U21-kontrakt för Linus Tagesson

Djurgårdens lovande högerback tar klivet upp för kontinuerlig träning med A-laget på Kaknäs.

Efter en stark säsong i DIF U19 (numera PA19), med tillhörande landslagsdebut i svenska U19-landslaget, är det nu dags för nästa kliv för 17-åriga Linus Tagesson. Ett treårigt lärlingskontrakt med Djurgården (som innebär spel med A-lag, U21 och U19) är undertecknat vilket innebär regelbundna pass på Kaknäs med möjlighet till matchspel med A-laget. 
– Det känns superkul. Det här har jag strävat efter sedan jag kom till Djurgården och det är något jag alltid har velat. Nu händer det så jag är väldigt nöjd, säger Linus som inte hade räknat med det här beskedet inför säsongen.
– Nej, det kan jag nog inte säga att jag gjorde. Men det handlar om att alltid visa vad man går för och att Djurgården kan se en potential i mig är väldigt kul.

Ett fint kvitto på ett väldigt bra år där Linus gått fort framåt i sin utveckling.
– Det har gått väldigt snabbt. Jag började året med att ta en plats i U19 och sedan har det bara tuggat på. Jag var superglad över att bli kallad till min första U21-match och det kändes riktigt bra att få spela och träna med A-lagsspelarna. Sedan fick jag en landskamp på det som en ren bonus, Men uppenbarligen har jag presterat på ett bra sätt eftersom jag har fått det här lärlingskontraktet.

Samtidigt finns det en skolgång som ska skötas parallellt.
– Det har varit en ganska tuff höst med skolan där jag samtidigt kört två träningar i veckan med A-laget. Men man kommer in i det och jag tycker att det har funkat bra, så det har bara varit kul.

Mer av den varan blir det när A-laget kickar igång säsongen inför 2020.
– Jag kommer att starta upp året med att träna med A-laget den 8 januari. Då kör jag på några veckor och sedan får vi se hur det blir efter det. Jag kommer att variera mellan U19 och A-lag under säsongen, berättar Linus som siktar högt men har realistiska förväntningar.
– Min målsättning är att i slutändan ta en plats i A-truppen. Det är det jag siktar på men jag har många delmål på vägen. Jag förväntar mig att kunna få träna bra och samtidigt få ihop det med skolgången. Det är viktigt för mig och jag vill ha en grundutbildning säkrad.

För sportchef Bosse Anderssons del blir det spännande att följa Linus utveckling under de tre åren som lärlingskontraktet gäller.
– Linus har skrivit under ett treårsavtal med oss. Han är en ambitiös, klok och spelskicklig fotbollspelare som har många av de egenskaper som krävs hos en modern ytterback, förklarar Bosse och betonar vikten av att tänka långsiktigt.
– Han kommer att ha tre olika baser med A-lagspel och spel i U21 och U19. Linus har ju varit med och tränat på Kaknäs och spelat U21-matcher där han har gjort ett väldigt gott intryck. Som högerback så har han en möjlighet att vara en del av en sportslig plan framöver. Men det är också viktigt att skolan får en prioritet under den här perioden.

Senaste nytt
Fler nyheter