Målrikt men poänglöst på Stadion

• 22 apr 2019

Det blev en händelserik Stadionpremiär i Damallsvenskan på annandag påsk. Tyvärr åkte Linköping hem med tre poäng.

En påskhelg fylld av Djurgårdsmatcher på högsta nivå avslutades på Stockholms Stadion och damlagets allsvenska hemmapremiär mot Linköpings FC. 1140 åskådare bjöds på solsken och fem mål men tyvärr gjordes tre av dem av gästerna.

– Det är jättetråkigt. Det känns som att vi har stora delar av matchen, konstaterade Djurgårdens lagkapten Mia Jalkerud efter slutsignalen.

LFC, med stjärnspelare som Stina Blackstenius, Mimmi Larsson och Lina Hurtig, körde över Växjö med 5-0 i förra helgens premiäromgång. DIF fick åka poänglöst hem från Piteå efter en 1-0-förlust mot de regerande mästarinnorna, men med tanke på att insatsen var klart godkänd och att sjuk- och skadelistan i truppen förkortats fanns goda förhoppningar inför måndagens match. Olivia Schough var tillbaka i Djurgårdens anfall efter sjukdom och hade en enorm betydelse för hemmalagets spel. Landslagsforwarden var planens bästa spelare och iblandad i så gott som allt i blårandig anfallsväg, trots att hon opererade över stora delar av gräsmattan.

De första 20 minuterna tillhörde Linköping som utnyttjade Djurgårdens respektfullhet vid flera tillfällen. När DIF:s försvarsspel både blev slarvigt och passivt i minut nummer 3 var Lina Hurtig skoningslös och placerade in 0-1. De blårandiga var för avvaktande i defensiven och gav LFC stora ytor för sitt skickliga omställningsspel.

Även om Mia Jalkerud stack upp med ett farligt inspel hängde 0-2 länge i luften. Stina Blackstenius var oerhört nära att utöka ledningen men lyckligtvis täcktes skottet av hennes lagkamrat Kosovare Asllani.

I den 19:e minuten var det ytterst nära igen men Gudbjörg Gunnarsdottir kunde till slut få tag på en boll som studsat runt i Djurgårdens välbesökta straffområde. DIF-målvaktens efterföljande utspark friställde en djupledslöpande Olivia Schough sedan LFC:s lagkapten Emma Lennartsdotter misslyckats i försvarsarbetet. Schough visade klassen med ett klockrent avslut och hastig och lustigt var ställningen 1-1.

Glädjen över den oväntade kvitteringen blev dessvärre kortvarig. En högerhörna hamnade framför Djurgårdens mållinje där den styrdes i mål av Mimmi Larsson.

– Vi släpper in för enkla mål samtidigt som vi får slita hårt för våra målchanser. Först 0-1 precis i början av matchen och sedan 1-2 på en fast situation, konstaterade Mia Jalkerud besviket.

Efter Linköpings 2-1-mål kom Djurgården in i matchen och hittade framför allt rätt i presspelet. Mittbacken Gudrun Arnardottir skadades i en närkamp som borde gett Kosovare Asllani gult kort, men kunde återvända till planen efter lyckosam läkarbehandling. Då hade Djurgården börjat tillbringa allt mer tid på offensiv planhalva, framför allt genom flera bra aktioner av den aktiva Olivia Schough.

– Jag tycker att vi spelar ganska bra och min känsla är att vi har mer boll än Linköping. Vi vet att vi är snabbare än deras backlinje, men vi behöver bli lite tuffare i förvarsspelet, sa Olivia Schough.

Känslan inför den andra halvleken var bra och 2-2-målet kom mycket riktigt efter några minuter. Emma Holmgren i LFC-målet släppte en retur på ett hårt distansskott från Schough och då högg Mia Jalkerud som en kobra. Bollen trycktes i mål mellan Holmgren och den närmsta stolpen.

– Då kändes det att vi var på gång. Vi hade en period där vi spelade vi bra och borde även ha gjort ett tredje mål, sa målskytten Jalkerud.

Först efter en timmes spel kunde LFC komma tillbaka och skapa chanser genom ett snabbt omställningsspel. Djurgården orkade inte längre sätta lika hård press och tappade mycket av sitt spelövertag även om Olivia Schough fortsatte att hålla LFC:s försvar i arbete.

I den 68:e minuten sökte Lina Hurtig en straffspark när hon krokade i Alexandra Lindberg och fick den utan större protester från DIF-lägret. Kosovare Asllani lyckades hyfsat med placeringen av straffsparken, men kraften var inte tillräcklig när Gudbjörg Gunnarsdottir gick åt rätt håll.

Den isländska landslagskeeperns straffräddning föll emellertid snabbt i glömska då Linköping lyckades få in ett tredje mål fyra minuter senare. Djurgårdsförsvaret straffades åter hårt för sin passivitet och den här gången var det Stina Blackstenius som omsatte en snabb omställning till ett ledningsmål.

Efter 3-2-målet fick Stadionpubliken se ett mer defensivt LFC som slog vakt om sina poäng. Joel Riddez försökte pumpa ny energi i hemmalaget med tre byten men gästerna uppträdde smart och fick tiden att ticka snabbt fram till slutsignalen. Djurgården lyckades inte få till någon riktig forcering i jakten på ett tredje kvitteringsmål och fick till slut se sig besegrat.

– Vi vet att vi att vi möter ett bra lag, precis som Piteå i förra omgången, men det är trist att vi inte tar åtminstone en poäng idag. Den hade varit bra att ha med oss till fortsättningen av serien, sa Mia Jalkerud.

Nästa match i Obos Damallsvenskan spelas på lördag. Då jagar Djurgården sina första poäng mot Kungsbacka på Påskbergsvallen.

22 april, måndag 15:00Stockholms Stadion