Ungdomssvepet vecka 39

Resultat och analyser från veckans matcher med de äldre akademilagen samt lite övrigt nytt på ungdomsfronten.

U19 Djurgården - IFK Norrköping 2-1 (0-1)

Mål DIF: Linus Tagesson, Oscar Pettersson

U19-tränare Johan Palm om matchen:
– Det här var tredje matchen mot IFK Norrköping om vi räknar in att vi mötte dem i vårpremiären, samt under sommaruppehållet. Vi har inte riktigt varit nöjda med våra två första prestationer mot dem tidigare, som också lett till två förluster, och även om vi inte fullt nöjda nu heller så gav det oss ändå tre viktiga poäng för att hänga på i toppen. Peking hade gjort 24 mål och släppt in 25 mål på åtta omgångar innan mötet med oss, vilket såklart tyder på att dom är skickliga i att komma till avslut men att de kanske har utvecklingspotential i sitt försvarsspel. Fast också att vi upplevde dem som relativt svår-analyserade. 
– Första halvlek påminner mycket om vår första halvlek i Växjö. Spelarnas fotbollsaktioner sker i för låg hastighet, både i anfallsspelet som i försvarsspelet, vilket medförde att vi inte kunde skapa den matchbild som vi ville. Samtidigt så visar Norrköping att dom är skickliga individuellt samt mer organiserade än tidigare, vilket i kombination med att de vann de flesta duellerna gör att de startar bättre än oss. Efter 20 minuter får Norrköping straff, som Kwesi Kawawa räddar. Deras ledningsmål i minut 33 kändes rättvist utifrån hur matchen såg ut även om bollinnehavet var jämt.
– Vi får återigen prata ihop oss under pausen. Spelarnas reflektioner speglar hur matchen sett ut och vi får helt enkelt försöka prestera bättre. Direkt i andra halvlek upplevs det som om det är ett annat lag på planen. Det är tydligt att spelarna bestämt sig för att vara mer aktiva i alla skeden. Men också att göra allt i högre hastighet, vi vinner fler dueller och vi skapar den matchbild vi vill ha. I minut 59 kvitterar Linus Tagesson efter att spelarna kombinerat sig fram till ett friläge och i minut 65 är det vår tur att få straff. Den placerar Oscar Pettersson in fint. 
– Efter vårt ledningsmål så fortsätter vi kontrollera matchen men Norrköping är inte ofarliga. De hade kunnat kvittera lika väl som vi kunnat utöka våran ledning. Självklart är vi nöjda med att vi vänder ännu en match och vinner, framför allt mot svåra motståndare som vi möter varje helg. Vi får analysera matchen tillsammans idag och sen rikta blicken mot våra nästa motståndare, Helsingborg. Vi vill såklart hälsa alla Djurgårdare som är bosatta i Helsingborg välkomna! 14.00, Olympiafältet plan 6. 

F19 Hammarby - Djurgården 4-1 (3-0)

Mål DIF: Linn Jansson

F19-tränare Dennis Gabrielsson om matchen:
– Vi startar matchen med att Hanna Ekengren löper sig till ett friläge i första minuten som Hammarbys målvakt parerar på ett bra sätt. Efter det tar Hammarby över och styr spelet med boll i första halvlek. Vi får problem i första halvlek där vi upplever att vi inte riktigt är beredda på den power och snabbhet Hammarbys offensiva spelare attackerar med. De får ett övertag i yttre korridor och hotar med mycket folk och power in i vårt straffområde. 1-0 kommer tidigt efter inspel från kant och när klockan står på 13 minuter har Hammarby gjort sitt andra mål som kommer till efter inlägg från andra kanten. När vi närmar oss paus bjuder vi Filippa Graneld på en 1-mot-1-situation i eget straffområde och hon gör inga misstag och sätter dit 3-0. Trots att vi ligger under med 3-0 i paus så ser vi tillbaka på en halvlek där vi ändå skapar klara målchanser, Linn Jansson löper igenom två gånger och Hanna får ytterligare ett friläge som målvakten klarar bra.
– I paus pratar vi om att vi måste agera lite tidigare i defensiven och fortsätta tro på vår offensiv. Vi ändrar lite i utgångspositionerna för att kunna stärka upp vår yttre korridor och så byter vi in debutanten Ellen Wangerheim som därmed gör sina första minuter i F19-serien. Ellen står för en bra debut och skapar oreda för Hammarby-försvaret från sin vänsterkant. Andra halvlek blir betydligt jämnare där vi fortsätter att skapa chanser och släpper till betydligt färre, vi har tre ramträffar och känner att vi kan ta igen det här. Reduceringen kommer också med kvarten kvar att spela när Linn Jansson sätter dit en retur. Vi trycker på och visar att vi verkligen vill, dock tar det bara fem minuter innan Hammarby får en frispark tio meter in på vår planhalva som dom lyfter in i boxen. Väl där lyckas vi inte vinna duellen och 4-1 nickas in.
– Vi lämnar den här matchen med både positiva saker att ta med och saker vi behöver lära oss av. Jag tycker att andra halvlek är klart godkänt där vi gör det bra. Men behöver bli mer kliniska i avslutsmomenten.
Vi laddar om för match redan ikväll mot Eskilstuna United borta, summerar Dennis.

Akademichef Christian Gentile om veckan som gått:
– U15 var i Västerås och spelade match i sin slutspelsserie. En svår uppgift med bortamatch mitt i veckan och sent på kvällen som de klarade av bra och vann med 4-3. För U16 var det bortamatch mot Djursholm som de vann med 5-0 och de är i fortsatt bra position i serien. Men som jag nämnt tidigare så måste det till bra resultat varje vecka för att det ska bli semifinal.
– U17 och U19 ligger genom sina insatser i fortsatt bra position för att kunna vara med och slåss om SM-guld. Nu drar det verkligen ihop sig och är fyra omgångar kvar för båda. U19 tog ju tre poäng med en bra kämpainsats mot IFK Norrköping och åker iväg till Helsingborg härnäst. U17 spelar 1-1 mot Sirius och gjorde en bra halvlek om man summerar det. Nu har U17 två topplag kvar att möta under de sista fyra omgångarna, matcher som kommer att bli avgörande för topplaceringarna i serien.
– I övrigt är det glädjande att vi har många landslagsrepresentaner i U19 i form av Linus Tagesson, Anthonio Sanjairag (Sverige P17). Karl Josefsson Hu (Taiwan U19) samt Melvin Bajrovic (Bosnien U19) och det ska dessutom bli härligt med alla ungdomslagen på plats för marsch över Globentorget till Tele2 Arena imorgon innan matchen mot Falkenberg.

Senaste nytt
Fler nyheter