Jacob Widell Zetterström tar sabbatsår från fotbollen

Djurgårdens målvaktslöfte prioriterar nödvändig återhämtning efter sin hjärnskakning och pausar från fotbollen under 2020.

Efter en lovordad start som nytillkommen keeper i A-laget tog säsongen 2019 en olycklig vändning för Jacob Widell Zetterström. Han åkte på två huvudskador med kort mellanrum under våren, båda smällarna ledde dessvärre till allvarliga hjärnskakningar som höll Jacob borta från fotbollen under förra säsongen och som innebär att han nu tar ett sabbatsår från spel under 2020. 
– Det är ett beslut som jag tagit efter ganska lång period av symtom och rehabilitering. Jag känner fortfarande av min hjärnskakning och det är bättre för mitt välmående att ta en ordentlig paus från fotbollen. Det har känts som att man har befunnit sig i ett vakuum med en till synes oändlig rehabiliteringsprocess. Trots att jag fått en fantastisk hjälp från alla i föreningen kände jag att det var bra att ta ett kliv bakåt och tänka över hur jag ska göra med framtiden i och med att det är så pass seriös skada. Så det kändes klokt att blicka framåt och tänka på vad som blir bäst i längden – snarare än att se vad jag vill här och nu.

Ett beslut som också påverkats av faktumet att försäsongen kickar igång med de behov som finns av en komplett målvaktstrio.
– Jag är medveten om att Djurgården behöver tre målvakter redan nu – och jag kan inte vara en av dem. Jag är inte i skick att kunna spela fotboll på långa vägar och det gäller inte bara den här månaden utan antagligen även februari och mars, jag vet egentligen inte hur länge. Så det är både en fråga om mitt och föreningens välmående där jag inte kan spela och truppen behöver ha en hel målvaktsuppsättning, säger Jacob som dock poängterar att det är inget definitivt avsked från fotbollen som väntar.
– Det hoppas jag verkligen att det inte blir. Men jag vågar inte lova något för i grund och botten handlar det om hur jag mår. Fotbollen kan jag klara mig utan men min hjärna och hälsa måste vara min prioritering. 

Det har dock inte varit något enkelt beslut där Jacob har tvingats väga längtan efter fotbollen mot hälsoaspekten.
– Det har ju varit ett sådant otroligt år och en fantastisk grupp som man tvingas lämna. Men jag mådde för dåligt fysiskt och psykiskt för att kunna återgå till den tillvaro jag haft i höstas. Man hamnar i limbo där man inte känner att man gör någonting och rehabiliteringen blev inte som jag hade hoppats. Då är det bättre att försöka fokusera på något annat ett tag och se om det kan få mig att må bättre.

Som till exempel studier som kommer att hamna i fokus för Jacob.
– Det kommer att bli studierna främst nu, vad och i vilken utsträckning får jag se. Det beror också på vad jag klarar med de symtom jag fortsatt har, men det ska bli väldigt kul

Att Jacob är en i grunden positiv person märks ändå och som målvakt han man mycket tid på sig, Gianlugi Buffon, Dino Zoff med flera är goda exempel på att målvaktskarriären kan räcka länge och ett år ledigt är inte mycket om man tänker långsiktigt.
– Det hjälper ju till i processen att det inte behöver vara ett definitivt avslut. Just nu handlar det bara om att på egen hand komma tillbaka fysiskt och mentalt. Men jag kommer självklart dyka upp på Kaknäs under året för att hälsa på med jämna mellanrum och hoppas givetvis på att komma igång med spel igen på sikt, avslutar Jacob.

För sportchef Bosse Andersson blir det givetvis ett avbräck med Jacobs frånvaro men han är noga med att poängtera att hälsa och välmående måste sättas främst.
– Vi har haft en diskussion som varit både tråkig och känslosam men vi kommer att stötta Jacob på bästa sätt för att han ska kunna komma tillbaka och bli en målvakt i Djurgården igen, förklarar Bosse.

Senaste nytt
Fler nyheter