Pressröster om DIF inför 2019

En ny rafflande allsvensk säsong väntar och Djurgården kickade igång första träningen i tisdags med många intresserade på plats. Självklart var mediarepresentationen stor och här kommer en DIF-analys anno 2019 av några av pressens representanter på plats.

Martin Pettersson - Fotbollskanalen

Om truppen
– Det är väl ingen hemlighet att det krävdes offensiv spets och nu när den kommit in i truppen i form av Buya Turay så ökar ju potentialen ordentligt. Djurgården har ju mycket pengar på banken och kan satsa på rätt spelare så Djurgården skulle mycket väl kunna bli ett topplag. Men det är fortfarande lite svårt att placera laget i mina egna tankar.

Nyförvärven i övrigt
– Jag vet inte så mycket än om de som kommer från Norge, PK Bråtveit och Aslak Witry, men det är ju talangfulla och utvecklingsbara namn som passar bra in i de som DIF gjort senaste åren. Ta in spelare, utveckla dem och sälja vidare. Så de kan nog bli fina utropstecken i Allsvenskan. Sedan vet man vad man får av Elliot Käck som alltid har en bra nivå och det kan ju vara en klok ide att ha backning om Jonathan Augustinsson drar till sig intresse från andra klubbar. Det blir ju även en bra konkurrenssituation på vänsterbacken. När det gäller Adam Bergmark Wiberg är det ett spännande nyförvärv där man kanske inte ska förvänta sig saker för tidigt. Men jag tror att även han kan bli ett utropstecken på sikt. Det har varit goda ord från Gefle-håll och andra skandinaviska klubbar har tittat på honom. Han har gjort det bra i ett lag som haft det rätt tufft och passar bra in profilmässigt också eftersom han spelat i Täby och häller på Djurgården.

Tankar kring Kim och Tolle
– Deras jobb i Sirius säger väl det mesta. Att de har tagit upp laget på det sättet som de gjort, de verkar veta vad de vill och trivs tillsammans. Vi får väl se hur själva steget från en lite förening som Sirius blir upp till Djurgården - hur de klarar av den utmaningen där det tillkommer en hel del vid sidan av planen. Samtidigt finns det många positiva bitar kring att de kommer till Djurgården och förmodligen slipper de jobba med arbetsuppgifter som de haft i Sirius som man helst vill slippa som tränare. 

Om du vore sportchef i DIF, vad skulle vara din drömvärvning?
– Magnus Eriksson skulle vara väldigt bra att få in. Han ger offensiv kvalitet och är en ledargestalt som lyfter Djurgården med alla de egenskaper som han har på och utanför planen. 

Björn Jonsson - Svenska Fans

Om truppen
– Jag ser fram emot lite mer nyförvärv, det är det jag tänker på främst. Vilka spelare som kommer in och även vilka som försvinner. Ser man till de som kommit in hittills är ju PK Bråtveit och Aslak Witry två spelare som jag inte har sett men som jag hört väldigt gott om, framför allt Aslak som lär vara en riktigt vass högerback. Sedan känns det ju bra med Elliot Käck på plats. Alla vet ju vad han går för och sedan får vi se på konkurrenssituationen. I mina ögon är ju Augustinsson ändå etta för att han var så otroligt bra förra säsongen. Sedan har vi ABW (Adam Bergmark Wiberg)  som jag inte heller sett men har hört att han ska vara extremt löpstark men bra målsinne. Så det fyller upp en del hål i truppen och slutligen är ju Buya Turay en klassvärvning som talar för sig själv..

Tankar kring Kim och Tolle
– Jag tycker också att det ska bli väldigt spännande att se vad Kim och Tolle kan göra i Djurgården. De pratar ju mycket om att de vill styra spelet, spela mycket centralt och jag har ju sett en del av Sirius. Spelar de på det sättet så kommer det nog bli kul att se Djurgården i år. Organiserat med tydlig spelidé och framför allt ordning och reda rent organisatoriskt på planen. Det är ju två ledare som är väldigt tydliga med vad de vill ha för typ av fotboll och jag tror inte att några spelare kommer att gå runt och fundera på vad de ska göra på planen. Jag tror att Kim och Tolle vill se Djurgården dominera matcherna och nu kommer de till en större förening med bättre spelare så det kommer säkerligen se bättre ut än vad det gjorde i Sirius, det är mina förväntningar.

Drömvärvning inför 2019
– Jag kanske sätter press på Bosse här men det har ju ryktats lite om Astrit Ajdarevic och det vore en perfekt värvning för Djurgården. Sedan är det ju klart att Ola Toivonen hade varit fint men det är ju inte så realistiskt när han precis dragit tillbaka till Australien eller varför inte Marcus Berg. Det är ju som sagt lite orealistiskt men frågan gällde ju som sagt drömvärvningar.


