OBOS prisar Olivias VM-plats

Ligasponsorn ger pengar till lagen med landslagsrepresentation. Ett välkommet initiativ, säger Joel Riddez som samtidigt menar att FIFA bör ligga i framkant för att driva på utvecklingen på ett tydligare sätt.

Under torsdagskvällen presenterades den svenska landslagstruppen till VM i Frankrike i sommar där Djurgården har representation i landslaget i form av Olivia Schough. Från Djurgårdens håll är vi väldigt glada för Olivias skull, och ser fram emot att följa henne och landslaget i sommar!

Ligasponsorn OBOS vill bidra till en jämställd fotboll och meddelade därför i dag att de ger de allsvenska klubbarna 75 000 kronor per spelare som representerar sitt landslag under VM. En väldigt uppskattad insats, menar Joel Riddez, men han ställer sig samtidigt frågande till FIFAs ersättningsnivå och den ojämna fördelningen.

Att klubblagen får ersättning för de spelare som är på landslagsuppdrag har länge varit en verklighet – för herrarna. För damerna är 2019 första året som FIFA betalar ut ersättning till klubbarna. Den totala summan i potten som ska fördelas är 77,3 miljoner kronor. Det är 30 gånger mindre än motsvarande summa för herrlagen.

– Att OBOS går in och stöttar klubbarna är såklart väldigt uppskattat. Att FIFA för första gången betalar ut ersättning till klubbarna för att de lånar ut sina spelare till landslagen är ett steg i rätt riktning. Dock är det bisarra skillnader på hur FIFA behandlar dam- och herrfotbollen, säger Joel Riddez som är sportchef och tränare för Djurgårdens damlag.

Han menar att FIFA kan och bör göra mer. 

– Förmodligen kommer Djurgården få mer pengar, eller i den storleksklassen, från ett norskt företag än från FIFA för spel i deras mästerskap. FIFA bör ligga i framkant för att driva på utvecklingen på ett tydligare sätt, så vi här hemma kan ge alla tjejer som spelar fotboll bättre förutsättningar att utvecklas till elitspelare, säger Joel Riddez.

OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj säger i ett pressmeddelande att att de erbjuder mästerskapsbonusen för för damerna för att de vill bidra till en jämställd fotboll. Något som välkomnas av Annika Grälls, ordförande för Elitfotboll Dam.

– OBOS satsningar visar hur privata sponsorer kan ta ansvar för lika behandling och gå före med att göra idrotten mer jämställd, säger Annika Grälls.

Sveriges spelar i grupp F i VM och möter Chile, Thailand och USA. Djurgårdens sista match innan VM-uppehållet spelas måndagen den 20 maj på Stockholms Stadion. Här kan du köpa biljett till matchen.

Senaste nytt
Fler nyheter