Ungdomssvepet vecka 35

Nya fina insatser från våra unga talanger under helgen med tillhörande goda resultat.

U19 DIF - Malmö FF 2-2 (2-0).

Målskytt i DIF: Ali Khan 2. 

U19-tränare Johan Palm om matchen.
– Vi mötte återigen ett tufft motstånd där bland annat 13 av 18 spelare gjort landskamper för antingen U17- eller U19-landslaget. Första halvlek är relativt intensiv för att vara en U19-match. Vi kontrollerar bollen genom ett högt bolltempo och försvarar oss organiserat. Vi kan passera deras lagdelar ofta och med kontroll. 1-0 är ett fin bevis på hur spelarna lyckas kollektiv förhålla sig till vårt arbetssätt och principer. 2-0 sker under en offensiv omställning och även där lyckas vi avsluta anfallet som vi vill när vi kontrar. 
– I handra halvlek slutar MFF att pressa oss högt då dom lyckades för sällan i första halvlek att ta bollen på vår planhalva. Här borde vi kunnat etablera fler längre anfall och även om vi har ett par stycken så kom dom för sporadiskt. Eftersom vi leder med 2-0 vill vi såklart hellre behålla bollen länge för att skapa målchans än via korta anfall med risk att MFF kan ställa om och kontra. Under två av dessa situationer kommer både deras reducering (minut 77)  och kvittering (minut 86). Generellt försvarar oss återigen bra runt och i vårat straffområde men tyvärr så klarar vi inte riktigt att stå emot deras forcering. 
– Sett över 90 minuter så är det en bra U19-match och vi är relativt nöjda spelarnas prestation. Däremot så måste vi fortsätta att försöka bli bättre på att leda fotbollsmatcher. Det vill säga att inte bli inaktiva utan att fortsätta att följa matchplanen samt fokusera på nästa aktion.

F19 Umeå - DIF 1-3 (1-2).

Målskyttar DIF: Wilma Sjöholm 2, Hanna Ekengren 

F19-tränare Dennis Gabrielsson om matchen:
– I söndags samlade vi laget kl 06.00 på Arlanda för att ta flyget till Umeå. Matchstart var 12.30 där serieledaren Umeå IK stod på andra sidan. Umeå som har haft en bra säsong där dom har gjort 62 mål och släppt in 9 mål och inte förlorat någon match innan denna. Men den här matchen slutar med att vi åker hem med tre starka poäng, reslutatet blir 3-1 till oss med mål från Wilma Sjöholm (2) och Hanna Ekengren, berättar Dennis som ger följande analys av matchen.
– I första halvlek är det en ganska jämn match där vi skapar lite hetare målchanser än Umeå vilket vi också får utdelning för och går till vila i ledning. I andra halvlek lyckas vi göra 3-1 på en hörna ganska tidigt och efter det får vi jobba med vårt försvarsspel ordentligt. Vi är väldigt nöjda med både resultat och tjejernas arbetsinsats. Nu har vi två veckor på oss att träna och bli ännu vassare i alla skeden inför en ny helg i Norrland där vi möter Piteå på fredagen och Morön på söndagen.

Nästa omgång: Piteå (b) 6/9
Nästa hemmamatch: 15/9 mot Sundsvall DFF

Akademichef Christian Gentile om helgens matcher och övriga händelser 
– U19 hade en väldigt välspelad match mot Malmö FF. Det är dessa matcher som den här slutspelsserien verkligen är till för och det är positivt att vi får möjlighet att spela dem under de här premisserna. Förut var det ju så att matcherna var utslagsgivande när det kunde vara semifinal eller final, det blir utslagsgivande och det präglar matchen. När det är en rak serie som i år så blir matcherna lite annorlunda. Men det var en match med två halvlekar där Malmö går in och skärper till sig i halvtid och vi får det tufft i andra. Sedan går det alltid att diskutera om 2-2 är välförtjänt men det blev resultatet i alla fall och det är fortsatt jämnt i tabellen.
– För U17 blev det en resa till Kalmar och det är en tuff bortamatch på gräs. Men vi genomför den bra och vinner med 1-0. När det gäller U16 blev det en vinst mot Vasalund och det innebär att de är klara för slutspelsomgång i och med att de kommer att vara topp-4 i tabellen.
– Utöver det hade U15 träningsmatch mot FC Metta från Lettland. Det är kul med internationella matcher och där fick vi också blanda lite där vi testade att matcha med några spelare i samma ålder fast från 04-2 och även några 05:or. Det är kul att få se spelare från lite andra lag under bra träningsmatcher av den här typen.

I övrigt sker förändringar på tränarfronten i U17 där den blårandige trotjänaren Marcus Tjärnberg har fått ett erbjudande att jobba som tränare i USA och flyttar dit inom kort, enligt Christian.
– Marcus lämnar efter en lång tjänstgöring i Djurgården där han senast har varit en mycket uppskattad huvudtränare i U17 och även skött videoanalysdelen, en funktion han även har haft i ungdomslandslagen. Nu tar Rihad Rahman över ansvaret som huvudtränare i U17 och vi önskar Marcus lycka till i hans kommande uppdrag.

I de yngre leden blir det också full fart framåt, enligt Mattias Larikka som är ansvarig för ålderskategorin 6-9 år. 
– Knatteskolan drar igång nu i veckan och det är cirka 450 spelare i 6-7 års ålder som startar i 40 olika lag här på Hjorthagens IP. I övrigt är alla våra ungdomslag igång nu när serierna har startat så allt rullar på som det ska, konstaterar Mattias.

Senaste nytt
Fler nyheter