Tight förlust i premiären

• 14 apr 2019

Trots en stark forcering och ett bra tryck i andra halvleken lyckades inte DIF jaga ikapp mot regerande mästarna Piteå som vann med 1-0 på LF Arena.

Det bjöds på trivsam vårsol på LF Arena när Djurgården klev ut för allsvensk premiärmatch mot regerande mästarna Piteå. Dessvärre utan Olivia Schough i startelvan som tvingades avstå från matchen pä grund av sjukdom.

Men det var ändå ett starkt blårandigt lag som klev ut - med båda nyförvärven Alexandra Lindberg och Stephanie Malherbe - och omgående tog tag i matchen. Första heta läget fick Hanna Folkesson som nöp till direkt på en nickskarv från Mia Jalkerud men Cajsa Andersson i Piteå-kassen hann ned och räddade.

Men Piteå åt sig gradvis in i matchen och började sedan etablera tryck och stressade DIF med intensivt presspel. Det innebar också mycket luftdueller när hemmalaget matade in inlägg och Jennifer Pelley stod för ett antal resoluta utboxningar.

Med halvtimmen blev det riktigt oroligt när Pelley kom ut för att avstyra en djupledsattack och där andrabollen hamnade hos Nina Jakobsson som skottade mot det tomma målet. Dock inte helt tomt eftersom Ingibjörg Sigurdardottir fanns på plats som räddande ängel och nickade undan bollen.

Djurgården stod upp bra och höll emot bra även om Nina Jakobsson testade Pelley ånyo med ett tungt skott precis innan halvtidssignalen gick. En tät och jämn första halvlek med 2-1 i avslut för Piteå där Djurgården stod emot bra, enligt Hanna Folkesson.
– En matchbild som vi förväntade oss och jag tycker ändå att vi står upp bra, sa Hanna om de första fyrtiofem och efterlyste även lite mer lugn med bollen i passningsspelet när Piteå släppte på presspelet.

Ett byte blev det i pausen där Tilde Lindwall kom in och Stephanie Malherbe gick ut inför andra halvlek där Piteå inledde starkt. I 49:e minuten kom också ett ledningsmål för hemmalaget där ständiga orosmomentet Nina Jakobsson kunde trycka in 1-0 efter en nickpass efter inlägg.

Strax efter osade det katt igen men den här gången kunde Portia Boakye rensa ett farligt inlägg  i grevens tid. Piteå fortsatte att trycka på men Djurgården ställde om snabbt där det dock blev ett antal offsideavblåsningar när blåränderna vart lite för ivriga i löpningarna.

Men DIF jobbade sig tillbaka in i matchen och Irma Helin testade Andersson med ett tungt skott. Strax därpå kom ett jätteläge för Hanna Folkesson som skottade mitt i boxen men där uppoffrande spel från en Piteå-back stoppade avslutet.

Det var mycket DIF nu och ett nytt Boakye-inlägg skapade stor oreda där Folkesson än en gång hotade i boxen. Forceringen rullade vidare och Piteå var hårt tillbakapressade och fick rensa friskt i sitt straffområde. Men trots ett bra tryck kom aldrig det riktigt heta läget och till slut gick signalen som innebar att de tre poängen hamnade hos hemmalaget.
– Jag tycker att de är vassare än oss i första halvlek där vi får det jobbigt. Sedan tycker jag att det börjar luta åt oss i andra halvlek så det är lite dålig tajming på målet. Men de är ju bra i sitt inläggsspel och till slut får de utdelning, sa tränare Joel Riddez efteråt som dock var nöjd med avslutningen av matchen,
– Jag ser positivt på vår insats och det är många som är nya som visar framfötterna idag. Ju mer tid vi får tillsammans desto bättre kommer det att bli så nu när premiärnerverna släppt så hoppas jag att vi får se mer av det och jag tycker att vi slutför matchen väldigt bra.

Något som bådar gott inför hemmapremiären på Stadion måndag den 22 april då ett nytt tufft motstånd väntar i form av Linköpings FC. Var på plats då och backa laget till en trepoängare.

14 april, söndag 15:00LF Arena