Förlust i derbyt mot Hammarby

• 9 aug 2020

Söndagens derby slutade med 1-2-förlust.

Det var två lag på den övre halvan av tabellen inför matchen som kom till spel under en solig söndagseftermiddag. Med sex poängs skillnad i tabellen var det som vanligt mycket på spel och två fokuserade lag som båda var ute efter att avgå med segern.

Erik Berg och Jesper Karlström var tillbaka i startelvan igen efter att ha varit avstängda senast mot Varberg och Emmanuel Banda gjorde sin första match från start. I den aviserade startelvan fanns även Haris Radetinac med, men strax innan avspark utgick Haris ur startelvan och ersattes av Elliot Käck.

Matchen inleddes med en kalldusch direkt – redan i den fjärde minuten tog bortalaget ledningen när Aron Johansson stötte in 0-1 efter ett lågt inspel från högerkanten.

Det var i övrigt vi som hade mest boll under matchens första kvart och spelet var mestadels förlagt till offensiv planhalva. Jonathan Augustinsson provade skott utifrån men en Hammarby-spelare stod i vägen och medan Djurgårdsspelarna ropade på hands fortgick spelet. Jesper Karlström provade ett avslut utifrån men inga riktiga målchanser för Blårandigt under den första kvarten. Hammarby låg kompakt och kontrade sig till en hörna som blev farlig med nickskarv och sedan sånär en andra-nick på mål från ytan kring den bortre stolpen.

Efter 20 minuter kom matchens farligaste chans bortsett från målet när Gustav Ludwigson avslutade från nära håll och PK Bråtveit gjorde en kvalificerad räddning. I samma sekvens gjorde Hammarby sitt första byte när Aron Johansson ersattes av Imad Khalili.

Bara minuter senare kom Gustav Ludwigson helt ren efter ett misslyckat inkast från vår sida men PK Bråtveit visade klass igen och gjorde en högkaratig räddning! Under den här perioden kändes det rörigt på planen och med många avblåsningar i spelet infann sig inte riktigt någon matchrytm. Just Ludwigson, som är deras bästa målskytt, var inblandad i allt framåt för Hammarby så här långt.

27 minuter in i matchen kom vår bästa målchans dittills när Jesper Karlström avancerade på mittplan och spelade fram Kalle Holmberg som kom i ett 2-mot-2-läge tillsammans med Aslak Witry som avslutade med ett hårt pressat skott som Hammarbys målvakt dock lyckades klistra innan framstörtande Djurgårdare hann dit på returen. Vi fortsatte att äga bollen efter den situationen och avancerade framåt flera gånger under några få minuter och det kändes som att vi hittade tillbaka till spelet vi hade under inledningen av matchen igen. Med halvtimmen spelad kom Aslak Witry till ett fint inspel från högerkanten till Kalle Holmberg vars nick smet utanför. Emmanuel Banda som alltså gjorde sin första match från start blev allt mer involverad i spelet och stod för flera små fina aktioner på innermittfältet högt upp i banan.

Från Hammarbys håll var det Gustav Ludwigson som stod för aktionerna som skapade farligheter och när han ryckte ifrån Jacob Une Larsson i den 34:e minuten och spelade snett inåt bakåt var inhopparen Imad Khalili framme och slog in 0-2, ologiskt sett till matchbilen men effektivt spelat av Hammarby som gick till halvtid med den ledningen.

När andra halvlek blåstes igång var det med samma manskap som avslutade den första halvleken och jakten på, till att börja med, en reducering skedde mot det mål som är placerat nedanför Sofialäktaren. Precis som i första halvlek hade vi svårt att komma till några riktigt farliga lägen men med en timme spelad hade vi tagit tag i den spelmässiga taktpinnen igen och ett avslut från Jonathan Augustinsson som smet strax utanför den bortre stolpen var närmast att resultera i ett mål dittills.

Med 62 spelade minuter var det dags för dubbelbyte när Jonathan Ring och Emmanuel Banda klev av plan och ersattes av Kevin Walker och Emir Kujovic. Även Hammarby gjorde ett byte i samma sekvens när Darijan Bojanic klev av planen och ersattes av Junior Ngouali.

Vid det här laget var det mer kamp än skönspel från båda håll och det var många hårda dueller som i den 68:e minuten resulterade i trippla gula kort på Jesper Karlström, Gustav Ludwigson, och Jeppe Anderson. Kort därefter blev Kevin Walker fälld omkring straffområdesgränsen men utan åtgärd, vilket upprörde känslor på planen där fotbollen som spelades var starkt präglad av kamp och fysik.

Med Emir Kujovic på planen tillsammans med Kalle Holmberg fanns ytterligare en uppspelspunkt för ett snabbare anfallspel och efter en fin kombination dem emellan fick vi en hörna från vänster. Aslak Witry slog hörnan som Davor Blazevic gick ut på men missade, och bollen gick i mål efter touch på en försvarsspelare. Reduceringen var ett faktum och jakten på en kvittering inleddes med 15 minuter kvar av ordinarie tid!
Strax därefter var det nära en kvittering efter ett fint inlägg av Elliot Käck som nickas undan precis framför en framstörtande, i luften flygande, Fredrik Ulvestad.

Mellan matchens 80:e och 90:e minut präglades matchen fortsatt av kamp och många avblåsningar. Fasta situationer tog inte sällan lång tid innan de utfördes och vi fick inte till den där forceringen som spelarna febrilt kämpade för att få till. Viss press och en del nära-chanser skapades men vi lyckades inte få in ett mål till och det blev tyvärr noll poäng den här söndagskvällen.

Nästa match spelas hemma mot Mjällby på onsdag, avspark 19:00.