Ernesto Rubio Sivodedov blir ny huvudtränare för DIF PA17

Det blir en välkommen blårandig återkomst för Ernesto som efter en längre sejour i IFK Lidingö kliver in som tränare för DIF PA17.

Djurgårdskopplingen är tydlig för Ernesto Rubio Sivodedov. Han har själv spelat fotboll och varit akademitränare under ett stort antal år i DIF och efternamnet klingar säkert lite extra välbekant för många med tanke på att lillebror Christian spelat blårandig A-lagsfotboll. 

Under 2009 valde dock Ernesto att prova på tränarrollen i en annan miljö då IFK Lidingö blev hans nya klubbadress. Utvecklingen var god, precis som trivseln, och 2015 erbjöds han uppdraget som övergripande ansvarig för både A-laget och U19. Under 2020 gick Ernesto sedan in i en ny roll som utvecklingsansvarig, för att kunna bidra och dela med sig av kunskap till andra tränare i klubben, samtidigt som han var fortsatt huvudtränare för IFK Lidingö U19.

Men nu återvänder han tillbaka till DIF som huvudtränare för PA17 och det är en glädjande återkomst.
– Det är otroligt roligt och en hel del stolthet inblandat i det. Djurgården är trots allt föreningen där jag började min tränargärning som 17-åring och hade en fantastisk tid fram tills dess att jag gick vidare. Så det känns väldigt bra att komma tillbaka och jag är taggad inför uppgiften, berättar Ernesto 

Lärdomarna från tiden i IFK Lidingö kommer nu till användning i tränaruppdraget för PA17 och blocket PA16-19 där fokus ligger på att utveckla individer och förbereda spelare för att kunna ta steget över till en seniormiljö.
– Det jag tar med mig från Lidingö är summan av allt jag har gjort, men det är viktigt att förstå att uppgifterna kan skilja sig åt. I varje uppdrag inom fotbollen finns det både ett mandat och en vilja att utveckla fotbollsspelare, det är i grund och botten det viktigaste. Sedan finns det olika nivåer; i seniorfotboll så är det viktigt med vinster och där måste man vara ödmjuk inför uppgiften att det skiljer sig åt beroende på förening. Att vinna och utveckla spelare i IFK Lidingö skiljer sig från att göra det i Djurgården. Men jag har ju med mig massa års erfarenhet från att göra just de här sakerna och även utbildningarna från fotbollsförbundet samt alla interaktioner med kollegor där man får ett utbyte av metoder och liknande. 
– Men viktigast för mig är att förstå uppgiften som jag pratat med Christian (Krigström Gentile, pojkakademichef) om och den trumfar ju allt annat. Djurgården har ju en vision som pekar ut riktningen och jag måste fundera på hur jag utför uppgiften på bästa sätt. Det är inte bara att köra copy/paste på det jag gjorde i Lidingö, utan tvärtom måste jag revidera en del av mina tankar för att det ska bli riktigt bra sett till uppdraget. 

Ett uppdrag som påbörjats nu i november men där rådande premisser med restriktioner för att minska smittspridning, i form av inställda träningar och matcher, gör det knepigare att kunna bekanta sig med laget. 
– Jag har än så länge bara lärt känna laget digitalt genom att se filmer och matcher. Men jag har även sett dem live vid ett tillfälle när de spelade på Lidingövallen, även om jag inte visste då att det skulle bli ett framtida lag för mig. Men det kommer att finnas tid framöver för att lära känna spelarna och alla övriga runt laget, även om det ser ut som det gör just nu med nedstängningen. Fast så är det ju tyvärr för alla just nu och det får man acceptera. Oavsett det kommer jag att jobba på för att förbereda på bästa sätt under nuvarande förutsättningar, summerar Ernesto. 
 

"Ernesto blir en viktig pusselbit i teamet"

För pojkakademichef Christian Krigström Gentile blir Ernestos ankomst ett välkommet tillskott på ledarsidan och en viktig resurs inför förberedelserna för säsongen 2021.
– Det är en väldigt kompetent rekrytering till pojkakademin. Att få med förståelsen för helheten, erfarenheten från att träna seniorer och kunskapen i att utbilda spelare i 16-17 års ålder, är en fin kombination för att hjälpa oss att under kommande säsonger fortsätta att hjälpa akademispelarna i deras sista steg in till seniorfotbollen, förklarar Christian som nu ser hur det blocket för de äldsta spelarna i akademin tar slutlig form.
– Ernesto är också en viktig pusselbit i teamet i det äldsta blocket (totalt nio tränare och specialister), där gruppen behöver balansera ett nära samarbete och hög trivsel, med konstruktiv och utvecklande kravställning på sig själva, varandra och på spelarna.

Senaste nytt
Fler nyheter