DIF knep viktig poäng borta mot Vittsjö

• 27 sep 2020

Det bjöds på formstarkt motstånd på Vittsjö IP men Djurgården stod upp bra och kryssade efter en stark prestation och mål av Olivia Schough.

Det blev några ändringar i startelvan där dock Kathrine Larsen som vanligt återfanns i målet bakom en backlinje där Gudrun  Arnardottir och Rachel Bloznalis bildade mittbackspar med Camilla Huseby och Portia Boakye som ytterbackar.

På mittfältet kamperade Sheila van den Bulk, Louise Hvarfner och Amanda Kander medan Hanna Ekengren klev in på topp, flankerad av Olivia Schough och Linda Motlhalo.

Det var ett formstarkt hemmalag som väntade och Vittsjö inledde frenetiskt med hög press och några oroande  fasta situationer som blev riktigt stökiga. DIF fick mestadels försvara sig men efter den inledande anstormningen flyttade Djurgården fram positionerna och i 8:e minuten skulle det ge utdelning.

Camilla Huseby slog ett högerinlägg där Sheila van den Bulk var starkast duellen och nickade fram till Olivia Schough. Med fritt skottfält i boxen gjorde DIF-kaptenen inget misstag och dunkade in bollen bakom Shannon Lynn.

Ett viktigt mål som gav arbetsro även om Vittsjö jagade framåt med Clara Markstedt som ett återkommande orosmoment. Det var dock Michelle De Jong som skulle få den hetaste chansen när hon kom helt ren i boxen men avslutet gick rakt i famnen på Kathrine Östergaard Larsen. I 22:a minuten var det sedan dags för ny hörnkalabalik men än en gång rensade DIF-försvaret uppoffrande.

Men DIF - för dagen spelandes i det nya eleganta tredjestället - stack stundtals upp i enskilda framstötar genom att rulla sig fram, ofta via högerkanten. Bakåt blev det dock fortsatt jobb för Östergaard Larsen som smidigt parerade Sandra Adolfssons luriga skott/inspel och ett par andra avslut som danskan också greppade säkert.

Hon fick även hjälp av Rachel Bloznalis som räddade ett skott på mållinjen och Vittsjö tryckte på rejält nuoch  ytterligare assistans i att freda målet fick DIF även av ribban när Emily Gielnik prickade överliggaren i slutminuterna av halvleken. Djurgården hann också med en sista farlighet när Olivia Schough och Hanna Ekengren kom 2-mot-2 i en omställning men där en glidtackling på Ekengren i straffområdet stoppade anfallet med minsta möjliga marginal.

Inga mer mål och DIF-ledning efter första 45 kändes skönt med tanke på att Vitttsjö hade haft tungt offensivt tryck och 8-2 i avslut.

Det var en oförändrad startelva som klev ut efter pausen där Djurgården skapade första heta läget när Hanna Ekengren stack igenom i djupled på en stickare, Lynn hann dock ut och parerade. Det var fortsatt bra intensitet i matchen och nästa chans var Vittsjös. Ett vänsterinspel nickades undan i absolut sista stund men på den efterföljande hörnan skulle en kvittering komma. Efter första serven lyftes bollen tillbaka in i boxen och vid bortre stolpen fanns Emily Gielnik som ohotad kunde skalla in bollen.

Med timmen spelad testade sedan Olivia Schough Lynn med ett lurigt skott och Östergaard Larsen sattes också arbete med ett knepigt inlägg från vänster. Strax efter var det dags för byte där Frida Boriero och Fanny Lång kom in istället för Hanna Ekengren och Louise Hvarfner.

Pigga ben på banan vilket behövdes med två lag som inte var nöjda med en poäng. Frida Boriero visade offensiv instinkt direkt, vann mark på mitten och sköt men avslutet styrde utanför. I övrigt var det mer bollinnehav för DIF nu under enperiod men det omsattes inte i några riktigt heta chanser.

Ett riktigt farligt läge fick dock Vittsjö när Ebba Hed kom fri mot mål men sköt utanför. Men chansparaden från första halvlek tycktes långt borta och under den sista fasen av matchen blev båda lagen snäppet försiktigare för att bevaka poängen.

Vittsjö fick dock till en stark forcering på slutet men DIF-försvararna höll huvudet kallt, spelade uppoffrande och redde ut attackerna. Men på övertid osade det katt när Rebecca Quinn drog iväg en riktigt kanon som Östergaard Larsen parerade med en grym enhandsräddning.

Efter tre övertidsminuter kom sedan slutsignalen efterlängtat och med tanke på matchbilden och avslutsstatistiken kändes en poäng med hem till Stockholm som ett gynnsamt resultat. Det innebär att Djurgården befäster sin åttondeplats i tabellen med  17 poäng och härnäst väntar Växjö DFF hemma på Stadion.

27 september, söndag 15:00Vittsjö IP