Schoughs hörna frälste DIF

Olivia Schough slog till på övertid mot LB07. En hörna direkt i mål gav Djurgården segern på Limhamns IP.

Sommaruppehållet var rekordlångt, hela två månader med anledning av VM-slutspelet, men på lördagen var äntligen kulan i luften i Obos Damallsvenskan. För Djurgården väntade tabellelvan LB07 (Limhamn Bunkeflo IF) på Limhamns IP och chans till revansch för fjolårets 0-1-förlust i den sista omgången.

DIF plockade bara sex poäng på vårens sju matcher vilket räckte till en åttondeplats, men 3-0 mot Växjö i den sista omgången innan uppehållet lovade gott för fortsättningen. I truppen som reste ner till Malmö för lördagens prövning saknades målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir på grund av sjukdom liksom Ogonna Chukwudi (höftproblem) och de långtidsskadade Kim Sundlöv och Sheila van den Bulk. Tillbaka i DIF-lägret efter en ettårig sejour i Juventus var Petronella Ekroth som fanns med på bänken i Limhamn utan att bli inbytt  

Innan avspark delade LB07 ut en blombukett till DIF:s Olivia Schough som var med och tog brons med svenska landslaget i Frankrike. En snygg gest av hemmalaget.

Djurgården, för dagen i det mörkblå/ljusblå tredjestället, försökte med viss framgång ta tag i spelet från början, men LB pressade högt med laget under en jämn matchinleding och hade det första avslutet på mål genom Hanna Persson. I den 18:e minuten fick Sophie Sundqvist på en riktigt bra träff efter ett snabbt anfall men Jennifer Pelley i DIF-målet sträckte ut sig och kunde rädda till hörna. 

Med tanke på att hemmalaget, som så sent som på fredagen hade utökat styrkorna med den finske landslagsspelaren Olga Ahtinen, även hade en frispark som gick strax utanför ramen var det uppenbart att det låg närmast ett ledningsmål. När matchuret närmade sig 30 minuter lyckades emellertid Djurgården få igång några längre sejourer med anfallsspel även om ett par farliga inspel aldrig resulterade i något avslut. I den 42:a minuten hittade vänsterbacken Portia Boakye en omarkerad Hanna Folkesson i straffområdet, men målchansen studsade bort från den förre landslagsmittfältaren. Nollorna i kolumnerna för såväl avslut som hörnor var intakta efter första halvlek så det fanns utrymme för en offensiv uppryckning.

– Jag var inte så nöjd med den första halvleken. Det märktes att det var första matchen på länge och det var en del spända axlar ute på planen. Vi blev för passiva och stillastående, sa DIF-tränaren Joel RIddez. 

Halvtidsvilan hann knappt ta slut innan LB07 skapade en farlig målchans på konstgräset. Ett inspel från Hanna Persson nådde sånär Sophie Sundqvist framför mål. Målchansen följdes av ett intensivt tryck framför Jennifer Pelley i DIF-målet, men när hon misslyckades med att plocka ner ett inlägg fick hon räddningsassistans på mållinjen av högerbacken Ingibjörg Sigurdardottir.

Djurgården redde ut den inledande stormen och lyckades lyfta upp laget. Olivia Schough kom in i spelet mer och mer på sin vänsterkant samtidigt som Irma Helin och Hanna Folkesson tog för sig allt bättre på mittfältet. Såväl Schough som Mia Jalkerud spelades fria men vinkades av för offside. Efter en dryg timmes spel hittade Malin Diaz fram till Tilde Lindwall med en fin djupledsboll men skottet hamnade inte i närheten av målramen. Bara någon minut senare tog sig Lindwall in till ett läge centralt, men även om avslutet blev bättre den här gången rullade bollen utanför.

– Tilde Lindwall var en av våra bästa spelare idag och det var jätteroligt att se. Hon hade flera bra försök och det var bara pricken över i:et, ett mål, som fattades, säger Joel Riddez. 

Med 20 minuter kvar att spela byttes Arian Berhane in i stället för Diaz. Djurgårdarna försökte gå för ett ledningsmål och kunde mycket väl fått till ett när Olivia Schoughs frispark nådde Ingibjörg Sigurdardottir i straffområdet. Den isländska landslagsspelaren försökte gå på volley men fick inte till träffen. Möjligheten blev den sista under DIF:s starkaste period i matchen och följdes av en period där LB07 kom tillbaka med ett par hörnor och inspel. 

I den 90:e minuten hittade Mia Jalkeruds inspel pannan på Hanna Folkesson men nicken räddades av Vera Amanda Varis i hemmamålet. Där såg det ut som att Djurgårdens chans till tre poäng men försvann med Olivia Schough ville annorlunda. På tilläggstid rann en boll ut till DIF.s första hörna, en hörna som Schough skruvade in direkt i mål. Ett galet skönt segermål av en klasspelare, och lite payback för motflytet under flera av vårens förlustmatcher. Enligt Joel Riddez var hörnvarianten intränad:

– Det var den. Vi vet att vi har ett vapen i Olivia Schoughs högerfot på fasta situationer. Det var väldigt skönt att få ta tre poäng här nere och jag tycker att vi vinner rättvist. 

Nästa match spelas på söndag 28 juli 18.00 på Tele2 Arena, där DIF-damerna möter Eskilstuna efter herrarnas match mot Häcken. Köp biljetter här. 

Senaste nytt
Fler nyheter