Marcus Danielson till Kina 

Dalian FC i Chinese Super League blir ny klubbadress för DIF-kaptenen.

Marcus Danielsons fantastiska insatser i DIF har bevisligen inte gått obemärkt förbi i omvärlden där hans prestationer på planen bidragit till både SM-guld, Cup-guld och landslagsdebut. DIF-kaptenen skrev på ett nytt kontrakt med Djurgården i somras men i och med att kinesiska klubben Dalian FC nyligen presenterade ett synnerligen starkt bud är det nu dags för en övergång.

Därmed blev det extremt snabba ryck för Marcus under torsdagen som gjorde en blixtvisit för läkarundersökning i Barcelona och som nu har träffat klubben och skrivit på kontraktet.  
– Det känns bra och det har gått väldigt snabbt, det är lite svårt att landa i det. Jag var tvungen att fatta ett snabbt beslut och blev lite överraskad. Just nu känns det lite svårt att sätta ord på det faktiskt, säger Marcus som förutom glädjen över kontraktet känner ett vemod över att lämna DIF
– Det är ju det som känns jobbigast att lämna Djurgården. Alla grabbarna i laget, supportrarna och alla människor i föreningen. Jag har trivts så sjukt bra i Djurgården så det var inget lätt beslut för mig att ta. Jag kommer sakna att dra på mig Djurgårdströjan.

Men nu väntar en ny fotbollstillvaro i Kina och Marcus har fått goda intryck efter sitt första samtal med Dalians välrenommerade tränare Rafael Benitez.
– Jag träffade honom nu på morgonen. Han verkar vara en bra person som är väldigt tydlig och rak med vad han vill se hos mig. Så det blir kul att få ha honom som coach.

Ett väl förunnat fotbollsäventyr som väntar för ”Mackan” och han passar på att avsluta med en hälsning till hela Djurgårdsfamiljen. 
– Jag vill tacka för allt stöd jag har fått från alla i föreningen under min tid här. Det känns tufft att lämna men förhoppningsvis kommer jag tillbaka igen och drar på mig tröjan på nytt.

Bosse om övergången. ”En fantastisk affär”

För sportchef Bosse Andersson har det varit minst sagt hektiska dagar och nätter med snabba beslut och tvära kast under en rekordartad transfer som till slut manövrerades i mål.
– Det har gått väldigt snabbt och inleddes i tisdagskväll där vi kom i kontakt med Dalian. Då inleddes en diskussion där de visade intresse för Marcus men det var också andra spelare som var aktuella. Vi hade ett telefonmöte i onsdags klockan 10.00 där vi diskuterade villkoren och att vi var beredda att släppa Marcus under de premisserna. Senare på eftermiddagen fick vi ett besked att de kommer att gå på ett annat alternativ och därav var affären avblåst. Men klockan 00.30 under natten till torsdag så fick affären nytt liv och under natten gjordes en hel del saker för att Marcus skulle kunna åka. Vi hade en tidsfrist där det kinesiska fönstret stänger fredag kl. 17.00 europeisk tid så vi var tvungna att se till att vi var överens och att Marcus skulle göra en läkarundersökning och fick tillåtelse att träffa Dalian. Om allt gick bra med undersökningen och Marcus var nöjd med sina personliga villkor så skulle övergången kunna göras, berättar Bosse som jobbat intensivt med att lösa alla delar på bästa sätt.
– Allt har gått väldigt snabbt och det här var ingenting som vi har planerat. Marcus hade ju förlängt sitt kontrakt med oss, men vi har vetat att en sådan här situation skulle kunna uppstå. Vi är rätt snabba och skickliga på beslut och det var ju en lycka i den här affären. Vi fick väldigt bra betalt och Marcus är väldigt nöjd med sin del där det handlar om ekonomi och vår roll i näringskedjan. Så det är fantastiskt för både Marcus och Djurgårdens skull att vi får de här pengarna i ett läge där marknaden är ganska svår. Det här är by far vår största spelartransfer där man ska ha klart för sig att Marcus kommer hit som Bosman. Det finns så klart en del klubbar där Marcus varit tidigare som ska ha sin del med solidaritetsersättning, vilket är härligt för svensk fotboll. Men för vår del är det en fantastisk ekonomisk affär som ger oss trygghet och frihet att kunna utveckla Djurgården framöver. Det här ger oss förutsättningar för att vara med uppe i toppen och uppfylla våra sportsliga mål. 
– Sedan är det självklart extremt tråkigt att vi tappar vår bästa fotbollsspelare i det här skedet. Men tyvärr är vi där i näringskedjan och när det handlar om övergångar av den här kalibern så är det oundvikligt. Att sälja en mittback som är 30 år - och att Marcus som spelare får den här möjligheten - tror jag att vi ska vara extremt stolta och tacksamma för. Framför allt för Marcus del som varit här och lett laget till cupguld och SM-guld. En fantastisk saga och det är bara att tacka Marcus för allt han har gjort för Djurgården.

Övergången innebär dock att en lucka uppstår i truppen men Bosse känner sig trygg med situationen.
– Vi vet om att vårt transferfönster stänger om en dryg månad och det är klart att vi har en beredskap för det. Jag är hoppfull att vi kommer att kunna förstärka laget såväl långsiktigt som kortsiktigt.

Vi på Djurgården Fotboll vill tacka Marcus Danielson för allt han gjort i och för föreningen under sin tid här. Förutom de sportsliga prestationerna som talar för sig själva är Marcus en fantastisk person både på och vid sidan om planen!
Transaktionen har skett med hjälp av AFEX som levererar säkra betalningar och valutaväxlingar.

Senaste nytt
Fler nyheter