Johan Palm om säsongen för PA19

Truppstatus, målsättningar och ett spännande nyförvärv ventileras av tränare Johan Palm.

Det är mycket rörelse under vinteruppehållet i trupperna på akademisidan men för DIF PA19 är truppbygget nu i hamn. Därmed kan tränare Johan Palm nu fokusera på träning och utveckling av laget som blir lite färre i numerären än tidigare.
– Truppen ser bra ut och vi kommer att starta upp med lite färre spelare än vad vi har gjort under tidigare år. Tidigare har vi varit 18+2 men i år är vi 16+2, vilket så klart ställer högre krav på att spelarna ska klara av att spela fler matcher när U21-serien startar. Men vår ambition är alltid att få spelarna att klara av ännu mer och försöka använda de referenser man får från A-laget för att minska glappet mellan PA19 och A-laget. En viss skillnad kommer det ju alltid att vara men ambitionen är att närma oss så mycket som vi kan och då ska vi testa om det här kan vara en av delarna i det, förklarar Johan.

Hur ser sammansättningen av spelare ut?
– Linus Tagesson har ju klivit upp till A-laget så det är en duktig spelare som försvinner från träningsgruppen, även om han fortfarande kan spela matcher med oss. Men vi har uppbackning på den positionen och har i övrigt duktiga och ambitiösa fotbollspelare i alla lagdelar. Vi har även en ny intressant spelare som kommit in från BP som heter Jonathan Westerberg som är duktig och som finns med på samlingen för svenska U19-landslaget på Cypern, vilket stärker konkurrensen överlag i truppen. Det innebär att vi  nu har fyra spelare i backlinjen som gjort landskamper för U19-landslaget och det är ytterligare ett kvitto på att de just nu kommit långt i sin utveckling. Sedan finns det även några spelare som är aktuella att flyttas upp från PA17. 

Har det skett några förändringar på ledarsidan?

– Vi har fått in en ny sjukgymnast Samuel Sandén (tidigare BP U-trupp)  i och med att Tania Nilsson får nya uppgifter inom DIF och det blir även en ny fystränare i form av Aleksander Cvetanovic (senast i FC Sochaux i Ligue 1) nu när Victor Stoltz gått till Elfsborg. Jag får dessutom in Rihad Rahman som min nya assisterande tränare, vilket känns jättebra. Jag och Rihad har jobbat ihop i U16 för att par år sedan och jobbade tight ihop även förra året när han var i PA17. Så jag tror att det gängar ihop bra från tidigare och vi kan fortsätta vårt redan påbörjade arbete med spelarna. Kontinuitet i team brukar generellt vara bra, så jag är även glad att Ramin Sepasi är kvar i det äldsta blocket 16-19 och assisterar Joel i PA17, samt att Viktor Blom och Simon Åberg fortsätter ansvara för PA16.  

Det blir även ett nytt upplägg för seriesystemet i år, hur fungerar det?

– Året kommer att bli lite annorlunda seriemässigt. Det förändras till den ursprungliga norra och södra serien där topp sju i respektive serier kommer att gå ihop efter säsongen och bilda en allsvensk serie 2021. Samtidigt bildar de lägre sju från norra och södra, plus ett antal lag från division 1, det som blir Superettan norra och södra 2021. Men ser man till hur det ser ut i år kring slutspel är det ettan och tvåan i norra och södra serien som går till semifinal och får slåss om SM-guldet, förklarar Johan och sammanfattar: 
– För vår del är ambitionen densamma, att alltid försöka att vinna så många fotbollsmatcher som möjligt och få spelarna att utvecklas och därmed närma sig vårt A-lag. Vi kommer att kämpa vidare med att försöka minska glappet till vårt representationslag där vi har väldigt många skickliga spelare som alla spelare i Akademin kan lära sig mycket av att titta på. Så vi fortsätter processen och så får vi se var det slutar.

Senaste nytt
Fler nyheter