Torsten Furukrantz har lämnat oss

Den tidigare Djurgårdsspelaren Ronald Åman skriver fint om vännen Torsten Furukrantz.

Djurgårdsfamiljen har sorg. En verklig profil har lämnat oss. Torsten, eller ”Totte” i trängre kretsar, var en sann glädjespridare och stockholmsprofil även om han spenderade sina sista aktiva fotbollsår i Uppsala och Sirius. Få eller ingen kunde sin Stockholmiana – det vill säga läran om Stockholm – som ”Totte”. Och den delade han frikostigt med sig av, oavsett om det var i födelseorten Stockholm, Uppsala eller hans sista bostadsort, Torshälla.

Unge herr Furukrantz kom fram i IFK Stockholm som på den tiden spelade i division 2. Han debuterade 1959 och blev 1961 ”Pressens son”, en hedersbetygelse från media för att uppmärksamma en talang utanför Allsvenskan. Han spelade i IFK Stockholm i tre år innan det var dags att ta steget över till Blåränderna 1963, där han debuterade mot Hammarby i maj. Året efter blev han svensk mästare i Djurgården.

Två år senare blev mästarlaget DIF utsatta för en köpoffensiv ifrån Sirius där fem spelare från 1964 års guldlag försvann till hårt satsande Sirius. Förutom ”Totte” Furukrantz värvades även Leif Eriksson, Arne Arvidsson, ”Tjalle” Mild och Hasse Nilsson.

”Totte” spelade i Sirius åren 1966-1973 och blev sedan tränare 1974.

Vi som haft förmånen att känna ”Totte” minns honom som en social dynamo som alstrade energi såväl på golfbanan, som i DIF-samlingar och på fotbollsplanen.
Inte bara det: han var elegant också. Ett adelsmärke som bestod in i döden.

Vila i frid, Totte!

Ronald Åman, 107 matcher i Djurgården 1979-1984.


Torsten Furukrantz längst ner till vänster i bild.

Senaste nytt
Fler nyheter