Företag

Djurgården köper tavla av äldreboende

  • Vår Stad
  • 1 feb 2020

Guldtavlan som de boende på äldreboendet Vardaga Villa Basilika har målat under vintern har nu hittat ett nytt hem – på Djurgården Fotbolls kansli.

Sedan en tid tillbaka har Djurgården Fotboll och äldreboendet Vardaga Villa Basilika i Tyresö ett samarbete. Bland annat får de äldre gå på Djurgårdsmatcher, något som de utan assistans inte har möjlighet att göra.

Boendet, med plats för 63 personer med demenssjukdom, jobbar mycket med temat djur och natur. Villa Basilika lägger även stor omsorg på att aktivera de äldre, till exempel via måleri och därmed skapa samtal och väcka minnen till liv.

Under fredagen den 31 januari överlämnades den gul-röd-blåa tavlan till representanter för Djurgården Fotboll. Tavlan kommer från och med nu pryda Djurgården Fotbolls kansli och påminna hur vi via vår upplevelseidrott har möjlighet att bidra till lite extra glädje och gemenskap i vardagen.


Boendet har i sin tur valt att skänka beloppet till Alzheimerfonden för forskning om demenssjukdomar.

Läs även: Artikel om måleriverksamheten på Villa Basilika.

Vi fick även ett inramat tackbrev av Villa Basilika med följande text:

Vi på Villa Basilika vill tacka Djurgården för ert fina engagemang.

Konstverket ni köpt är målat med en metod som vi kallar "Tell me a story". Här finns inget rätt eller fel, upp och ner. Konstnärerna är de äldre på boendet och alla har en demensform. Metoden lockar fram de äldres krativitet och minnen och ger ett lugn. Genom måleriet möts vi och minns svunna tider. Samtidigt kan de äldre lättare komma ihåg en viss del av nuet och känna nyta och glädje kring att skapa.

Processen har gett oss, både boende och medarbetare, fina ögonblick hela vägen. Även anhöriga har velat sitta med sin äldre och hjälpa till, vilket har skapat fina möten.

Tillsammans gör vi skillnad för en sådan viktig sak. Tack för att ni är med och bidrar.



Senaste nyheter

Relaterat