Hayley Dowd klar för Djurgården

Meriterad målskytt från Morön BK ansluter till DIF Dam för spel under 2021.

Djurgården stärker upp offensiven inför 2021 när 26-åriga amerikanska anfallaren Hayley Dowd nu är klar för blårandigt spel under kommande säsong. Närmast kommer hon från Morön BK, som kom trea i Elitettan i år, där Haley gjorde 15 mål under 2020 och säsongen innan vann hon skytteligan i Elitettan med 33 mål på 26 matcher.

En imponerande produktivitet för Hayley som hon gärna får ta med sig upp i OBOS Damallsvenskan när hon nu skrivit på ett ettårigt kontakt med DIF.
– Det känns väldigt roligt och spännande. Jag har precis avslutat mitt tredje år inom svensk fotboll och jag trivs väldigt bra i Sverige, så jag känner mig redo för nästa steg på en högre nivå. Jag har fått ett bra intryck av Djurgården och tajmingen och känslan kändes helt rätt, berättar Hayley som just nu befinner sig i Boston men som ansluter till laget i januari. Då får hon även återse ett välbekant ansikte i form av Rachel Bloznalis som även hon är från Boston.
– Jag har spelat mot henne inom collegefotbollen och även mött henne några gånger i Sverige, så det är kul att vi blir lagkompisar.

När det gäller Hayleys egenskaper hamnar givetvis målproduktionen i fokus och själv beskriver hon sig som fotbollsspelare på följande sätt:
– Jag är en snabb spelare som gärna utmanar, trivs i boxen och försöker att göra mycket poäng. Om det sedan är mål eller assist spelar inte så stor roll, det viktigaste är att bidra i offensiven, säger Hayley som spelat som striker under i stort sett hela sin fotbollskarriär.

En karriär som inleddes hemma i Boston innan Hayley sedan korsade Atlanten för att påbörja sin nuvarande svenska fotbollstillvaro.
– Jag värvades till Boston Breakers och det var där jag startade min professionella karriär. Sedan hade jag en kompis som spelade i Sverige för Sandviken och hon tyckte att jag skulle komma över eftersom de behövde spelare. Så jag flyttade till Sverige, det gick bra för mig och jag trivdes. Så jag blev kvar, säger Hayley som efter att ha spelat för Ljusdal och Sandviken under 2018 har haft två fina säsonger i Morön BK. 
– Vi siktade på avancemang och var ändå rätt nära att lyckas med det eftersom vi kom trea. Men det känns som att vi ändå satte Morön på kartan. Det var nog inte så många som hade koll på oss och trodde att vi skulle göra en så pass stark säsong. Samtidigt kände jag att jag rent personligen ville spela på högsta nivån i Sverige så att vi inte gick upp i Damallsvenskan påverkade ju mitt beslut att välja Djurgården.

Ett val sin förhoppningsvis leder till nya mål från Hayley i den blårandiga tröjan under säsongen 2021.
– Jag ser verkligen fram emot att lära känna laget och tänker ge allt för att se till att vi vinner så många matcher som möjligt. Förhoppningsvis blir det några mål från mig också, summerar hon.

"En snabb och avig anfallare"

För sportchef Jean Balawos del såg han ingen anledning att vila på hanen efter en säsong där offensiven stundtals varit lite trög i och med att Maria Hovmarks korsbandsskada ruckade på den ursprungliga planen. Nu råder han bot på det genom att plocka in en kraftfull anfallare med gott om rutin och ett imponerande målfacit.
– Fantastiskt skönt att Hayley till slut kände att DIF var det bästa alternativet för hennes utveckling. Det här är det första steget i det nya Djurgården som satsar på de högre placeringarna. Med Hayley får vi in en snabb och avig anfallare med vana att måla som gärna utmanar och som alltid vet var målet är beläget, förklarar Jean.

Fakta Hayley Dowd

Position: Forward
Tröjnummer: 7
Född: 7 september 1994
Tidigare klubbar: Morön BK, Sandvikens IF, Ljusdals IF, Boston Breakers

Senaste nytt
Fler nyheter