Företag

Djurgården bärgade livsviktig poäng efter två sena mål

  • Damer
  • A-lag
  • 20 okt 2019

En fin insats med hjärta och vilja banade väg för två sena mål och ett oavgjort resultat på Stockholms Stadion som tar oss upp över strecket.

Det var upplagt för en dramatisk eftermiddag inför matchen när Piteå kom på besök. Norrbottningarna placerade sig i något av ett ingenmansland på en sjundeplats i tabellen inför matchen, medan vi var i stort behov av poäng för att klara nytt kontrakt. Våra kombattanter kring strecket, Limhamn Bunkeflo skulle spela senare under eftermiddagen (17:00), även dom mot ett lag i ingenmansland: Linköping. Mycket på spel alltså när domaren visslade igång matchen på Stockholms Stadion, och ett Djurgården som behövde ta minst en poäng för att komma upp över nedflyttningsstrecket.

De inledande tio minuterna var fria från målchanser men med bollinnehav till gästernas favör. Matchens första stora målchans tillhörde, även den, gästerna och Fernanda Da Silva som kom halvfri och placerade bollen fint vid bortre stolpen i den 13:e minuten. En blytung start men Djurgården reagerade direkt och växlade upp och skapade en riktigt bra chans på frispark av Malin Diaz men nicken från nära håll gick över från Ingibjörg Sigurdardottirs panna.

Den något vattensjuka planen med fläckvis upprivna fält tillät inget skönspel utan matchen bjöd mest på längre lyftningar och djupledsspel. Djurgården lyckades emellertid med en del fina kombinationer och Ingibjörg var fortsatt delaktig i det offensiva spelet på frisparkar och inspel i straffområdet. Djurgården tog över initiativet i matchen och Olivia Schough avlossade ett riktigt tungt skott från långt håll efter en halvtimme som smet strax utanför. Som åskådare infann sig känslan av att nästa mål i matchen skulle vara blårandigt.

Malin Diaz inledde matchen piggt och hade mycket boll i allt farligare positioner ju längre matchen led. Efter 38 minuter kunde Piteå-försvaret inte hålla koll på henne längre utan målvakten tvingades dra ner henne när hon var på väg igenom mot fri lejd till mål. Straff dömd!



Lagkapten Mia Jalkerud, inne på sin tionde säsong i Djurgården med över 100 gjorda mål i föreningen, stegade fram som säkerheten själv och satte sitt tionde mål för säsongen. En viktig kvittering innan paus och en energiinjektion i laget som samlades i en ring efter målet och gav varandra en skopa peppande ord.

Halvleken slutade 1-1 och Djurgården kändes stärkta och av kvitteringen och var först på fler bollar samt förde spelet under halvlekens sista minuter.

I halvtid gjordes ett byte där Fanny Lång gick av och Ogonna Chukwudi byttes in. Det tog bara några sekunder innan Mia fick ännu en fin målchans med ett avslut innanför straffområdet. En fin räddning på ett hårt avslut stod dock i vägen för Djurgårdens ledningsmål. Istället var det Piteå som tog ledningen igen efter ett hårt inlägg och en mycket fin nick av Julia Karlernäs. 2-1 till gästerna i den 50:e minuten.

Precis som efter Piteås 1-0-mål växlade Djurgården upp efter underläget och började ta över matchen mer och mer. Piteå är dock ett bra fotbollslag så lagen turades om att anfalla och föra spelet. Matchen var här inne i en period kring timmen spelad där det kändes helt jämt men med frånvaro av målchanser. Olivia Schough försökte med en fräck frispark direkt på mål från dålig vinkel men bollen smet över ribban.

De 1 238 åskådarna på plats tog position närmare planen efter att ha sökt skydd mot regnet under taket i första halvlek. Uppehållsvädret gjorde även att planen blev en behagligare spelplats och bollen hölls mer på marken nu än under första halvlek. Tilde Lindwall äntrade planen på bekostnad av Irma Helin. Djurgården flyttade fram positionerna och Olivia tog position i anfallet.

De framflyttade positionerna gjorde dock att DIF blev sårbara för kontringar och en sådan kom också i den 74:e minuten där Nina Jakobsson avslutade anfallet till 3-1 för Piteå.

Energin i matchen sänktes en aning men Djurgården slet på och fortsatte att flytta fram positionerna. Reduceringen kom också i den 83:e minuten när inhoppande Tilde Lindwall målade för andra matchen i rad!



3-2 var ett faktum och det stod klart att de sista tio minuterna skulle bli riktigt nervösa. Det var full fart framåt och längst där framme slet Mia Jalkerud stenhårt som vanligt.

Kvitteringen kom till slut och vem var då framme på en målvaktsretur om inte lagkaptenen? Mia stötte in 3-3 i den 88:e minuten och total glädje utbryter på Stockholms Stadion, såväl nere på plan som på läktaren!



Tilläggstiden blev tre minuter och de sista minuterna av matchen var ingenting annat än svin-nervösa. Med 93:20 på klockan fick Piteå en sista chans på hörna och matchens absolut sista sekunder var närmast outhärdligt nerviga, men domaren blåste av matchen innan fler mål hinner falla och Djurgården klarade ett kryss i måstematchen!

Poängen innebär att vi går upp över strecket på bättre målskillnad än Limhamn Bunkeflo. De möter Linköping klockan 17:00 under söndagen innan allt avgörs i den sista omgången.

I dag njuter vi av poängen och en fin insats med hjärta och vilja från samtliga spelare!

Senaste nyheter

Relaterat