka om genom att plocka ut Tilde Lindwall och sätta in Fanny Lång med timmen spelad. En omedelbar injektion och Fanny dribblade sig igenom och la upp för Ogonna Chukwudi som nickade i ribban i 63:e minuten.

Riktigt nära åt andra hållet var det sedan när Michelle De Jong var snubblande nära att nå fram på ett inspel och strax efter fick Pelley göra en fin räddning på Ebba Heds tunga skott.

Men DIF skulle tvingas kapitulera till slut när Vittsjö fick en trippelchans där till slut Clara Markstedt kunde trycka in 2-0 via ribban.

Ett riktigt tungt baklängesmål men en lättnad hade kommit precis innan där Göteborg hade tagit ledningen mot Limhamn vilket innebar att DIF i det här läget fortfarande hängde kvar. Nya pigga ben kom in när F19-anfallaren Hanna Ekengren klev på istället för Chukwudi med kvarten kvar och DIF jagade en reducering och en biljett in i matchen.

Olivia Schough testade DÁngelo med ett tungt skott som dock gick rakt i skopan men DIF hade svårt att skapa lägen i övrigt. Vittsjö skapade desto mer framåt men ställningen höll sig och med fem minuter kvar satsade Fondin offensivt när Wilma Sjöholm kom in istället för Alexandra Lindberg.

Vid det här laget var mångas blickar riktade på den parallella matchen och i 87:e minuten kom ett mycket välkommet besked när Göteborg utökade till 2-0 mot Limhamn. Plötsligt kändes siffrorna och det kalla höstregnet inte lika bistert längre och även på planen märktes en reaktion av lättnad.

När sedan Sara Persson blåste av matchen blev det en märklig mix av förlustdepp som sedan övergick till en rejäl utandning över att den här säsongen ändå fick ett lyckligt slut sett till de rådande premisserna under hösten.

Nu finns det tid för regruppering och analys för att bygga upp laget igen inför 2020 då Djurgården fortsätter att spela i OBOS Damallsvenskan. ”Åh en sådan härlig dag” är egentligen otänkbar efter en förlust men den kanske gnolas lite lätt i bakgrunden en dag som denna som ett efterspel av upphämtningen mot Piteå som blev avgörande.

26 oktober, lördag 15:30Vittsjö IP