 

Anel Avdic - Expressen

Om truppen och tränarduon
– Väldigt spännande med ett nytt tränarteam, det ska bli intressant att se hur Kim och Tolle sätter sin prägel på föreningen. Vilka förändringar det blir i spelsättet kontra de två tidigare säsongerna med Özcan. Framför allt spännande med Silly Season och jag räknar med att det kommer att värvas in fler spelare. Men det är ju väldigt intressanta nyförvärv än så länge där PK Bråtveit är en spelare som sticker ut. En profil och det ska bli spännande att se hur han kommer att axla ansvaret att ersätta Isaksson. När det gäller Aslak Witry har jag hört från Bosse att han påminner väldigt mycket om Beijmo och bara det låter väldigt intressant. 
– Sedan är ju Elliot Käck på plats och där vet man vad man får. Han kan Djurgården och förra sejouren spelade han 60 raka matcher på två säsonger utan att missa en allsvensk omgång, det säger en del om kvaliteten. Så en vänsterbacksuppsättning med honom och Jonathan Augustinsson är ju en stor trygghet, framför allt med tanke på Augustinssons fina säsong förra året. När det gäller Adam Bergmark Wiberg så är det en spelare som gemene man kanske inte har så mycket koll på men han gjorde tio mål i Superettan förra året och är väldigt stark i djupled. Han uppfyller också profilen som Djurgården har sökt med lokal förankring. Han kan föreningen väldigt väl och jag tror att han kommer att göra väldigt mycket nytta och är en intressant spelartyp. 

Om Buya Turay
– Det är ingen hemlighet vid det här laget att Djurgården sökt efter en striker och en målgörare sedan både Gustav Engvall och Mange Eriksson lämnade. Det måste kännas oerhört tryggt för Djurgården att kunna säkra ett namn som Buya Turay till anfallet. Han kan ligan och är väl förankrad i allsvenskan, vilket är ett enormt plus. Jag är övertygad om att han på egen hand kommer vinna en hel del matcher åt laget i år. Det optimala hade naturligtvis varit om det rörde sig om en permanent övergång, nu är det dock ett säsongslån som gäller. Men med tanke på att Buya Turay inte vill återvända till Belgien skulle det inte förvåna mig om Bosse lyckas hitta en lösning under året. Sammanfattningsvis kan vi väl bara konstatera att klubben värvat smart och strategiskt. Pricken över i:et är två spetsnamn, vilka har jag redan nämnt tidigare.

Om du vore sportchef i DIF, vem är drömvärvningen?
– Jag utgår från att Kim och Tolle väljer att spela med 4-2-3-1 eller 4-3-3 och det skulle vara intressant att värva in en spelare som Astrit Ajdarevic, just med tanke på de spetsegenskaper han har. Sedan går det inte att blunda för att Magnus Eriksson är skräddarsydd för Djurgården och det här spelsystemet.

Fabian Ahlstrand - Svenska Fans

Om truppen
– Först och främst så känns truppbygget klart mycket tidigare i år jämfört med förra året. Vi har två ytterbackar på vardera kant, många innermittfältare och mycket yttrar på plats. Sedan kanske truppen behöver spetsas lite men jag tycker ändå att det ser okej ut för att vara så pass tidigt.

Tankar kring Kim och Tolle
– Jag tycker att det är svårt att analysera tränare innan man har sett dem, speciellt nu när det är nya förutsättningar med en större förening och nya spelare. Men min bild av dem är att de har varit lite mätta på Sirius och att de hade maximerat potentialen i laget, tagit upp dem till Allsvenskan och fört dem till en stabil placering i fjol. De har ju fått jobba med det som de hade och ändrat om lite i spelsätt förra säsongen för att överleva, så det kändes som att de behövde en ny utmaning och kanske var lite mätta på Sirius eftersom de varit där så pass länge. Men min bild av dem är det handlar om två väldigt bra tränare. Jag har hört att Tolle har ett extremt fotbollsöga och det är aldrig fel med taktisk kunskap. Sedan tycks Kim vara lite mer ledare av de två men de verkar ju komplettera varandra bra.

Drömvärvning inför 2019
– Jag hade Buya Turay överst på önskelistan och nu har det ju blivit klart. En slagkraftig anfallare som finns med oss från början  och vi led ju lite av det i fjol att vi inte hade den möjligheten. Nu har vi en riktigt bra anfallare från start som kan vara här under året och Buya har bevisat tidigare att han levererar var han än är i Allsvenskan.

Senaste nytt
Fler nyheter