Djurgården flyttar in och fram i Stockholm

Nu kan ännu fler stockholmare vara fysiskt aktiva med oss när vi flyttar in på ett stort antal skolor runt om i Stockholm.

Samtidigt flyttar vi fram våra positioner och ökar vår rörlighet i Stockholms parker, idrottsplatser och stadsmiljöer. Vi har redan besökt över 80 skolor sedan starten och träffat över 17 000 barn genom våra uppskattade Mini-Camper. Nu övergår det som tidigare drivits i projektform till att bli en integrerad del av Djurgården Fotboll och Djurgården Hockeys kärnverksamhet. Uppsökande idrott ges därigenom status som kärnverksamhet jämte vår upplevelseidrott och föreningsidrott.
- Vi är väldigt stolta över våra dam- och herrlag som skapar ett stort underhållningsvärde för tiotusentals supportrar i vår upplevelseidrott på Tele2 Arena och Hovet. Likaså har vi fantastiska flickor och pojkar som varje vecka spelar fotboll och hockey i vår föreningsidrott, för att inte tala om alla ideella ledare som tränar och föräldrar som skjutsar tidiga morgnar och sena kvällar. Det som dock har saknats i föreningen är en större kapacitet att arbeta uppsökande. Den förmågan har vi nu skaffat oss vilket innebär att mångt fler stockholmare kan möta oss i sin vardag. De behöver inte alltid komma till oss, hur välkomna de såklart än är, utan vi kan också komma till dem, säger Filip Lundberg Verendel, hållbarhetsansvarig i Djurgården Fotboll och Djurgården Hockey.

Genom att söka upp stockholmarna där de redan är, det vill säga i stadens skolor, idrottsplatser, parker och stadsmiljöer kan Djurgården skapa många fler aktiviteter och positiva interaktioner med människor i vår stad, som annars kanske aldrig ens kommit i kontakt med föreningen. Det samtidigt som vi skapar massor av rörelseglädje för alla som är med.

Stockholms stolthet sedan 1891

Stockholm är vår stad och Djurgården har stort stöd av många stockholmare. Sedan en tid tillbaka arbetar vi aktivt för att sänka trösklar in till idrotten så att fler kan ta del av alla positiva värden som följer av att vara fysiskt aktiv. Det gör vi genom en långsiktig satsning på uppsökande idrott. En satsning som, trots en Covid-19-pandemi, intensifierats och växt betydligt under 2020, där vi flyttat in permanent på ett stort antal skolor samtidigt som vi turnerar idrottsplatser, parker och stadsmiljöer runt om i vår vackra huvudstad. Filip fortsätter:
- Det finns i vår uppsökande idrott en stark infrastruktur, en affärsmodell som håller samt inte minst ett väldigt stort stöd ifrån viktiga intressenter kring Djurgården. Särskilt kul är den uppskattning som väldigt många djurgårdssupportrar visat och det faktum att Stockholm Stad klivit in stort är en fin kvalitetsstämpel för det arbete vi gör i staden. Vi har arbetat hårt i många år för att komma hit där vi är idag, där ledord har varit förankring, produktion och trovärdighet. Nu när vi känner oss helt trygga med resultatet då är vi också redo att kommunicera kring det här arbetet i högre utsträckning.

Vi slår ihop idrott och skola

Vi placerar, genom ett nytt skolsamverkansprogram, ut Djurgårdsledare på skolor som i sin tur arbetar heltid för att sänka trösklarna till idrott och tillför 20 timmar (!) schemalagd gratis varierad fysisk aktivitet per skola, i veckan. När skolorna startade upp efter sommaren var redan 10 skolor anslutna till vårt program och under 2021 blir vi lika många till. Vi sammanför föreningsliv och skola på ett helt nytt sätt och i en omfattning som inte gjorts tidigare. Vi skapar en helt ny modell för framtiden där idrottens attraktionskraft och potential slås ihop med skolans tillgänglighet och infrastruktur.
Vi har tidigare haft glädjen att berätta att Stockholm Stad satsar stort på vår uppsökande idrott tillsammans med oss.

En mobil idrottsplats för alla barn, tillfällen och platser

Parallellt med vår ökade skolnärvaro rullar en specialdesignad Djurgårdsbuss runt över hela Stockholm 7 dagar i veckan och besöker skolgårdar, idrottsplatser, parker och stadsmiljöer. Djurgårdsbussen, som är utrustad med Djurgårdsledare och material, erbjuder barn och familjer gratis rörelseglädje med fokus på fotboll-, skridskor och landhockeylek. Några av platserna vi redan besökt är Tessinparken, Vasaparken, Rålambshovsparken och Humlegården. Genom vår uppsökande idrott kommer vi ut till stockholmarna där stockholmarna bor, arbetar och går i skolan. Djurgården aktiverar, engagerar, avlastar, uppmuntrar och skapar glädje för människor igenom hela livet vilket växer Djurgårdens attraktionskraft och relevans samtidigt som vi skapar stora positiva effekter för hälsa, ekonomi och livsglädje i vår stad. Du kommer att kunna följa utvecklingen i det här arbetet i Djurgårdens egna kanaler såsom hemsida, nyhetsbrev och sociala medier.

Läs mer i vår digitala broschyr

Om du är intresserad av att fördjupa dig lite mer i hur Djurgården Fotboll och Djurgården Hockey arbetar tillsammans för Djurgården och Stockholms bästa så kan du med fördel ta del av vår nya digitala broschyr ”Framgång och Framtid - Stockholms Stolthet sedan 1891”.

Senaste nytt
Fler nyheter