Första bortapoängen i Piteå

• Damer
  • 12 aug 2020

Djurgården åker hem från Piteå med säsongens första bortapoäng i bagaget. Båda målen i 1-1-matchen på LF Arena kom till efter hörnor.

Det Piteå som Djurgården ställdes mot i den tionde omgången av Obos Damallsvenskan var ett Piteå som jagade sin första hemmaseger för säsongen. Dessutom kunde hemmalaget misstänkas vara rejält revanschlystet efter 1-5 mot Kopparbergs/Göteborg i lördags.

Efter två raka 0-1-förluster var Blåränderna i ett stort poängbehov för att inte fastna i tabellens nedersta regioner. Dessutom väntar en tuff period då fyra av de fem kommande matcherna spelas mot topplag.

Piteå, vars förlustsvit var uppe i fyra matcher inför onsdagens möte, var försiktiga i presspelet under den första halvleken och lät gästerna rulla bollen på LF Arena. Djurgården hade ett övertag i bollinnehavet men svårt att få till längre anfall bortsett från ett skede i mitten av halvleken då hemmaförsvaret sattes på ordentliga prov.

DIF skapade en av matchens bästa målchanser redan efter åtta minuter då Hanna Ekergren hittade Tilde Lindwall i straffområdet med ett inlägg. Lindwall kom rätt till bollen men nickade över målet.

Några minuter senare hettade det till i det andra straffområdet till följd av en rejäl felpass i DIF-försvaret. Lyckligtvis kom aldrig Piteå till avslut och chansen rann ut i sanden.

Djurgårdens spelövertag blev större ju längre halvleken led. Flera spelare och ledare skrek på straff när Sofia Wännerdahl stoppade bollen med sin arm i straffområdet. Domaren Lovis Johansson ansåg uppenbarligen att armen var tillräckligt nära kroppen för att låta spelat fortsätta.

Strax efteråt, i minut 27, kom i stället ledningsmålet på en hörna. Oliva Schough slog till med kvalitet från vänster och amerikanskan Rachel Bloznalis såg ganska ohotad ut när hon skallade in bollen vid bortre stolpen. Ett välförtjänt Djurgårdsmål efter en välplacerad nick.

Matchbilden kom inte att ändras nämnvärt efter Bloznalis fullträff. Fram till halvtidsvilan fortsatte Piteå att ligga lågt utan större press på Djurgårdens speluppbyggnad. I den andra halvleken ryckte emellertid norrlänningarna upp sig och tryckte inledningsvis tillbaka Djurgår'n rejält. Lagkaptenen Ellen Löfqvist delade till och med ut en hockeytackling på DIF-målvakten Kathrine Östergaard Larsen. Dessutom utan att bli varnad.

Hemmalagets hörnor avlöste varandra (nio stycken i andra halvlek) och när den kraftfulle mittbacken Faith Ikidi vräkte in 1-1 efter en dryg timme hade kvitteringen hängt i luften ett tag. Djurgården replikerade blixtsnabbt då Hanna Ekergren förlängde Tilde Lindwalls passning över mållinjen, men tyvärr var den assisterade domarens flagga för offside redan uppe.

Den avslutade halvtimmen blev en jämn kamp där anfallen avlöste varandra. Både lagen gick för seger men hade svårt att spela sig fram till annat än halvchanser. Tilde Lindvall uträttade ett enormt arbete på Piteås planhalva men blev ofta lite för ensam för att kunna hota på allvar.

Piteå spelade tufft över hela planen men Djurgården stod upp bra i närkampsspelet. Boakye fick en av de bättre chanserna att bli segerskytt i den 86:e minuten, men hennes vänsterskott gick utanför den bortre stolpen. DIF var nära att få sista ordet ändå, men Olivia Schoughs luriga hörna träffade överdelen av ribban.

Trots ett flertal byten blev övertiden bara två minuter som snabbt tickade iväg. Djurgården fick nöja sig med 1-1 och hade därmed tagit årets första poäng på bortaplan,

I nästa omgång väntar en rejäl utmaning då serieledande Rosengård står för motståndet på Stockholms Stadion. Matchen spelas på måndag den 17 augusti.
12 augusti, onsdag 19:00LF Arena