Lägesrapport från Kaknäs 

Kim Bergstrand om läget i truppen, ovissheten kring spelstart, Erik Bergs status, teambuilding och vilka spelare som sett lite extra pigga ut på sistone.

Sedan en tid tillbaka har en förändrad och annorlunda fotbollstillvaro på Kaknäs börjat förvandlas till en ny vardag i den rådande coronasituationen. Inga gemensamma måltider, inget häng i omklädningsrummet och framför allt inga planerade matcher är läget alla måste förhålla sig till.

För tränare Kim Bergstrand gäller det att tillsammans med Thomas Lagerlöf och övriga ledare hålla ångan uppe, både inom laget och hos sig själv, trots en stor ovisshet kring vad som händer härnäst. Något som hittills har funkat bra där tempot varit högt under träningspassen som kombineras med gemensamma aktiviteter för att hålla kemin intakt i truppen inför en eventuell kommande allsvensk start i juni.
– Det är ju ett speciellt läge men vi har kommit in i det och anpassat oss till det här annorlunda livet. Så jag tycker att de sista tre veckorna har känts bra. Ovissheten finns ju där men vi tränar på bra med rätt fokus och är inne i de rutiner som gäller, konstaterar Kim.

Hur påverkas stämningen av att inte ha matcher att sikta emot?
– Man påverkas nog mer än man tror, i alla fall till en början. Vi är vana att ha mål som ska uppnås och stakar upp vägen dit. Nu finns det inget tydligt mål utan det ligger längre fram och vi vet inte när, det blir lite mera att känna sig för och hitta nya upplägg och rutiner och det har vi landat i ganska bra. Så känslan är ändå god trots allt.

Ni har kört mycket teambuilding inom laget med orientering, skogshinderbana och paintball.
– Vi försöker ändra lite saker och variera så att inte veckorna ser exakt likadan ut. Både när det gäller den biten men även belastning och träningssignaler. Det ska kännas intressant i den mån det går att få till.

Kan det vara en viktig ersättning för till exempel hänget vid luncherna och kortspelet på Kaknäs som nu är satt på paus med tanke på smittrisken?
– Så kan det nog vara. Vi har ju inga måltider eller genomgångar vare sig i grupp eller på personlig basis. Då är det viktigt att man får annat att förhålla sig till och aktiviteterna skapar möjligheter att prata med varandra under andra former. Förhoppningsvis skapar det också gemensamma minnen och nya erfarenheter som kan vara bra att ha. Så vi har en intern turnering igång för spelarna sedan coronan startade, både på fotbollsplanen och i aktiviteterna. 

Apropå truppen så verkar det finnas positiva signaler kring Erik Berg?
– Erik tränade sitt första fulla pass i måndags. Han har ju varit med i delar av träningspassen tidigare och förhoppningsvis ska han vara med i ett fullt pass även på torsdag, sedan får vi ta det därifrån. Det är för tidigt att säga något men det har i alla fall inte varit något bakslag på det vi gjorde i måndags och det känns som en liten ljusning. Det var ju någon rubrik om succé i övrig media men vi ska nog hålla oss till en dag i taget när det gäller Erik. Men att han tränat ett fullt pass känns som ett steg i rätt riktning.

Även Alexander Abrahamsson är ju tillbaka i träning igen efter skadan. Hur går det för honom?
– Han har kört på i en vecka och han ligger så klart en bit efter. Men det viktiga för honom nu är ju att få vara hel och frisk.

Några spelare i övrigt som flyger lite extra högt i nuläget?
– Oscar Pettersson har tagit stora steg sedan vi hade vår lilla semester. Vi tycker att han har höjt sin nivå och framför allt sin jämnhet, så det är spännande och kul. Fredrik Ulvestad ser ut att gå mot en bra  säsong och det gäller även Jonathan Ring. Sedan tycker jag att Astrit Ajdarevic har gjort sina bästa tre veckor sedan han drog på sig Kaknäs-overallen, vilket också är positivt. Han har haft mycket kontinuitet i träningarna och det börjar synas.

Fotbollen ser ut att rulla igång i Europa med kommande spel i bland annat Bundesliga. Hur ser du på den utvecklingen?
– Det känns som att varje sådan indikation på spel är positiv. Kan de rulla igång så borde väl även Sverige kunna komma igång så småningom. Det känns som att man hoppats flera gånger, jag vet inte hur många planeringar vi gjorde innan vi förstod att det inte är någon idé att göra några längre planeringar. Men det vore väldigt tacksamt att få ett datum som vi kan sikta på. Kan de göra det i Norge, Danmark och Tyskland känns det som att vi också borde kunna göra det.

Där uppstår ju ett närmast moralfilosofiskt dilemma med en mentalt sett meningsfull tillvaro för miljontals fotbollsentusiaster kontra fysisk folkhälsa. Hur prioriterar man bäst?
– Jag är ju inte någon expert på de här frågorna men när man ser hur folk rör sig på stan, i köpcentrum och på restauranger så kan man ju fråga sig om man inte kan spela fotboll också? De som ta besluten har säkert sina bevekelsegrunder som jag inte är fullt insatt i eftersom jag inte sitter med i de möten som avhandlar de här frågorna. Men det finns många moraliska dilemman kopplade till den här besvärliga situationen och facit lär vi få först om några år.

Hur ser du på eventuella regeländringar som kan uppstå som till exempel fem byten som varit uppe för diskussion?
– Det är svårt att förhålla sig till men jag kan inte se något negativt med det i alla fall. Det positiva kan ju vara att drabbas man av coronaepidemin i truppen så kan man ju därigenom få utökade möjligheter att använda spelare på väg tillbaka i spel. I slutändan blir det ju lika för alla lag om det blir tillfälliga regeländringar så det kommer kanske inte att vara någon stor påverkan. Men vi ska självklart tänka igenom vad det kan få för konsekvenser.

Slutligen, hur mår du själv? Du hade en tuff höst rent hälsomässigt men nu är tempot lugnare…
– Det har nog hjälpt på sätt och vis. Jag har kunnat ägna ganska mycket tid på att komma tillbaka i fysisk form framför allt. På det sättet har det varit bra men sedan blir man ju ändå rastlös. Någonstans vill man ju tävla och få känna adrenalinet, men fysiskt har det varit bra för mig.

Ett positivt inslag i alla fall i dessa bistra tider.
– Ja och det finns flera saker som är bra just nu även om det är svårt att se dem nu när man går och längtar efter att få tävla i fotboll. Men man får göra det bästa av situationen och jag har försökt använda tiden till att både intellektuell utveckling men framför allt fysisk, summerar Kim.

Senaste nytt
Fler nyheter