”Strategin ändras inte bara för att vi ligger högt upp i tabellen”

Herrlagets sportchef Bosse Andersson om den gångna vårsäsongen, kommande transferfönster och höstens jakt på spel i Europa 2020.


Den här intervjun är hämtad från medlemstidningen "Djurgårdaren" som alla medlemmar i Djurgården Fotboll får hem i brevlådan två gånger per år. Bli medlem här för att få höstens nummer, och alla andra fördelar med att vara medlem i Djurgården Fotboll.

Ha i åtanke att intervjun gjordes under sommaruppehållet, alltså i juni i år.
 

Djurgårdens herrar gick in i sommaruppehållet som tvåa i tabellen med 24 poäng efter 12 spelade matcher, den poängmässigt bästa starten sedan 2005.
 
– Vår målsättning inför säsongen var att slåss om Europa-platserna, och det har vi gett oss själv förutsättningar för. Men vi ska ha respekt för att det finns många bra lag i serien som har samma målsättning. Däremot känner jag att vi har en fördel i att när vi startar om kommer alla vara friska, vilket ger oss ett väldigt bra utgångsläge inför hösten, säger Bosse.
 
Kände du dig nöjd med arbetet inför säsongen?
 
– Backar vi klockan så var sommaren 2016 och vintern 2017 första gången vi gjorde en sportslig satsning, med en blandning av spelare som ville vidare utomlands och äldre spelare som var i slutet av sina karriärer. Därför blev 2018 ett utmanande år där vi fick tänka om lite åt det mer långsiktiga hållet för att skapa oss förutsättningar inför 2019.
 
Det var många bitar som skulle fås på plats inför säsongen, men arbetet var igång tidigt.
 
– Man har alltid många utmaningar inför en ny säsong, men vi satte ett tränarpar väldigt tidigt med Kim och ”Tolle” och vi känner oss väldigt trygga med valet av två tränare som jobbat ihop länge. När vi startade 2019 hade vi en solid trupp, varav 15-16 spelare har ett kontrakt på tre till fyra år. Detta i kombination med en stark ryggrad i form av spelare som Haris Radetinac, Kevin Walker, Jesper Karlström, Jacob Une Larsson, och Jonathan Augustinsson som gjort många år i klubben. Så det var skönt att ha den tryggheten redan vid starten av året. Men trots det har det varit en rätt bökig vår.
 
Vad menar du med bökig vår?
 
– Erik Berg och Fredrik Ulvestad hade skadeproblem och missade mycket på försäsongen. Berg hade till exempel inte spelat en match när Allsvenskan började. Sedan under våren har vi haft ovanligt många skador, både under Svenska cupen och Allsvenskan, allt ifrån muskelskador till två hjärnskakningar. Det har varit dålig kontinuitet, matcher där vi haft sju spelare borta och tvingats använda spelare på andra positioner, säger Bosse som i nästa andetag dock ser styrkan i det.
 
– Men trots det har vi bara förlorat två matcher, olyckligtvis derbyna, men vi har visat att vi har ett bra grundspel och är väldigt svåra att slå. Jag tror alla känner att vi kan bättre, trots att våren varit bra. Och vi kommer bli ännu bättre när alla är friska.
 
Hur ser du på alla muskelskador som varit?
 
– Skador kommer alltid att ske, men jag tror inte det fortsätter i samma utsträckning som under våren. Det är så klart något vi ska försöka undvika, för med många borta drabbas träningsveckorna. Det finns kanske saker vi kan ha gjort lite bättre och vi lär oss av det.
Nu när sommaren är här och ett nytt övergångsfönster ligger runt hörnet (öppnar 15 juli för svensk del) spekuleras det friskt kring spelare in och ut. Sportchefen är som vanligt i händelsernas centrum under dessa perioder, men säger att supportrarna kan förvänta sig ett relativt lugnt fönster.
 
