Från Djurgården till sjukvården - "Bella" gör en insats 

I vanliga fall står läkarstuderande Isabella Bengtsson för matlagning ute på Kaknäs men nu rycker hon ut för att hjälpa till i sjukvården under coronakrisen.

Djurgårdens kock Isabella Bengtsson är inte bara skicklig på att laga mat åt herrarnas A-lag ute på Kaknäs. Hon pluggar samtidigt till läkare och med en rådande kaotisk situation inom vården under nuvarande coronapandemi vill hon vara med och göra nytta.
– Jag kommer att gå in i en timanställning på Nya Karolinska inom intensivvården. Jag har jobbat på akuten förut och jag såg att de sökte personal inom de interna Facebook-grupper som vi har på skolan på Karolinska. Så jag gjorde en intresseanmälan och sätter igång omgående, berättar Isabella 

Därmed sällar hon sig till de tappert kämpande hjältarna i vården som nu jobbar dygnet runt för att kunna ta hand om alla patienter.
– Det har känts som att det är svårt att sitta bredvid medan utbildningen pågår när man istället kan göra någonting. Jag skriver min uppsats den här terminen så skolmässigt är det hyfsat lugnt vilket ger mig tid och möjlighet att rycka in. Jag har pratat med Bosse (Andersson) om det som tyckte att det var ett bra initiativ och gav tummen upp eftersom jag fortfarande kommer att kunna fullfölja min åtaganden för Djurgården. Planen är att det rullar på som vanligt med deltid ute på Kaknäs där det brukar vara ungefär 1-2 dagar i veckan, förklarar Isabella som är beredd på att det kan bli en tuff utmaning.
– Jag kommer att jobba som undersköterska och det kommer att handla mycket om omvårdnad.  Eftersom det är intensivvård är det mycket sjuka patienter som kan vara i behov av respirator men mina uppgifter kommer nog att styras efter behov. Man brukar ofta säga att man är ögonen närmast patienten som övervakar och säger till om det sker förändringar som kanske behöver åtgärder, ungefär som en länk mellan patienten och sjuksköterskan.

En förhoppningsvis positiv erfarenhet, enligt Bella som därmed får lite annan stimulans nu när det är glest mellan de DIF-matcher hon gillar att följa i vanliga fall.
– Det blir en erfarenhet av intensivvården i den här situationen samtidigt som det känns bra att kunna hjälpa till och göra nytta. Så det känns rätt på flera plan och man måste också komma ihåg att det också handlar om fortsätta att ge vård till alla de som är sjuka av någon annan anledning. Folk drabbas fortfarande av andra svåra sjukdomar eller råkar ut för olyckor som kräver vård även under nuvarande kris.

Att det är ett bevisligen lurig virussituation skrämmer inte Isabella som kommer att vara mycket noggrann med att inte exponeras för viruset under uppdraget. 
– Det är klart att man funderar på den biten men jag känner mig inte rädd. Jag är ung och frisk och inte i någon riskgrupp. Dessutom är det strikta hygienrutiner och man har skyddsutrustning på sig. Så jag är inte orolig och det strikta säkerhetstänket gäller självklart också på Kaknäs där vi, precis som i resten av samhället, har tydliga riktlinjer och inte tar några som helst onödiga risker när det gäller smittspridning. Får man det minsta symtom stannar man hemma. Maria är ju dessutom precis som vanligt på plats majoriteten av tiden, och lagar supergod mat så spelarna kommer att bli mätta, avslutar Isabella.

Senaste nytt
Fler nyheter