Dramatisk förlust mot Eskilstuna

• 1 nov 2020

Det blev en bister eftermiddag på Tunavallen där två mål från Olivia Schough vände ett underläge till 2-1 men Eskilstuna vände sedan tillbaka med två snabba mål i matchens slutskede.

Det blev en comeback mellan stolparna för Gudbjörg Gunnarsdottir bakom en välbekant backlinje med Camilla Huseby, Gudrun Arnardottir, Portia Boakye och Rachel Bloznalis. På mittfältet kamperade Amanda Kander och Frida Boriero bakom Sheila van den Bulk och på topp återfanns Hannah Wilkinson flankerad av Linda Motlhalo och formstarka EM-kvalhjälten Olivia Schough.

Det var oerhört viktiga poäng som stod på spel i streckstriden mellan två lag på samma poäng när Djurgården sparkade igång matchen på höstblåsiga Tunavallen. Några nerver verkade det dock inte vara inledningsvis för de för dagen rödklädda DIF-spelarna som började inspirerat med mycket bollinnehav och ett visst tryck framåt.

Mer än halvchanser och ett antal hörnor blev det emellertid inte men å andra sidan var det stabilt bakåt, i alla fall fram till den femtonde minuten där Amanda Nildén fick ett farligt läge men där Camilla Huseby stod för en fin blockering av skottet. En ännu bättre chans skulle sedan komma för Djurgården när Hannah Wilkinson nickskarvade en hörna som skapade oreda i hemmaförsvaret och på returen sköt sedan Rachel Bloznalis i stolpens utsida.

Matchen öppnade upp sig mer nu under en period och chanserna kom tätare där Kaisa Collin hotade med ett skott i burgaveln strax efter. Men det var en temporär förändring av matchbilden och ganska snabbt var det återigen stabilt DIF-försvar som hanterade hemmalagets attacker skickligt.

Djurgården var ofta kvicka i sina omställningar och i 34:e var Olivia Schough farligt framme och fick iväg ett farligt vänsterskott ur snäv vinkel som Emelie Lundberg dock parerade skickligt. Men även Eskilstuna var på hugget framåt och efter ett slarvigt uppspel fick Felicia Rogic via en passning från Loreta Kullashi fritt fram i boxen och kunde trycka in ett ledningsmål.

Riktigt tungt för DIF som dittills sett väldigt stabila ut och kvitteringsjakten inleddes omgående. Tyvärr kvarstod problematiken med att skapa riktigt vassa chanser på den sista tredjedelen och när halvtidsvilan gick var det fortsatt underläge.

Inga förändringar i elvan inför andra halvlek och uppdraget var tydligt: Ett mål måste göras och allra helst fler under de avslutande 45. Men Djurgården hade fortsatt svårt att skapa heta lägen och det var väsentligt farligare åt andra hållet där Amanda Nildén höll sig framme på ett inlägg i 50:e minuten men Gunnarsdottir plockade avslutet säkert.

Ett strilande regn började falla över Tunavallen men DIF fortsatte att kriga på och Hannah Wilkinson högg påpassligt på en slarvig passning i hemmaförsvaret. Wilkinson rullade sedan fint fram till Olivia Schough som visade att målformen var intakt när hon distinkt stänkte in kvitteringen till 1-1.

Men det var inte slut med Schoughs målfabrikation där. Strax efter plockade Olivia upp en andraboll efter ett inlägg och dunkade in bollen i krysset med vänstern. Ett drömmål och oerhört betydelsefullt för Djurgården som nu flyttade fram i förarsätet på bara några minuter.

Med en halvtimme kvar av matchen var rollerna ombytta där DIF nu kunde bevaka sin ledning. Olivia Schough stack upp med ytterligare ett vänsterskott men den här gången rakt i famnen på Lundberg. Även Amanda Kander var målsugen och drog iväg ett svepande distansskott som gick i ribbans överkant.

I 67:e kom sedan första DIF-bytet där Hanna Ekengren bytte av sin namne Wilkinson och Ekengren inledde piggt genom att jobba fram ett skottläge där avslutet dock gick rakt på Emelie Lundberg.

Men det skulle hetta till bakåt också. Ytterligare ett onödigt bolltapp gav Kaisa Collin skottläge och hon prickade ribbans underkant. Strax efter tappade Gudbjörg Gunnarsdottir greppet om ett inlägg och Loretta Kullashi var mycket nära en kvittering men bollen smet strax utanför.

Rejält dramatiskt och kanske var det nerverna som kom i gungning med tanke på matchens dignitet. Mer dramatik blev det sedan när Sheila van den Bulk blev liggande efter en duell men kom lyckligtvis upp på benen igen.

Minuterna tickade framåt och DIF jobbade aktivt för att stänga matchen medan Eskilstuna jagade möjligheter. Hemmalaget fick inte mycket producerat framåt men i 87:e minuten ändrades scenariot abrupt när Sonia Okobi hittade en fri yta utanför straffområdet och skottade in bollen i krysset till 2-2.

En rejäl käftsmäll och tyvärr skulle det komma en till strax efter. Felicia Rogic löpte fram på högerkanten och drog iväg en boll som kanske var tänkt som ett inlägg men som seglade rakt in i mål.

Matchen hade vänt igen och nu fanns bara tilläggstid kvar för DIF. De fem extra minuterna rann tyvärr iväg snabbt och Kullashi var den som kom närmast ytterligare ett mål när hon prickade stolpen innan den bistra slutsignalen gick. Tre poäng blev till noll på några minuter och nu väntar en riktig streckrysare borta mot Umeå den 8 november. Förhoppningsvis kommer trepoängaren då…

1 november, söndag 13:30Tunavallen