Snöplig förlust mot starkt Peking

• U21
  • 10 sep 2019

Ett ungt och hårt kämpande DIF föll med flaggan i topp mot ett i stort sett A-lagsmässigt IFK Norrköping som satte det avgörande målet till 4-3 via ribban och in i slutsekunderna.

Djurgården begav sig söderöver för match i U21-Allsvenskan Norra mot serieledande IFK Norrköping med den sedvanliga mixen av A- och U19-spelare, men med en betydande övervikt åt det yngre gardet. För IFK Norrköpings del startade de med ett mycket namnkunnigt lag där i stort sett hela elvan bestod av A-lagsspelare. Detta med anledning av att de ville matcha sin A-trupp på naturgräs inför söndagens match mot MFF, vilket också föranledde det hastiga bytet av plan till Bollspelarens Idrottsplats.

Men trots det tuffa motståndet stod DIF upp bra och inledningsvis hade båda lagen varsitt fint läge. Pekings Christopher Telo sköt strax över i 4:e minuten och en smart djupledslöpning från pigge Linus Tagesson gav ett friläge men Andreas Vaikla i IFK-kassen parerade dock DIF-ytterbackens avslut skickligt.

Vaikla skulle dock få kapitulera tio minuter senare när Adam Bergmark stod för ett fint förarbete fram till Edward Chilufya som tryckte plattan i botten, sprintade sig fri i djupled och behärskat rullade in ledningsmålet.

Att det var ett spelskickligt hemmalag var dock odiskutabelt och det var ett tungt tryck på DIF-försvaret. Peking skulle också få utdelning två gånger om under ett par olyckliga minuter där mål från Simon Skrabb och Simon Thern vände till ledning för hemmalaget.

Anstormningen fortsatte och DIF hade stundtals svårt att spela sig ur den höga och intensiva pressen. Benjamin Machini sattes i arbete med jämna mellanrum men fredade sitt mål med god hjälp av den unga backlinjen Linus Tagesson, Alexander Abrahamsson, Filip Tendal Kanold och Yonis Hakimyasin.

Den sistnämnde stack sedan upp med ett farligt inspel till framrusande DIF-anfallare som kunde resulterat men 2-1 stod sig in i halvtidspausen och det var ett underläge som de facto kunde varit större.

I andra halvlek rullade Pekings offensiv vidare men hårt jobb från blåränderna såg till att fortet hölls. I den 53:e minuten kom dessvärre 3-1 efter en frispark från Simon Skrabb i stolpen där Maic Sema stötte in returen.

Tvåmålsunderläget hindrade dock inte Djurgården från att kämpa sig tillbaka in i matchen och Edward Chilufya fortsatte att oroa framåt med ett skott strax över efter fint samarbete med Oscar Pettersson.

I 65.e minuten kom sedan reduceringen där Alexander Abrahamsson bröt ett uppspel och gav sig iväg på en tripp i offensiven. Efter ett lurigt väggspelade med ABW la han sedan upp för Mattias Mitku som kyligt placerade in 3-2 och Djurgården hade vittring.

DIF fortsatte att tryck på och skapa chanser och när Ali Khan kom in i 76:e minuten tog det inte lång tid innan han presenterade sig. Oscar Pettersson stod för en välavvägd framspelning och Ali dunkade vackert in kvitteringen i bortre hörnet bakom Vaikla.

Strax efter kom en trippelchans för DIF där Ali Khans skott räddades av Vaikla, Oscar Pettersson prickade stolpen på returen och Adam Bergmark Wiberg var nära att nicka in bollen kort därpå.

ABW hade även en fin aktion i slutet med ett farligt avslut men istället för att få gräma sig över att det inte blev tre poäng skulle det istället bli noll. I matchens sista sekunder sköt Andreas Blomqvist en frispark som via ribban studsade ner runt mållinjen och uppenbarligen innanför eftersom domare Paul Shamon dömde mål och därefter blåste av matchen.

Ett minst sagt snöpligt slut på en match som hade två ansikten där hemmalaget dominerade under 2/3 av matchen men där Djurgården var mycket nära en trepoängare efter en stark sista halvtimme. Oavsett resultatet förtjänar dock den blårandiga insatsen stort cred med tanke på motståndets kvalitet och omdömet ”att falla med flaggan i topp” känns extremt välmotiverat som summering.

10 september, tisdag 13:30Bollspelarens Idrottsplats