Djurgården vände och vann i derbyt

• 22 feb 2020

Två mål var från Olivia Schough och Linda Motlhalo såg till att DIF besegrade AIK med 4-2 i cupderbyt och fick en utmärkt start på gruppspelet i Svenska Cupen.

Efter en blåsig och rörig första halvlek där AIK tog ledningen och Olivia Schough kvitterade på straff blev det en stark DIF-offensiv i andra halvlek där nyförvärvet Linda Motlhalo presenterade sig på allvar. AIK tog visserligen ledningen med 2-1 men Djurgården jagade ikapp genom två Motlhalo-mål och ett klassmål av Olivia Schough. En fin dag på Skytteholm med undantag för en oroande knäskada på Maria Hovmark som behöver utvärderas.

Djurgårdens första riktiga startelva för året var nästan identisk med den i träningsmatchen mot Linköping. Enda skillnaden var att Camilla Huseby gick in som högerback tillsammans med Bloznalis, Arnardottir och Lång i övriga backlinjen samtidigt som Schough-Diaz-Boakye-Lindwall återfanns på mittfältet. På topp startade duon Maria Hovmark och Hanna Ekengren igen.

Det var bra tryck från DIF omgående där Tilde Lindwall och Hanna Ekengren båda hotade med luriga inspel som skapade oro i AIK-försvaret. Ännu mer oro blev det sedan när Maria Hovmark fick halta av planen med en knäskada, (besked kring detta kommer så fort det finns info att tillgå).

Det innebar snabb debut för för sydafrikanska nyförvärvet Linda Motlhalo som klev in och ersatte på ett - skulle det visa sig - extraordinärt sätt. Avbrottet fick dock DIF att tappa rytmen i matchen där spelet blev mer avvaktande med en hel del felpass från båda lagen.

Bakåt såg det så långt tryggt ut med resoluta aktioner i försvaret. Ända fram till 21:a minuten när Johanna Lindell gick på ett avslut som styrde via Gudrun Arnardottirs rygg i mål bakom en ställd Kathrine Östergaard Larsen.

Uppförsbacke för Djurgården och direkt efter fick AIK chansen att utöka, efter ett slarvigt bolltapp på mittplan, där Linda Hallin prickade ribban med ett tungt skott. Efter ett par kaotiska minuter fick dock DIF bättre ordning på spelet men hade svårt att skapa heta chanser.

Men ett gyllene läge skulle ges med halvtimmen spelad när Djurgården fick straff efter att AIK hamnade i trångmål i samband med en målvaktsutspark. Olivia Schough klev fram och var säkerheten själv från elvameterspunkten när hon smekte in kvitteringen i vänstra hörnet.

Målet blev en injektion för Djurgården som fick bättre fart i anfallen och hade ett stort bollinnehav. Några nya stora chanser blev det dock inte men å andra sidan hade inte AIK några riktiga farligheter framåt heller tills slutsignalen gick efter tre tilläggsminuter.

Det blev en dramatisk inledning av andra halvleken där Olivia Schough snurrade sig fram i straffområdet och spelade fram Hanna Ekengren som inte hann få fram en tå på bollen när målet låg öppet. Minuten efter hade AIK ett mycket farligt inspel från vänster som skapade kaos i Djurgårdens straffområde men där keeper Östergaard Larsen blockade skott innan bollen till slut kunde rensas.

Fanny Lång var aktiv på sin vänsterkant och hann med både ett tungt distansskott och en fin framspelning där Ekengren var nära att nå bollen i friläge.

Men AIK skulle ta initiativet i matchen i 57:e minuten. Efter att tidigare blivit straffade av Djurgårdens presspel lyckades AIK spela sig ur pressen och kunde i 4-mot-3-läge sätta 2-1 genom Adelisa Grabus.

Kvitteringsjakten inleddes omgående och det kom ett fint läge för Linda Motlhalo som blockerades i sista stund. Men den vassa sydafrikanskan skulle få revansch i anfallet efter. Tilde Lindwalls inspel letade sig fram till Motlhalo som kyligt prickade in 2-2.

Knappt hade måljublet tystnat innan det var dags igen. Olivia Schough tog emot en cross från Diaz på vänsterkanten och visade klass när hon vände bort sin försvarare och stänkte in 3-2 i bortre krysset.

Linda Motlhalo ville inte vara sämre och i 70:e minuten var hon på plats i boxen igen och placerade skickligt in sitt andra mål för dagen. Ett skönt mål som gav en betryggande tvåmålsledning och DIF malde vidare framåt.

Schough var nära ett tredje ett par gånger om och Djurgården spelade inspirerat mot ett AIK som var tvungna att flytta upp för att jaga ikapp. Minuterna tickade på behagligt mot slutsignalen men avbröts av ännu en oroande knäincident i 85:e där AIK:s Alice Durfors fick halta av planen med lindat knä. Precis som med Maria Hovmark får vi hoppas att det inte är allvarligt.

Samtidigt passade Djurgården på att byta in Julia Walentowicz istället för Camilla Huseby och kunde sedan spela av matchen utan att stöta på några större problem i defensiven.

Sammantaget en härlig derbyseger där det nya truppbygget visade många fina tendenser och tre viktiga poäng bärgades i Svenska Cupens gruppspel där nu Umeå väntar härnäst efter kommande landslagsuppehåll. Tills dess följer vi Huseby & Co på deras landslagsuppdrag och håller tummarna för att knäskadorna vi såg i matchen inte är allvarliga. Mer info om läget med Maria Hovmark följer.

22 februari, lördag 16:00Skytteholms IP