Mia Jalkerud tar en paus från fotbollen

Som nybliven tvillingförälder kommer Djurgårdens målmaskin att avvakta med spel under säsongsinledningen.

Det blir en allsvensk start utan Mia Jalkerud i DIF Dam i år. Efter tio säsonger i DIF-tröjan med kaptensbindel på armen har den blårandiga trotjänaren beslutat sig för att ta en paus från fotbollen.
– Det var ju meningen att jag skulle köra på i år. Men min nuvarande familjesituation, där jag fått tvillingar som tar mycket tid och innebär mycket sömnlöshet, har gjort att jag inte kunnat spela vidare som planerat. Jag har varit med och kört lite med laget och känt efter men just nu går det inte ihop med min familjesituation för att barnen är så pass små. Jag kan helt enkelt inte bidra med hundra procent och då är det inte jag som fotbollsspelare eller person heller, berättar Mia som dock inte vill stänga dörren för spel under året.
– Självklart hoppas jag att jag kan ta upp fotbollen lite längre fram, även om det är svårt att prata om exakt tid för det. Så jag stänger absolut inga dörrar och tycker fortfarande om fotbollen väldigt mycket. Jag önskar att det gick ihop bättre, men så är läget just nu.

Att föräldrasituationen blir lite annorlunda för damspelare märks också påtagligt när barnen kommer.
– Som damspelare har man ju inte det privilegiet att man kan försörja sig helt på fotbollen. De gör att det blir lite råddigt i livet när man får barn som damfotbollsspelare. Man ska få ihop det med eftermiddagsträningar plus långa perioder när man är borta och när man fått barn så måste allt klaffa. Jag älskar verkligen fotbollen men ibland måste man prioritera, säger Mia och fortsätter:
– Jag är ju inte beroende av något transferfönster utan det är upp till Djurgården om de vill ha mig tillbaka. Så det är väldigt öppet för min del och jag hoppas verkligen att jag kommer att spela längre fram. Det har jag berättat för alla tjejer i laget att så här är läget just nu. Det hade dessutom varit en skaderisk enligt mina sjukgymnaster i laget som skojade om att: ”du får föra sömndagbok om du ska spela”. Men barnen är ju bara fem veckor nu så det kommer att bli bättre längre fram.

Ett beslut som innebär att sportchef Jean Balawo får räkna bort Mia från truppen inför säsongsstarten.
– Det är klart att det känns väldigt tråkigt att Mia har tagit det här beslutet. Jag har en stor förståelse för att hennes familjesituation har förändrats och det kommer att ta väldigt mycket tid ute på planen. Hon vet ju vilken utmaning hon står inför och därav väljer hon att prioritera tiden på det sättet. I dagsläget ser det ut som det gör men man vet aldrig vad framtiden har att utvisa. Det behöver inte betyda att hennes beslut står fast hela året och förhoppningen och målsättningen är ju att hon kommer tillbaka till spel i Djurgården, konstaterar Jean.

Senaste nytt
Fler nyheter