Emmanuel Banda klar för Djurgården

Den 22-årige zambiske landslagsmittfältaren har skrivit på för tre år med DIF.

Han har funnits på Bosse Anderssons radar under en längre tid och efter att ha imponerat under provspelet på träningslägret i Sydafrika blir det nu skarpt läge för Emmanuel Banda. Ett treårigt kontrakt är påskrivet och Emmanuel kliver därmed in i laget för sin första träning på söndag efter att ha presenterats i halvtid under cuppremiären på Tele2 Arena.
– Jag kommer till Djurgården för jag tror att det här är ett lag som kommer hjälpa mig att uppnå mina mål och drömmar. Jag har höga ambitioner och har funderat en del kring beslutet och det här känns som det perfekta valet av förening för mig. Det är ett väldigt bra lag som jag kommer till, det märkte jag när jag tränade med killarna nere i Sydafrika, berättar Emmanuel.

Det är en mångsidig och spelskicklig förstärkning som anländer som kan spela både som 8:a och 10:a men även på kanten.
– Jag är en mittfältare som gillar att gå offensivt och göra mål. Jag tar gärna distansskott men uppskattar samtidigt att spela med ett stort bollinnehav och fördela bollar på mittfältet. Men mest av allt gillar jag att vinna matcher tillsammans med laget, säger Emmanuel som är beredd på en tuff kamp om startplatserna.
– Jag kommer till ett lag som är mästare och min första målsättning är att ta en plats i startelvan. Det är tuff konkurrens så det är hårt jobb, disciplin och mycket träning som gäller om jag ska fixa det.

En person som blir lite extra glad över Emmanuels ankomst är Edward Chilufya som känner Banda väl och som nu får en landsman på plats på Kaknäs.
– Jag och ”Chili” lärde känna varandra 2017 och har delat rum under olika mästerskap sedan dess. Jag har en väldigt bra relation med honom och vi har hållit tät kontakt under tiden han har varit i Djurgården. Så att Chili spelar här har haft en positiv påverkan på mitt beslut att komma hit.

Bra kontakt har även Emmanuel haft med Bosse Andersson. Något som varit en bidragande orsak till att övergången blev verklighet.
– Jag har varit i kontakt med Bosse tidigare och har haft känslan att någon gång skulle jag spela med Djurgården och sedan fick jag chansen att provspela med laget i två veckor. Det var en fantastisk upplevelse där jag fick ett fint välkomnande av laget, ledarna och alla runt omkring så det har varit en lång väntan på att jag kunde bli klar för laget. Nu är kontraktet påskrivet och jag är väldigt glad för det, summerar Emmanuel.

Bosse Andersson om Banda

– Vi har haft en dialog under ett antal år och det är extra kul att en så här pass lång relation gör att han till slut kommer till Djurgården. Han hade ett halvår kvar på sitt kontrakt i Oostende men bröt det avtalet i förtid och det möjliggjorde en övergång till oss. Banda har bevisat att han är en väldigt duktig fotbollsspelare vilket vi sett i zambiska landslaget och under hans första tid i Oostende. Vi har även kunnat se på träningslägret att det är spelare som kommit långt i utbildningen, en spelskicklig mittfältare som kommer att passa bra in i vår miljö här i Djurgården. Han ansluter till oss för träning från och med söndag och kommer att få tröja nummer 22, berättar Bosse.

Fakta Emmanuel Banda

Position: Mittfältare
Tröjnummer: 22
Född: 29 september 1997
Längd: 1,78 m
Tidigare klubbar: KV Oostende (Belgien), AS Beziers (Frankrike, lån), Esmoriz (Portugal), Nchanga Rangers (Zambia)
Landskamper: 4 A-landskamper samt 10 U20-landskamper för Zambia.

Senaste nytt
Fler nyheter