– Jämför man med övriga topplag kommer vi nog ha en lugnare sommar då vi inte ställs inför samma utmaningar. Det finns alltid frågetecken, men de är betydligt mer hanterbara nu än förra året. Sommaren 2017 var det enda fönstret av de elva senaste som vi inte sålde spelare och då lyckades vi ta oss till Europa. Jag känner att vi är i samma situation nu. Det kan säkert bli någon förändring, men största fokus är att vi med det här laget ska göra en starkare höst än vår. Och med tanke på våren så är det fullt genomförbart.
 
Så ni kommer inte satsa hårdare med tanke på den framskjutna tabellpositionen?
 
– Det kan säkert ändras en del i truppen, att vi spetsar till den lite, men strategin ändras inte bara för vi ligger högt upp i tabellen. Jag känner mig trygg med vår trupp, vi ska jobba på hårt, tro på det vi gör och bygga för framtiden.
 
En stor anledning till att Djurgården inte kommer behöva sälja spelare är den starka ekonomiska sits klubben satt sig i tack vare de senaste årens spelarförsäljningar.
 
– Vi har ju tvingats till en omsättning under tidigare år, men nu har vi skapat oss en ekonomi, ett plusresultat, de senaste fem åren och det har i princip bara bestått av spelarförsäljningar. Nu har vi ett annat lugn och det är dags att ta nästa steg rent sportsligt. Då måste vi ha kontinuitet. Vi har gett flera spelare stort förtroende och det finns en ömsesidig respekt inför utmaningen. Sedan är det klart att många vill bli utlandsproffs, men det ska till någonting väldigt bra om man ska lämna.
 
Två spelare som värvades in till Djurgården inför säsongen för att hjälpa klubben att ta nästa steg är Mohamed Buya Turay och Astrit Ajdarevic. För anfallaren Turay har det blivit fem mål på 12 matcher, medan det för Ajdarevic endast blivit en assist på elva matcher. Sportchefen tror dock starkt på att kreatören kommer lyfta sig ytterligare under hösten.
 
– Vi har förhoppningar om att han ska göra en bättre höst än vår. Det är en väldigt skicklig spelare, och nu ska vi jobba för att han ska bli den lysande stjärnan i Allsvenskan som han är kapabel till att vara. Han har inte haft en riktig klar roll och har inte riktigt varit redo för 90 minuter. Vi har skyndat försiktigt där, kanske lite för försiktigt, men det är mycket som har hänt privat för hans del och det kan ta sin tid innan man kommer in i det på riktigt.
 
Två spelare som visat god utveckling är Jesper Karlström och Jonathan Ring. Karlströms kontrakt går ut efter säsongen.
 
– Vi för en dialog med Karlström så klart. Han har gjort sin klart bästa säsong i klubben. Det finns väldigt många olika scenarion, men han är en väldigt stolt djurgårdare och trivs oerhört bra i klubben och i den här miljön. Samtidigt går kontraktet ut efter säsongen och är det något som händer så kanske han lämnar, men givetvis har vi en dialog.
 
– Jonathan Ring har visat att han är en väldigt bra spelare under våren, inte minst med sin poängproduktion under den senare delen av våren. Det kan ta lite tid innan man kommer in i det. Nu har han fått en roll som passar honom och gör du mål och assist, ja då får du ett bra självförtroende. Vår spelidé är väldigt tydlig och vi är bra på hantera svåra situationer. Det gör att spelarna känner en trygghet i sina roller, avslutar Andersson.
 
Det svenska transferfönstret är öppet 15 juli-11 augusti.

Den här intervjun är hämtad från medlemstidningen "Djurgårdaren" som alla medlemmar i Djurgården Fotboll får hem i brevlådan två gånger per år. Bli medlem här för att få höstens nummer, och alla andra fördelar med att vara medlem i Djurgården Fotboll.

Djurgardaren_1_2019_omslag-1.jpg

Senaste nytt
Fler nyheter