Kryss och allt i egna händer

Det var mycket nerver och kamp i streckmatchen mot Umeå som slutade mållös trots en massiv anstormning och heta chanser för DIF i slutminuterna.

Laget

Det var en oförändrad elva som klev ut på Umeå Energi Arena med Gudbjörg Gunnarsdottir mellan stolparna bakom en välbekant backlinje med Camilla Huseby, Gudrun Arnardottir, Portia Boakye och Rachel Bloznalis. 

På mittfältet kamperade återigen Amanda Kander och Frida Boriero bakom Sheila van den Bulk och på topp återfanns Hannah Wilkinson med Linda Motlhalo och lagkapten Olivia Schough på varsin kant.

Första halvlek

Det var en match av direkt avgörande karaktär där en vinst skulle inneburit säkrat kontrakt för DIF medan ett kryss räckte för att hålla Umeå bakom sig i tabellen. Bäddat för dramatik med andra ord där det började lite oroväckande med några halvfarliga lägen för Umeå som dock gick antingen utanför eller avstyrdes av DIF-försvaret med en spelsugen Gudbjörg Gunnarsdottir i målet.

Annars var det relativt krampaktig där matchens betydelse kanske satte sin prägel på spelet. Men hyfsade chanser fanns och bästa DIF-läget hade Amanda Kander i den 23:e minuten efter ett fint högerinlägg från Olivia Schough men skottet gick dessvärre en bit över.

I 34:e minuten var det nära igen när pigga Camilla Huseby hade ett avslut i målramen och Sheila van den Bulk gick också på avslut tio minuter senare men utan att spräcka nollan. Även Umeå hade en del möjligheter men det blev aldrig riktigt hotfullt bakåt och Djurgården kunde gå till mållös halvtidsvila efter en halvlek som präglades mycket av kamp och nerver.

Andra halvlek 

Inga DIF-byten inför andra och det började riktigt oroligt med ett friläge för Therese Simonson i 48:e efter lite slarv i försvaret där dock Gunnarsdottir kom ut fint, skar av vinkeln och tvingade Simonsson till ett avslut utanför.

Det var bättre fart på matchen nu och Rachel Bloznalis hotade med ett farligt skott som smet precis över och även Linda Motlhalo hade testat Tove Enblom i hemmakassen innan dess. Men det var fortsatt jämnt och Umeå, med ständiga orosmomentet Simonsson i spetsen, hade sin beskärda del av lägen i matchen som stod och vägde.

Mot slutet fick dock Djurgården gradvis igång offensiven och i 70:e minuten var det sedan heta känslor när Linda Motlhalo bröt fram emot mål och åkte på en brysk tackling i straffområdet, men domare Lovisa Johansson vinkade avvärjande. 

Djurgården hade ett grepp nu och kämpade på för ett avgörande mål men Tove Enblom och Umeå-försvaret stretade emot. Fanny Lång kom sedan in istället för Amanda Kander med tio minuter kvar av matchen och DIF fortsatte jaga. Hannah Wilkinson sprang sig loss i djupled men avslutet gick dessvärre rakt på Enblom och strax efteråt avslutade Wilkinson på nytt i boxen men dessvärre strax över.

DIF-trycket var frenetiskt mot slutet och Wilkinson var aktiv med ett inspel från vänster som så när styrdes in av Olivia Schough. Men även Umeå hotade med omställningar som när Monica Jusu Bah kom loss i djupled men stoppades i sista stund.

I den 90.e minuten var det sedan oerhört nära det förlösande ledningsmålet flera gånger om med et kanonskott från Camilla Huseby som Enblom räddade, dubbla räddningar på mållinjen från Umeå och allmänt kaos i hemmalagets straffområde men bollen ville verkligen inte in.

Inget säkrat kontrakt således men ett bra utgångsläge i sista omgången med allt i egna händer. Nu väntar en avgörande match hemma på Stadion mot IK Uppsala där seger säkrar kontraktet men i händelse av att Umeå inte vinner sin match mot Eskilstuna ordnar det sannolikt upp sig ändå med tanke på målskillnaden lagen emellan.

En synnerligen rafflande avslutning väntar på söndag…

Senaste nytt
Fler nyheter