Axel Wallenborg till DIF

Den 19-årige vänsterbacken från BP skriver på för fyra år i den blårandiga tröjan.

Julen må vara över men sportchef Bosse Andersson öser på med ytterligare transferklappar när Brommapojkarnas vänsterback Axel Wallenborg nu är klar för Djurgården. En ung och eftertraktad spelare som efter en tids surr av rykten nu drar på sig den blårandiga tröjan för de kommande fyra åren
– Det här känns bra. Jag har väntat på det här nu i några veckor och äntligen är det klart, säger Axel som var säker i sitt beslut.
– När jag fick veta att Djurgården var intresserade var det självklart direkt. Många BP-spelare har gått den här vägen och gjort det bra, så det kändes som rätt alternativ.

Att Axel har koll på sin nya förening märks tydligt.
– Jag har mycket vänner och många i familjen som är Djurgårdare. Sedan har jag mött Djurgården ofta när jag varit yngre så jag har väl en hyfsad koll ändå, säger Axel som dessutom är bra kompis med Linus Tagesson.
– Jag och Linus spelade tillsammans när vi var små i IFK Österåker och har hållit kontakten sedan dess, så vi känner varandra bra.

Närmast kommer Axel från spel i division 1 med BP men nu väntar ett kliv upp till allsvensk nivå.
– Det är ju det man har spelat för. I år handlade det om att få så mycket speltid som möjligt i BP, göra det bra och ta det vidare. Utvecklingen har varit bra och så fort jag började spela matcher kom jag in i det mer och mer. Jag tycker att jag totalt sett gjorde en bra säsong och nu är jag här, säger Axel som poängterar att det betyder mycket att ha ett år av seniorfotboll i bagaget.
– Det är en viktig merit för mig. Det har varit tuffare spel, hårdare närkamper och en hel del annat jämfört med när jag spelade med U19.

Närkamper är dock inget som skrämmer Axel som ofta omnämns som orädd i sin spelstil. I övrigt beskriver han sina egenskaper på följande sätt:
– Bra försvarsspel och sedan sitter det i mitt huvud att bara köra på och kriga. Jag försöker också att få in mycket bollar i boxen och bidra i offensiven, förklarar Axel som visat prov på järnkaminstakter under fjolåret när han spelade med en axel som hoppade ur led ett flertal gånger.
– Jag drog den ur led tidigt i en hemmamatch och då trodde jag att det var något illa. Men det gick bra, vi knäckte tillbaka den och sedan var jag tillbaka nästa match och då drog jag den igen. Men det var lugnt så jag kunde fortsätta och spela nästa match efter det och sedan har det rullat på.

När det gäller utvecklingspotentialen ser Axels lista ut på följande sätt:
– Min inläggsfot behöver kanske spetsas till lite mer, den är bra men kan bli bättre. Sedan vill jag fokusera på att bygga på mig lite.

Historiskt sett är Axel en av många spelare som kommit till DIF från BP under de senaste åren med ett flertal namn som haft en stark utveckling som Jesper Karlström, Simon Tibbling, Jacob Une Larsson och Jonathan Augustinsson för att nämna några.
– Det har väl spelat in lite i beslutet. Det har gått bra för många av de BP-spelare som har kommit hit så det kändes som att det var en bra väg från BP till Djurgården, berättar Axel som har krattat lite inför ankomsten genom förberedande tränarsamtal.
– Jag har snackat en del med Hugo Berggren och vi har lagt upp en bra plan om hur det kommer att bli i år och hur de ser på mig framåt.   

Samtal som givetvis berört konkurrenssituationen med två vänsterbackar i truppen i form av Axel och Elliot Käck.
– Jag tycker att det är kul med konkurrens. Jag behöver det för att kunna prestera och ha någonting att jobba för. I BP har det alltid varit någon som varit framför eller huggit där bakom så för mig ger det bara motivation.

Spelsugne Axel får dock ge sig till tåls fram till den 11 januari då uppstarten äger rum på Kaknäs
– Jag vill dra igång så fort som möjligt och är väldigt taggad på att träffa alla och komma in i laget så snabbt som möjligt. Det var länge sedan jag kom till ett nytt lag eftersom jag spelat i BP i sex år. Men det gick ju bra att komma in i BP:s A-lag så det ska nog inte vara några problem nu heller, summerar han.

Bosse om Axel

I och med värvningen av Axel Wallenborg har nu sportchef Bosse Andersson dubblerat uppsättningen på vänsterbacken och spetsat till konkurrensen med en ung och spännande spelare.
– Axel är en ung, lovande talang som har gjort en väldigt fin säsong i Brommapojkarna i division 1 där han fått mycket speltid. Vi har sett hur han har vuxit under året med många fina egenskaper, som till exempel hans löpvilja, snabbhet och inläggsfot. En lovande vänsterback som vi följt under året där vi visste att Jonathan Augustinsson var på väg bort och att vi behövde förstärka på den positionen. Nu blir det en bra konkurrenssituation med Elliot Käck och Axel som har framtiden för sig. Så det ska bli otroligt kul att följa hans utveckling, han är väldigt målmedveten och har höga ambitioner med sitt fotbollsspelande, sammanfattar Bosse.


Fakta Axel Wallenborg

Position: Vänsterback
Född: 17 december 2001
Tidigare klubbar: BP
Landskamper: U17 (1), U16 (6).

Senaste nytt
Fler nyheter