"Jag skulle kunna spela trebackslinje alla dagar i veckan"

Försäsongen är igång och Jacob Une Larsson ser nya möjligheter tack vare kontinuiteten i truppen.

Fjolårets ramstarka DIF-defensiv var en starkt bidragande orsak till bucklans bärgande och även om det blev en påtaglig Danielson-hausse finns det all anledning att lyfta fram Jacob Une Larssons del i framgångarna. ”Jake” är något av backlinjens Wallenberg, enligt devisen ”esse non videri” - att verka utan att synas. Han trivs bortom rubrikerna och bjöd på ett excellent mittbacksspel där han även fick in två mål och en assist på kontot under sina 25 allsvenska matcher under fjolåret.

Gamla meriter ger dock inga nya poäng under den säsong som väntar utan nu gäller det att formatera skallarna och bygga upp kropparna inför det som väntar.
– Det är skönt att vi är inne i det nu. Jag hade en lite knackig start med landslaget nere i Quatar med sjukdomar där jag kände att jag inte riktigt kom igång. Så det var skönt att få komma hem och känna att man kunde börja sätta tänderna i den tuffa försäsongsträningen som vi håller på med just nu, säger Jacob.

Vilka fördelar drar vi av andra året med Kim & Tolle?
– Förhoppningsvis blir det inte lika lång startsträcka som det var under förra årets försäsong. Vi kan spelsystemet nu och kan ta vid där vi slutade och se till att vi är ännu längre fram i april än vad vi var förra året.

Hur ställer du dig till trebacks- kontra fyrbackslinje?
– Kim & Tolle har ju sagt att det spelar inte så stor roll om vi spelar med fyrbacks- eller trebackslinje. Vårt spelsätt är inte bundet till en formation utan mer kopplat till principer och teorier. För min del skulle jag kunna spela trebackslinje alla dagar i veckan, men jag trivs bra med fyrback också. Så det är kanske mer av ett lyxproblem för tränarna.

Bevisligen gick det ju rätt bra förra året…
– Samtidigt tycker jag att de matcher där vi körde treback förra året var det kassaskåpssäkert bakåt. Så att spela det igen är något som vi kan behärska.

Hur trivs du med fysdelen av försäsongen?
– Jag trivs faktiskt bra med det. Även om jag säkert skulle uttala mig annorlunda i mars när man ruttnat lite på det och saknar vardagen kring matcherna. Men jag tycker att det är skönt att få pusha kroppen till max och försöka bli ännu starkare än jag varit tidigare. Skönt att få testa gränserna tre månader per år, sedan slår det ju inte av när säsongen börjar men det fortsätter ju på en mer matchanpassad nivå. Men just nu känner man att man lever.

Apropå att leva, hur känns det att just nu ha en tillvaro med lediga helger?
– Det är något man njuter otroligt mycket av och försöker att ta vara på. Att kunna vara mer med familj och kompisar som har mer av ett måndag-till-fredag-schema.

Hinner du med något fiske?
– Ja, det finns några fisketurer bokade men jag har även en flytt som jag håller på med i januari. Sedan drar ju cupen igång, men lite fiske kommer jag att hinna med.

Slutligen, sett till nuvarande premisser i truppen. Vad är en rimlig ambitionsnivå för Djurgården 2020?
– Alltid svårt att svara på så här pass tidigt men jag tror att jag talar för alla om jag säger att det vi upplevde förra året gav mersmak. Så jag lämnar det vid det…

Senaste nytt
Fler nyheter